Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Aparatele electronice si pana de curent - UPS Sinus si acumulator 55Ah

In Romania reteaua electrica este destul de buna si avem putine pene de curent, insa calitatea curentului nu este cea mai buna si poate dauna aparatelor electrice si electronice cand un mare consumator este pornit in zona sau cand furnizarea este oprita din diferite motive.
Pentru consumatori mici fara motor electric este suficient sa cumparam orice UPS ieftin, cu rating (Watt) potrivit, dar pentru centrala termica (pe gaz) sau alti consumatori de peste ~300W trebuie sa cumparam ceva mai serios.

Sinus HD 550w Power SistemAcumulator stationar VRLA / AGM, 12V 55Ah
Solutia din poza costa in jur de 1200 lei, si poate tine in functiune consumatori de pana la 550W aproximativ 1 ora. Produce curent cat se poate de curat - pe osciloscop arata ca un sinus "bine rotunjit", timp ce un UPS ieftin produce o modulatie 50hz mult mai dur, care poate dauna aparatelor electronice.

Instalarea este destul de simpla:


1. conectam firele din spatele UPS-ului la acumulator (de cel putin 50Ah). Rosu (+) la rosu (+) si negru (-) la negru (-).
2. strangem suruburile
3. acoperim suruburile, daca acumulatorul sau UPS-ul nu vine cu capac izolant
4. conectam UPS-ul la o priza cu impamantare buna
5. pornim UPS-ul

In functie de modelul ales, UPS-ul va porni automat testarea si/sau incarcarea acumulatorului. Aceasta procedura poate dura cateva ore, dupa care daca UPS-ul nu afiseaza erori, atunci putem conecta un prelungitor in spate si aparatele electronice.

De la acest punct, UPS-ul va proteja aparatele impotriva modulatiilor de tensiune, de frecventa si de pene de curent.

Daca folosesti UPS-ul pentru calculator, atunci este indicat sa conectezi si aparatele de retea (rodem, router, repeater, switch...etc.) la UPS, pentru a nu ramane fara internet, telefon fix si/sau TV cablu.

Un calculator de gaming de 300W cu UPS-ul si acumulatorul de mai sus va functiona aproximativ o ora, iar la sfarsitul orei (sau cand indica UPS-ul) este recomandat sa oprim calculatorul (shut down sau stand by/sleep) pentru a nu goli acumulatorul la zero. Chiar daca acumulatorul a fost proiectat pentru utilizare cu UPS, golirea la zero dauneaza sanatatii si se va strica inainte sa curga cei 10 ani de functionare promisi de producator.

Producția Tesla Model Y începe în vara 2020

Așa cum anticipau mulți analiști, Tesla va începe producția Model Y la fabrica din Fremont în vara anului viitor, adică 2020.


Cu câteva zile în urmă, au fost zărite aproximativ 10 prototipuri Model Y în diferite orașe din SUA. Asta înseamnă că au început testările pe străzi publice, pentru a face ultimele reglaje in hardware și soft înainte de producția în masă.


Încă nu este prea târziu să schimbe părți din suspensie, înălțimea ...etc. pentru a atinge specificațiile promise, adică autonomie 300mile, accelerație 3.5s 0-60mph, viteză maximă de 150mph ...etc...

Personal cred că au implementat deja sistemul de cablaj revoluționar, cât și asamblarea caroseriei dintr-un singur pas, altfel construcția liniei de producție ar dura mai mult.

Deși Model Y este o mașină SUV/CUV mai scumpă decât Model 3, producția va costa cu mult mai puțin, deoarece instalarea cablajului și asamblarea caroseriei au fost automatizate 100%, iar majoritatea componentelor (baterie, motoare ...etc...) au fost perfecționate deja pentru Model 3, deci necesită doar un fine-tuning, doar din software.

În România încă nu putem cumpăra nici Model 3, însă este foarte probabil că vor fi câteva mașini Model Y livrate în 2020, deoarece multe lucruri s-au schimbat. De exemplu pentru China nu mai trebuie transportate mașini din california, deoarece au fabrică proprie, care deja a început să producă Model 3 și va produce Model Y cel mai probabil la sfârșitul anului 2020.

Laptop Dell Inspiron 3584 15.6" Full HD, Intel Core i3-7020U, 4GB, 1TB HDD, HD Graphics 620, Ubuntu, Black

Această configurație al laptopului Dell Inspiron 3584 vine cu un procesor puțin mai vechi din generația 7, Intel Core i3-7020U cu 3540 puncte Passmark, dar încă suficient de bun pentru aplicații de tip Office, Internet și filme redate în rezoluție Full HD, limitat de ecran (pe ecran extern poate rula filme 4K). Permite și un pic de gaming (ex: LOL, Dota 2 ...etc.).


Așadar este un laptop fără placă video dedicată, deci poate fi folosit și vara, la temperaturi mai ridicate și/sau pe pat, dacă acoperim partial ventilația.

Pe partea stânga are mufă pentru căști, 2 porturi USB 3.0, Fast Ethernet 10/100 LAN (trebuie deschis înainte de folosință), port HDMI 1.4 si mufa de alimentare.


Pe partea cealaltă găsim un cititor de carduri SD, port USB 2.0 și gaură pentru lanț antifurt.

Laptopul Dell Inspiron 3584 vine cu sistem de operare gratuit UBUNTU, foarte bun pentru aplicații Office, navigare pe net și multimedia, însă pentru jocuri și alte softuri speciale va trebui să instalați un Windows 10, care pe piața secundară costă în jur de 70Lei.


Din păcate laptopul Dell Inspiron 3584 vine cu un hard disk clasic de 1TB, care este destul de lent, însă are un slot de expansiune mSATA/NVMe, în care putem instala un SSD de înaltă performanță pentru sistemul de operare și aplicațiile/jocurile cel mai frecvent folosite. Prețurile pornesc de la 100Lei = 120GB.


Laptopul are 2 sloturi de memorie SODIMM DDR4-2666, dar numai unul este ocupat de un modul de 4GB. Pentru majoritatea aplicațiilor de tip Office este sofucient, dar dacă vrei să păstrezi laptopul 3-5 ani, atunci recomand să instalezi incă un modul de 4GB/8GB, care costă in jur de 100/180Lei.

Toyota manipuleaza - cu succes!

Toyota a facut niste reclame revoltatoare anul trecut si pana acum au fost rulate numai in strainatate, insa recent au aparut si pe canalul oficial de Youtube Toyota Romania, cu subtitrare. Probabil sunt afisate si pe canale TV.


1. Trebuie incarcate masinile Hibrid?

Nu trebuie incarcate, pentru ca functioneaza exclusiv cu benzina => nu este prietenos cu mediul deloc


2. Pot sa am incredere in tehnologia Hybrid?

Ei spun DA, insa raspunsul nu este chiar atat de simplu. Toyota a dezvoltat un sistem Hybrid destul de fiabil, DAR este numai un pic mai fiabil decat o masina simpla pe benzina. Masinile pur electrice pot parcurge 200.000km fara intretinere, nici macar un schimb de ulei. Hibridele au nevoie de mentenanta periodica, exact ca masinile pe benzina/diesel.


3. Masinile Hibrid functioneaza cu ajutorul electricitatii?

Raspunsul este DA, toate masinile cu motor termic (benzina/diesel) au nevoie de electricitate pentru a porni motorul, pentru faruri, instrumente de bord...etc. DAR au nevoie si de combustibil, din care genereaza energie cinetica si electricitate, fara benzina hibridele nu functioneaza.


4. Sunt masinile Hibrid eficiente?

In orase la viteze mici: DA, poti atinge 4L/100km consum.
Pe autostrada peste 50km/h: NU, consuma si polueaza la fel ca orice masina pe benzina


5. Isi pastreaza valoarea masinile Hibrid second hand?

NU, peste 5 ani vor avea exact valoarea unui tichet rabla, deoarece nu vor putea intra in orase mari din Europa incepand cu ~2024, din cauza emisiilor. Degeaba ai autonomie pe benzina, daca nu poti intra in orase. Numai masinile pur electrice isi pastreaza valoarea, deoarece nu produc emisii in orase si vor fi lasate sa circule in continuare si pe benzile speciale de autobuz si HOV (High Occupancy Vehicle).


6. Care este masina Hibrid potrivita pentru mine?

Niciuna. Daca nu te deranjeaza fumul si nu-ti pasa nici de sanatatea celor din jur, atunci mai bine iti cumperi o masina ieftina, pe benzina sau diesel. Unele modele (de exemplu de la Mazda) sunt foarte eficiente si mai putin poluante.

Daca ai bani, cumpara-ti o masina pur electrica. VW e-UP! cu 300km autonomie si incarcare rapida (in 30 minute) costa in jur de 22.000EURO cu TVA si fara subventii. Renault Zoe cu 400km costa in jur de 30.000EURO ... Tesla Model 3 in jur de 45.000EURO, Model S ~80.000EURO ...etc...


7. Sunt Puternice masinile Hibrid?

Modelele scumpe pot fi mai puternice decat o masina simpla pe benzina, DAR masinile electrice sunt si mai puternice la orice RPM. Hibridele au motoare electrice in jur de 50cai, timp ce masinile electrice au intre 120 si 800 cai. De exemplu cel mai ieftin Tesla Model 3 are 250 cai, acceleratie 0-100kph in 5.6 secunde ;)

Daca va intereseaza si alte minciuni despre masinile Hibrid, vizitati canalul oficial Toyota Romania.

Baterie lavoar/chiuveta/cada/dus DIY la 50 lei

Acest "proiect" nu este pentru oricine, dar cei care s-au saturat sa cheltuiasca sute de lei la fiecare 2 ani pe baterii frumoase si ruginite in interior, s-ar putea sa se gandeasca la o solutie DIY, care nu necesita chemarea unui instalator.

In imaginea de sus am asezat componentele "proiectului" in ordinea de asamblare pentru dus. Iata si lista de cumparaturi de la dedeman.ro:


Asamblarea este foarte simpla, necesita doar 2 chei fixe (de la masina) sau chei blitz/elefant. Pui cam 5-8 straturi de banda teflon pe fileturi si insurubezi componentele in teul din mijlocul schemei de sus. Furtunurile de apa nu se conecteaza cu teflon, deoarece au garnitura, deci trebuie doar insurubate si stranse cu grija, nu foarte tare.
Nota: cand folosesti banda teflon nu trebuie neaparat sa strangi partile pana la capat, te poti opri cu ~1 rotatie inainte, pentru a avea partile in orientarea/pozitia dorita.

In afara de componentele de mai sus probabil vei avea nevoie de niste cleme de montaj si alte componente in functie de locul instalatiei... lac? vopsea mov sau roz? ...etc...

Marele avantaj al acestui "proiect" este ca vei putea din nou seta temperatura apei foarte precis si usor, din 2 robineti, iar daca se strica unul, inlocuirea te va costa exact 15 lei si eventual inca o rola de banda Teflon de 1Leu.

Tesla vine in Romania, Ungaria, Slovenia si Polonia 🚗🌍👍🧲🔋

AZI poti comanda o masina Tesla Model S/3/X (fara Y), chiar daca locuiesti intr-o zona ca Romania, Ungaria, Slovenia sau Polonia, insa livrarea se va face in 2020 si inca nu stim cum!

Tesla este in expansiune, au deschis 25 noi centre de service si showroom-uri doar anul acesta, deci este posibil ca anul viitor va veni si randul nostru, DAR nu este garantat. In SUA de exemplu poti cumpara masini Tesla, chiar daca nu ai un service center sau showroom in apropriere, deci in opinia mea nu este exclus, ca Tesla ne va invita sa ridicam masinile intr-un singur loc, pentru toate cele 4 state noi adaugate la lista. Intr-un service center din Austria? Germania?

In cel mai bun caz vom avea un service center in Bucuresti si statiile de incarcare anuntate cu 2 ani in urma.


In Polonia au deja un service center, insa nu este exclus ca noi va trebui sa ne ducem pana la Budapesta cu masina defecta. Au marcat deja pe harta service centerul din Budapesta si cele 3 statii de Supercharger din Romania...

OK, am decis, vreau si eu un Tesla, ce trebuie sa fac?

[1.] Fa comanda on-line cu incredere, alege modelul permis de portofel, DAR neaparat cu roti de 18" (non-sport), deoarece ... infrastructura rutiera. Daca vrei neaparat un model "Performance", care vine cu roti foarte sensibili la gropi, rotile de 18" te vor costa cateva mii de EURO.
NOTA: nu uita sa bifezi carlig de remorca, daca vrei asa ceva. Este mai greu si mai costisitor sa-l instalezi dupa livrare.



[2.] Informeaza-te in orasul tau unde gasesti statii de incarcare rapida. Hipermaketurile si primariile au inceput deja anul trecut sa instaleze statii de incarcare >50kW gratuite.


[3.] Contacteaza o firma de energie ca EonDrive.ro pentru a instala o statie de incarcare >7kW acasa si/sau la birou.


[4.] In cel mai bun caz Tesla va avea body shop propriu in Romania, insa daca vrei sa fi sigur ca nu vei ramane fara masina luni de zile dupa o eventuala coliziune, vezi ce service-uri independente din orasul tau repara masini otel+aluminiu. (Jaguar? Porsche? Audi?)

Nu te speria de Tesla Model 3 cu Autopilot!

Toate masinile Tesla Model 3 vin cu Autopilot inclus, care este un sistem foarte complicat, dar foarte usor de folosit.


Cand apare volanul gri pe ecran, tragi jos de 2 ori "schimbatorul de viteze" si culoarea va deveni albastru, daca Autopilot s-a activat cu succes.

Ce face Autopilot?

1. Pastreaza distanta de la masina din fata, accelereaza sau franeaza automat cand este nevoie.
2. Tine masina intre linii
NOTA: functioneaza doar pe autostrada si orice se intampla soferul este responsabil!!!

Cum deactivez Autopilot?

1. Misca volanul - viteza ramane controlata de Autopilot
2. Apasa frana sau schimbatorul in sus - tu ai controlul total

Important de stiut:

1. Acest Autopilot simplu este prezent pe masinile: Model 3 Standard Range Plus, Long Range si Performance. 
2. Cea mai ieftina configuratie "Model 3 Standard Range" vine doar cu Cruise Control clasic.


Tesla a brevetat un robot si cablaj pentru Model Y

Presa este plina de articole negative despre Tesla, insa in realitate aceasta companie continua sa revolutioneze industria auto, acum si productia caroseriei:


Conform patentului obtinut in SUA, noile masini Tesla Model Y 2020 vor fi asamblate de roboti - mai exact schitele descriu o statie, unde caroseria este creata "aproape dintr-o singura bucata" (in loc de ~70 bucati la Model 3). In acelasi timp -aparent- aceasta statie instaleaza toate usile, geamurile si panourile exterioare.


La aceasta inovatie se mai adauga un alt patent, care descrie un cablaj nou pentru Tesla Model Y, care reduce lungimea totala al cablurilor de la 3km Model S/X sau 1.5km din Model 3 la NUMAI 100m. Deasemenea acest nou sistem de cablaj va fi bazat pe mufe simplificate, care pot fi conectate cu rapiditate si usurinta de roboti, deoarece au o toleranta de +/- 1cm.


Cu toate astea inca vor fi si muncitori pe linia de productie, deoarece garniturile si majoritatea partilor al interiorului inca necesita precizie umana.

Nu mai cumparati calculatoare cu Windows/MAC OS pentru orice!

Datorita pietei in dezvoltare a telefoanelor destepte Android, televizoarele si alte gadgeturi foarte ieftine au capatat suficienta putere de procesare si stocare, incat pot inlocui un calculator desktop/laptop traditional in majoritatea situatiilor.

In poza: Smart TV 32", Kit Logitech MK235, HDD USB 1TB
Azi (02.08.2019) televizorul smart 32" cu rezolutie HD (1366 x 768) costa 700Lei, kitul tastatura si mouse Logitech de foarte buna calitate numai 130Lei, iar un hard disk extern A-DATA de 1TB in jur de 240Lei. Asadar la o suma de 1100Lei ai un calculator complet, care ruleaza fara probleme:

  • Youtube 720p
  • Netflix
  • Chrome
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Aplicatii MS Office pentru Android
  • jocuri Android
  • majoritatea aplicatiilor din Google Play Store (si din alte surse)
Configurarea "calculatorului" nu dureaza mult, trebuie doar sa te loghezi cu un cont Google si sa te conectezi la reteaua Wifi cu parola (sau exista si varianta mai sigura prin cablu de retea).

Receptorul wireless combinat (tastatura + mouse) va ocupa un port USB, iar hard diskul extern - optional, recomandat pentru downloaduri, filme si alte fisiere mari - va ocupa celalalt port USB.

Cam atat pot sa spun despre aceasta solutie IT. La acest pret zic eu ca trebuie incercat, deoarece merita sa te scapi de toate cablurile, zgomot, probleme de soft...etc... care te asteapta in fiecare zi in fata unui calculator traditional. 

Acest televizor cu sistem Android 7.0 este complet silentios si nu consuma mult curent, doar in jur de 40Watti, comparabil cu un laptop, dar cel putin de 2x mai putin decat un calculator traditional cu monitor.

Cel mai ieftin calculator pentru aplicatii de tip Office

Majoritatea clientilor prefera sa cumpere ceva ultraieftin de pe Facebook Marketplace, OLX.ro, Piata AZ ...etc... sau un laptop ieftin nou, fara sa considere magazinele second hand, care de obicei au preturi putin mai mari decat piata gri, dar ofera garantie si suport.


Am cumparat deja cateva calculatoare si monitoare de la Citgrup, toate functioneaza si azi, cu exceptia unui monitor ultraieftin, care a sosit mort si a fost schimbat in 7 zile, transport pe cheltuiala lor.

Aceasta firma romaneasca are cateva orferte PC foarte bune, fara memorie si hard disk, ceea ce este perfect in epoca SSD-urilor ultrarapide.

HP Compaq Elite 8000

Calculatorul ultracompact HP Compaq Elite 8000 vine cu sursa, placa de baza, procesor Intel Core 2 Duo E8400 si unitate optica DVD-RW la doar 130Lei cu TVA (valabil 23. Iulie 2019).

Trebuie sa mai adaugi 4GB memorie DDR3 SODIMM (memorie laptop), preferabil 2 x 2GB pentru a activa modul Dual Channel, si un SSD de 240GB la 125Lei.

Acest PC nu are sloturi de expansiune, fiind atat de mic, insa ofera 6 + 4 porturi USB 2.0, Gigabit LAN, 2 porturi PS2 (mouse+keyboard), mufe 3.5mm audio, DisplayPort si VGA analog.

Mai adaugi un monitor 19" business class la 130Lei si KIT tastatura + mouse la 30Lei.

Pana aici ai cumparat toate componentele hardware la ~540Lei ... si mai necesita un incarcator/sursa external de 19.5V originala sau universala la ~50 lei, capabila de cel putin 90W. Nu este solutia ideala, dar macar nu vei avea un ventilator in plus, facand galagie.

Daca calculatorul va fi folosit numai in browser web si/sau cu pachet Office gratuit ca LibraOffice, atunci poti folosi un sistem de operare gratuit ca UBUNTU.

Daca calculatorul va fi folosit cu aplicatii Microsoft, Adobe...etc. platite, atunci va trebui sa-ti cumperi o licenta Windows 10, de la 50 lei... si licentele pentru softurile folosite...

LONG STORY SHORT aceasta solutie ieftina iti va permite sa-ti echipezi biroul cu toate necesare pentru activitati non-CAD. SSD-ul ultrarapid in calculatorul mic, cu Windows 10/UBUNTU, monitor business class si tastatura mare iti ofera productivitate mai buna decat un laptop ieftin, nou.... care de obicei are si un ventilator foarte enervant aproape de utilizator...

Tesla a modificat optiunile si preturile

Oficial, dealershipurile traditionale modifica preturile doar cam odata pe an, insa acest pret este doar un punct de plecare. Clientii, care-si cumpara masini se pot astepta la +/-20%, in functie de talentul lor de negociere cu bijnitarii auto.


Tesla incearca ceva nou, ceva diferit, preturile sunt mereu afisate pe pagina web Tesla.com si poti comanda o masina in 2 minute la aceste preturi afisate. Deasemenea daca te duci la un showroom Tesla, nimeni nu incearca sa-ti vanda masini, ci doar sa te informeze despre tehnologiile oferite.

In acest context sa vedem ce a schimbat Tesla in oferta lor din SUA (pe alte continente preturile difera):

  1. Toate masinile Tesla vin acum in culoarea "Pearl White Multi Coat", inclus in pret
  2. Model S Long Range costa 80.000USD, Performance cu Ludicrous costa 100.000USD
  3. Model X Long Range costa 85.000USD, Performance cu Ludicrous costa 105.000USD
  4. Au eliminat bateria mica (75kWh) din ofertele Model S si X
  5. Model 3 Standard Range Plus s-a ieftinit cu 1000USD, pretul e 39.000USD
  6. Model 3 Long Range AWD costa 48.000USD
  7. Model 3 Performance AWD costa 55.000USD si poate fi comandata cu roti standard AERO 18"
[1.] Jurnalistii auto au tot speculat despre motivul din spatele acestei decizii, insa un fost angajat Tesla a dezvaluit ca culoarea neagra este mai greu de preparat/curatat/reparat pentru livrare. Decizie buna pentru Tesla, dar si pentru clienti, deoarece masinile de culoare deschisa sunt cu aproximativ 10 grade C mai racoroase in timpul verii, iar vopselele "Multi-Coat" protejeaza mai bine suprafetele.
NOTA: idea initiala a fost sa introduca o noua culoare "alb simplu", insa ar fi costat prea mult toate schimbarile necesare la furnizori, fabrica si atelierele de raparatii

[2&3.] Pretul a crescut cu cateva mii de dolari, insa bateria este de 100kWh si masinile au suspensia noua, motor nou (mai eficient) in fata si computerul Autopilot 3.0, adica "project Raven". Deasemenea in varianta Performance au inclus si modul Ludicrous, care pana acum costa 20.000USD 

[4.] Cantitatea de baterii (75kWh si 100kWh) produse pentru Model S si X este limitata la aproximativ 100.000 unitati pe an, iar vanzarile au cazut un pic, deci cu acelasi numar de celule vor fabrica numai varianta de 100kWh, pentru a nu irosi celule (Panasonic 18650). In acest moment Model S Long Range poate parcurge 370 mile (600km) dintr-o singura incarcare, iar Musk a spus recent ca autonomia de 400 miles este foarte aproape, deci cel mai probabil vor lansa o baterie mai mare pentru Model S si X, in curand. "Long Range Plus"?

[5.] Model 3 Standard Range (SR+ limitat din soft) este inca disponibil sub 35.000USD, insa daca scaderile de pret continua, cel mai probabil Model 3 SR+ va deveni cel mai ieftin Tesla, cu majoritatea functiilor lasate neblocate. Cu Model 3 SR, Tesla a livrat deja mai mult decat a promis la pretul de 35K, deorece planul original includea componente inferioare (scaune textil, interior textil, tavan metalic, baterie mai mica...etc.) pentru varianta cea mai ieftina, insa pentru a nu complica productia, au decis sa pastreze majoritatea componentelor premium, inclusiv geamul urias de sus.

[6.] Model 3 Long Range a devenit cel mai atractiv model pentru cei care schimba un BMW, AUDI, Mercedes...etc. Are acceleratie suficienta, 500km+ autonomie si AWD cu 2 motoare... ~400 cai putere total.

[7.] Model 3 Performance vine cu track mode, deci poti participa cu el la curse, iar optiunea noua cu roti 18" iti va permite sa-l folosesti fara probleme si pe carosabil Romanesc.

Cel mai bun suport pentru monitor - de la Apple ;)

A trecut ceva timp de la lansare si am citit/vazut multe pareri pe bloguri si Youtube despre acest nou suport de monitor de 1000 dolari...


Multi considera ca nu valoreaza 1000 de dolari, insa daca ne uitam putin la constructie, realizam ca este facut din aluminiu solid, iar in partea de sus are un mechanism destul de complicat si precis. Estimez ca costa cel putin 200 dolari de la fabrica, deci ca toate celelalte produse Apple, se poate vinde la un pret 5x linistit ;)


Acest mehanism permite rotirea ecranului 90 grade si ajustarea inaltimii aproximativ 12 centimetri.

Personal folosesc si recomand un suport de la un monitor vechi Fujitsu-Siemens B17-2 business class, care mai poate si roti 45 grade (stanga si dreapta) pe baza, insa nu arata deloc bine... si are doar gauri VESA 10cm. Acest suport este construit din otel murdar si este acoperit cu plastic. Poti cumpara monitorul LCD 17"-19" cu suport la aproximativ 120Lei ... ai transport gratuit ... pastrezi suportul si arunci monitorul ;)

Laptop HP 15-db0067nq AMD Ryzen 5 2500U 3.60 GHz, 15.6" HD 1366 x 768 VA, 8GB DDR4, 128GB SSD, AMD Radeon Vega 8, Free DOS, Black

Acest laptop HP are doua componente foarte interesante, pentru care merita cumparat:

  • procesor Ryzen 5 2500U 4nuclee/8fire cu grafica integrata Radeon Vega 8
  • ecran HD 1366 x 768 cu tehnologie VA

Laptop HP 15-db0067nq
Procesorul AMD Ryzen 5 2500U este un model foarte special din familia de procesoare Ryzen generatia I., deoarece are un singur CCX (cu 4 nuclee + SMD) si procesor grafic integrat in acelasi cip, crescand eficienta si performanta.


Acest procesor obtine 7300 puncte Passmark, ceea ce inseamna ca este foarte aproape de un Intel Core i5-8250U cu scor de 7650 puncte Passmark. In schimb procesorul grafic integrat este mai rapid in varianta AMD.

Ecranul bazat pe tehnologie VA poate reproduce mai multe culori decat IPS, si unghiul de vizionare este mai bun, insa poate fi un pic mai lent decat IPS.

Pe partea stanga laptopul are un port HDMI 1.4b, la care se poate conecta un monitor, televizor sau proiector mai mare, daca marimea si/sau rezolutia 1366 x 768 nu este suficienta. Teoretic procesorul grafic poate rula orice clip video 720p, 1080p si 4K, insa in practica pot fi cateva exceptii, pentru care softul sau procesorul grafic nu este optimizat... mai suporta si un pic de gaming, dar numai la rezolutia ecranului (720p HD).

Langa portul HDMI laptopul HP 15-db0067nq mai are 2 porturi USB 3.0, port Gigabit LAN si mufa 3.5mm pentru casti.


Pe partea cealalta gasim portul USB 2.0, cititorul de carduri SD/MMC si gaura pentru Kensington Lock.

CONCLUZII:

Pentru a avea o idee despre performanta procesorului, viziteaza pagina Notebookcheck.net, iar daca te intereseaza ce jocuri poate rula, vezi rezultatele la link.

Personal nu stiu in ce categorie sa pun acest laptop.

In primul rand are nevoie de un sistem de operare mai bun (vine doar cu FreeDos). Windows 10 poate fi achizitionat destul de ieftin, chiar de la eMAG (codul iti va fi livrat prin E-Mail), iar discul (.ISO-ul) de instalare poate fi descarcat de la Microsoft... si trebuie pus pe un DVD sau memorie USB.... etc....

Cantitatea de memorie 2x4GB pare suficienta, insa unitatea de stocare de 128GB lasa de dorit. Daca ai nevoie de mai mult spatiu, recomand orice SSD ieftin de la un brand cunoscut (Toshiba, WD, ADATA, Kingston...etc...). Teoretic laptopul ar trebui a aiba un slot M.2 si loc pentru un hard disk laptop 2.5", deci in functie de ce gasesti inauntru (poate lipsi o mufa sau cablu) poti instala 1 sau 2 SSD-uri de deferite marimi. In momentul scrierii, un SSD de 480GB costa in jur de 250Lei ...

Laptop Lenovo IdeaPad 330S-14IKB Intel Core i3-7020U 2.30 GHz, Kaby Lake, 14" HD 1366 x 768, 4GB, 128GB SSD, Intel HD Graphics 620, Microsoft Windows 10 S, Mid Night Blue

Cel mai popular laptop pe eMag.ro este Lenovo IdeaPad 330S-14IKB cu specificatii destul de modeste, ceea ce merita analizat un pic mai amanuntit.

Lenovo IdeaPad 330S-14IKB

Cel mai surprinzator este ca laptopul Lenovo IdeaPad 330S-14IKB vine cu un ecran 14" HD, ceea ce inseamna ca suprafata imaginii este OK, dar rezolutia este de doar 1366 x 768 ... care deja este insuficient pentru a naviga comfortabil pe anumite site-uri. In schimb pentru documente, fotografii si vizionare video este destul de OK. In cel mai rau caz il poti conecta la un monitor Full HD 1080p sau chiar Ultra HD 4K, deoarece are un port HDMI 2.0. NU va rula jocuri in aceste rezolutii mari, dar procesorul grafic integrat Intel HD Graphics 620 se descurca cu clipuri video/filme posibil si in 4K@30cps.


Langa portul HDMI mai avem 2 porturi USB 3.X (viteza probabil este de doar USB 3.0) si mufa 3.5mm pentru casti.


Pe partea celalta gasim un buton RESET ascuns, cititor de carduri SD/MMC, port USB 3.0 si gaura pentru Kensington Lock.


Laptopul Lenovo IdeaPad 330S-14IKB se deschide 180 grade, ceea ce permite pozitii creative in pat sau parc... nu ajuta mult la statul pe scaun si/sau masa...etc...

Revenind la partea de hardware, ce avem aici sunt specificatiile minime pentru o experienta buna in Windows 10, ajutate si de un SSD de 128GB, care minimizeaza timpurile de incarcare al programelor:

  • Intel Core i3-7020U Dual Core + HT = 3507 puncte Passmark
  • 4GB DDR4-2133 (upgradabil la 12GB folosind un modul SODIMM de 8GB)
  • Wi-fi AC si Bluetooth 4.1
  • incarcator retea 65W
  • autonomie ~6 ore
  • dimensiuni 323.1 x 18.95 x 234.8 mm - greutate 1.67kg

Cumpara-l acum, daca vrei un laptop ultraportabil de la un producator reputabil! Livrarea este gratuita, cred...

Upgrade Ryzen ieftin - ultima sansa!!!

In curand vine Ryzen 2 seria 3000, care va fi mai rapid si mai eficient decat Intel in mainstream, asadar comerciantii au inceput sa vanda stocul vechi Ryzen 1000 la preturi foarte bune. Deci daca ai un calculator cu procesor mai slab/vechi decat Intel Core i5-8400 citeste mai departe!


Azi (7 Iunie, 2019):

AMD Ryzen 5 1600 cu 6 nuclee / 12 fire costa sub 600Lei la PCGarage.ro
12283 puncte Passmark si 65W consum de energie il face un candidat ideal pentru gaming si streaming 1080p30Fps (folosind OBS cu encodare CPU calitate "veryfast", "superfast" sau "ultrafast"), fara sa dai prea multi bani pe sursa si ventilatoare. Pentru comparatie vezi videourile mele facute cu un procesor de 2.5x mai slab in calitate 720p30Fps "Ultrafast": twitch.tv si youtube.com

AMD Ryzen 5 1600X cu 6 nuclee / 12 fire +overclocking costa 700Lei la PCGarage.ro
13220 puncte Passmark si 95W consum de energie inseamna ca are nevoie de racire mai buna, dar in general (chiar si fara overclock) are o performanta mai buna decat varianta mai ieftina fara "X". Recomand acest cooler, dar practic orice cooler nou cu cel putin 3 heatpipe-uri si ventilator de 120mm va suporta un overclock semnificativ.


AMD Ryzen 7 1700 cu 8 nuclee / 16 fire costa 800Lei la PCGarage.ro
13771 puncte Passmark si 65W consum de energie permite un multi-tasking impresionant chiar si cu coolerul inclus. Azi, aplicatiile profesionale de editare fot/video/cad nu prea pot folosi atatea fire eficient, deci pentru a-l folosi la maxim este recomandat sa-i mai dai treaba (transcodare video, 3D rendering...etc.) timp ce lucrezi.

Daca ai nevoie de placa de baza, pentru procesoarele Ryzen 5 1600 si Ryzen 7 1700 recomand orice ieftineala care-ti place. Merita sa cumperi placa mai scumpa pentru Ryzen 5 1600X si/sau daca ai nevoie de mai multe porturi/sloturi USB/PCI-Express/DDR4 ...etc...

Daca faci upgrade la un sistem mai vechi, probabil are memorie DDR2 sau DDR3, deci recomand sa cumperi cel putin 2 placute de 4GB DDR4-2400Mhz (sau KIT de 2x4GB). Vei citi pe toate forumurile cat de importanta este frecventa memoriei pentru Ryzen, insa in realitate diferenta nu este chiar atat de mare ca diferenta de pret ;)


Windows 10 PRO ieftin gasesti la eMAG.ro ... de la 50Lei. Licenta se transmite de obicei prin E-Mail in scurt timp dupa plata on-line iar discul de instalare poti descarca gratuit de la Microsoft... il pui pe DVD sau stick ...etc...etc... GL! HF! ;)

Zvonuri despre schimbari majore la Tesla

Analistii nu au inteles de ce Musk a declarat recent ca nu stie unde va fi construit Model Y, la fabrica din Fremont sau la Gigafactory 1... cu totii am crezut ca ambele locatii sunt pline, dar ... Acum stim care e situatia, pregatirile sunt in desfasurare inca din ianuarie-februarie!


In fabrica din Fremont acum sunt 3 linii de productie Model 3, o linie Model S si una de Model X, insa numai o singura linie Model 3 este optimizata cam la maxim... restul e cam varza, din punct de vedere al utilizarii de spatiu si resurse.

Asadar Tesla a inceput deja sa combine liniile de productie Model S si Model X, care au multe componente comune, in afara de sasiu binenteles, ceea ce inseamna ca vor elibera cam 30% din spatiul ocupat initial.

Primele 2 linii de productie Model 3 cel mai probabil vor fi desfiintate complet, deoarece au fost construite in graba, folosind masineriile deja comandate ~gresit. In locul acestor doua linii (+ 30% din spatiul liniilor Model S/X) cel mai probabil vor construi o linie optimizata Model Y si una Model 3 ... cu eficienta mai mare decat al liniei de productie Model 3 "din cort", care este cea mai eficienta pana acum.


O asemenea situatie (4 linii de productie: S/X + 3 + 3 + Y) poate dura chiar si pana la sfarsitul anului 2020, deoarece este previzibil ca nu vor avea baterii suficiente pentru mai multe linii de productie... din pacate.

Conform unor "surse anonime credibile" Tesla are planurile pregatite pentru aceasta mutare inca de la sfarsitul anului 2018, deci dupa schimbarea motorului si suspensiei din Model S si X, vor folosi acesta reorganizare pentru a schimba interiorul masinilor cu una similara cu Model 3, dar mai premium. Acelasi surse neoficiale au mai declarat ca Model X si S vor primi baterii mai mari, care vor oferi o autonomie de 400 mile lui Model S in loc de 370. Din pacate din aceste cifre nu putem deduce exact cum vor atinge acest scop. Este posibil ca pur si simplu au rearanjat celulele vechi 18650, obtinand loc suficient pentru inca 10-15kWh capacitate.


Cum ziceam, inca nu stim daca vor folosi celule 18650 din Japonia sau pe cele facute in Gigafactory 1, teoretic oricare varianta este posibila. Au circulat zvonuri si despre conversia unor linii de productie Panasonic 18650 din Japonia, in linii de 2070 (facute in acest moment exclusiv in Gigafactory 1 pentru Tesla Model3/Powerwall/Powerpack) ... dar nici asta nu ar insemna neaparat ca vor fi folosite in Model S/X ... deoarece si pentru Model Y, care va avea baterii identice cu Model 3, au nevoie de capacitate de productie marita.

Long story short, zvonurile mai spun ca schimbarile vor fi facute pana in Septembrie 2019, deci pana atunci vom afla exact ce - si cum au facut.

Tesla Supercharger V3 si planurile reusite al lui Elon Musk

Tesla a fost prima companie, care a inceput sa construiasca propria retea de statii de incarcare rapida. Desi nu au anuntat oficial nimic initial, chiar si primele masini Tesla Model S au fost facute pentru incarcare rapida, adica au instalat un comutator la portul de incarcare, care permite incarcarea bateriei in mod direct, cu ~400 Volti.


Intr-o aparitie publica recenta al lui Musk mi-a atras atentia o declaratie legata de statiile de incarcare: "pentru Supercharger V1 si V2 am folosit invertere Model S"
Asta inseamna ca au folosit componente destul de ieftine, proiectate in-house, cu o eficienta in jur de 92% si putere maxima intre 72-145kW. Nu a fost cea mai "verde" solutie, dar numai asa au reusit sa contruiasca atatea statii de incarcare in doar 7 ani, azi numarand peste 12000 statii in peste 1400 locatii diferite.


In Romania au anuntat ca vor instala incarcatoare in 3 orase, insa sunt marcate cu gri, insemnand ca inca nu sunt puse in functionare.... si stau asa cam de 2-3 ani...

Recent au dezvaluit incarcatoarele Supercharger V3, care deja se bazeaza pe module industriale, un cabinet oferind pana la 1MW, impartit intre 4 masini, maxim 250kW fiecare.

Ce se ascunde in spatele achizitiei Maxwell Technologies

NU, nu este vorba despre ceva necurat sau ilegal, dar cei care nu stiu nimic despre realitatea capitalista din SUA, sa se gandesca un pic la acest fenomen.


Pe scurt, Maxwell Technologies nu a avut de ales, a trebuit sa accepte oferta de cumparare de catre Tesla.

Da' de ce si cum?
1. Tesla a lucrat cu Maxwell Technologies in ultimii ani, pentru a perfectiona o linie de productie de baterii cu "electrod uscat", care nu necesita chimicale periculoase si nici cuptorul de uscare la sfarsitul liniei de productie.
2. In urma acestei colaborari, Tesla a inceput demersurile legale pentru a deveni client exclusiv pentru aceste baterii, facute de Maxwell Technologies.
3. Pentru a considera toate optiunile, Maxwell a purtat discutii cu toti producatorii de masini, iar concluzia a fost ca niciuna nu este interesata sa cumpere produsele, si nici compania.
4. Dupa aflarea acestui rezultat, Tesla a renuntat la oferta initiala si a propus sa cumpere compania Maxwell in totalitate... si nu a ezitat sa mentioneze ca nu vor mai colabora cu Maxwell, daca acesta va avea un proprietar nou.
5. Asadar fara cel mai mare client (Tesla) Maxwell nu valoreaza aproape nimic, deci niciun cumparator sau investitor nu a fost interesat de companie.
6. Tesla a preluat compania Maxwell la un pret bun, 230 milioane USD, platit ~70% cu actiuni Tesla si restul in bani.

Tesla a finalizat achizitia companiei Maxwell Technologies

Maxwell Technologies nu produce multe produse, dar a dezvoltat niste tehnologii foarte impresionante legate de supercondensatoare si baterii.


Parteneriatul Tesla-Panasonic a fost foarte eficient de la primul Model S construit, pana azi, desi Panasonic a ingreunat semnificiativ productia Model 3 din cauza de incompetenta si lipsa de inovatii. 
Anul acesta contractul original a expirat, iar Panasonic nu mai vrea sa fie partener exclusiv al Tesla, a infiintat deja o companie noua cu Toyota, ceea ce nu este un semn bun.


In cel mai rau caz Tesla va folosi tehnologiile de productie Maxwell pentru a eficientiza productia bateriilor Li-Ion, eliminand "cuptorul" din linia de productie si crescand in acelasi timp viata celulelor la 1 milion de mile.
Conform declaratiilor lui Musk, Model 3-ul vandut astazi poate parcurge 300-500 mii de mile cu acumulatorul original, dupa care Tesla va reconditiona bateriile cu module noi la 5-7 mii USD... care vor dura cel mai probabil 1 milion de mile, daca vor fi construite din celule noi Maxwell.


In cel mai bun caz liniile de productie de celule existente vor fi convertite in linii Maxwell, care vor fi mai rapide si cu pana la 90% mai scurte. Asta poate insemna cresterea productiei in Gigafactory 1 cu pana la 500% (estimez), daca reusesc sa faca rost de materii prime.


Celulele noi cu tehnologie Maxwell sunt absolut necesare pentru inceperea productiei Tesla Semi, Model Y, Tesla Pickup si Roadster, deoarece aceste vehicule vor avea baterii cu mult mai mari (in capacitate) pentru a livra specificatiile promise.

Inca nu este sigur, dar viitoarele masini Tesla probabil vor folosi si supercondensatoare Maxwell pentru a complementa bateriile. Condensatoarele ocupa mai mult spatiu, insa pot prelua si livra practic intreaga capacitate de energie intr-o fractiune de secunda, fara degradare.

Pe scurt, fiecare baterie de 80kWh va avea cel mai probabil un condensator de 1kWh, conform unor calcule facute de "entuziasti de baterii si panouri solare". Condensatoarele vor fi folosite pentru accelerare si franare cel mai probabil in Tesla Semi si Roadster, dar nu este exclus ca vor fi instalate si in masinile mai mici, pentru a creste viata bateriilor.

AUDI e-Tron se incarca mai repede decat Tesla ... teoretic...

AUDI are probleme majore cu productia masinilor electrice e-Tron, dar sustine ca poate incarca bateria la ~150kW pana la 80% ...


Nu este imposibil, sunt cateva trucuri care teoretic permit incarcarea bateriei atat de repede, insa nu este ceva foarte sanatos pentru durata de viata al bateriilor. Inca nu avem informatii suficiente despre aceasta tehnologie AUDI, insa ceva smecherii stim sigur ca au facut.
Bateria lor de 95kWh utilizabili (probabil 105kWh cu buffer de siguranta) conform testelor ofera o autonomie de doar ~200mile, adica 320km. O posibila explicatie este faptul ca masina este mare, grea si cu aerodinamica proasta, insa este posibil ca AUDI a decis sa taie cam 25% din capacitatea bateriei, pentru a oferi iluzia de incarcare rapida pana la 80%. Astfel cel mai probabil viteza de incarcare remarcabila este ~identica cu cea de la Tesla, adica 80% din poza este defapt ~55% din capacitatea totala ... iar bateria nu este incarcata niciodata pana la 100%, doar la 80%.

Despre masinile Tesla stim sigur deja ca ofera proprietarilor intreaga capacitate al beteriilor. O metoda simpla prin care se poate verifica este franarea regenerativa, care functioneaza numai cand "e loc pentru electroni" in baterie, deci incarcata la 100% nu ar trebui sa functioneze frana de motor.