Saptamana trecuta am avut ocazia sa incerc routerul Tenda N301 cu abonamentul meu de internet UPC Fiber Power 500/25. L-am cumparat la pret promotional de 39.99Lei de la PCGarage.ro si va fi folosit cu un abonament DIGI Fiberlink 300.
Routerul este foarte mic iar toate gaurile de ventilatie sunt sub placa de baza, deci acest aspect mai necesita testare.
Pana atunci insa recomand sa-l folositi intr-o pozitie verticala, pentru o racire mai buna si o viata mai lunga.
Ca majoritatea routerelor ieftine, si Tenda N301 are doar 4 porturi Ethernet total, din care unul este folosit pentru WAN. Comparat cu un router cu 5 porturi, necesita cu un component mai putin, adica foloseste doar 2 controlere duble pentru cele 4 porturi, timp ce routerele cu 5 porturi folosesc 2 controlere duble pentru LAN si unul simplu pentru WAN. Trebuie subliniat ca numarul componentelor nu are impact asupra performantei. Routerele sunt programabile si teoretic oricare port ar putea fi folosit ca LAN sau WAN, insa din Firmware fiecare port este setat/blocat pe o anumita intrebuintare, mai ales din cauza procesorului slab (folosit in routerele ieftine), care abia poate gestiona o singura conexiune de internet, retea locala LAN si Wi-fi.
Am testat viteza routerului Tenada N301 cu speedtest.net. Prin cablu am reusit sa ating viteza de 95Mbps, iar prin Wi-fi in jur de 85Mbps (folosind un adaptor ASUS USB-N13 300Mbps, la aprox 1m de la router). Ne putem astepta la performante similare cu 3-4 device-uri conectate, cea mai importanta limitare fiind pe conexiunea WAN de 100Mbps, care nu permite o viteza de internet mai mare nici pe Wi-fi, chiar daca routerul poate transmite pe Wi-fi pana la 300Mbps (150Mbps/antena).
Viteza totala de peste 100Mbps poate fi atins numai intre device-uri Wi-fi, sau intre device-uri Wi-fi si 2 calculatoare conectate prin cablu. Binenteles numai in reteaua locala, deoarece WAN-ul este limitat la 100Mbps.
Mai exista o posibilitate, cel putin in teorie, daca folosim routerul Tenda N301 ca WDS bridge, adica il conectam prin Wi-fi la un alt router/modem, care suporta 300Mbps (pe 2 antene). In acest caz teoretic este posibil ca 2 sau 3 calculatoare -conectate prin cablu la routerul Tenda- pot accesa internetul la viteze >90Mbps fiecare, simultan. Din pacate nu am putut incerca aceasta configuratie, deoarece modemul meu UPC Connect BOX nu vrea sa aloce mai mult de 75Mbps/antena, adica viteza reala cu stickul Wi-fi ASUS este de doar 80Mbps pe 2 antene (cu care ar trebui sa mearga cu max. 300Mbps, cel putin cu 200Mbps la 1m distanta de la modem).
Vezi pretul valabil azi al routerului Tenda N301, apasand pe linkurile: eMAG.ro, ALTEX.ro, cel.ro, PCGarage.ro, azerty.ro, evoMAG.ro, marketonline.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
nu sunt de acord, fiindca