Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Router pfSense pentru Internet Gigabit

In Romania toti providerii de internet ofera abonamente de cel putin 0.5Gbps la pret accesibil, insa echipamentele inca lasa mult de dorit. Din pacate providerii aleg solutia (aproape) cea mai ieftina, de la un producator bine cunoscut, care promite forte mult, dar livreaza minimul absolut.


Marea majoritate al clientilor accepta calitatea inferioara al echipamentelor, sau isi cumpara ceva ieftin si cat de cat stabil, renuntand la o parte din latimea de banda disponibila. Vezi lista cu cele mai vandute routere pe emag.ro.

Pentru a pastra toate beneficiile unui abonament de internet de 0.5-1Gbps trebuie sa investim aproximativ 600-800Lei intr-un router performant sau intr-o solutie alternativa: calculator configurat ca router pfSense.
NOTA: vezi si lista cu routerele Gigabit cele mai vandute pe emag.ro

pfSense este o distributie de Linux (download gratuit aici), care poate inlocui orice router performant, cat si anumite tipuri de server, cu urmatoarele cerinte hardware:

NOTA: Pentru a folosi VPN-uri si alte functii solicitante, avem nevoie de hardware mai puternic

Pentru conexiuni de pana la 100Mbps putem folosi orice calculator vechi (cel putin Pentium 4 sau Athlon XP), completand configuratia cu inca o placa de retea, un switch de 30 lei si adaptor Wi-fi USB/PCI/PCI-Express x1.

Pentru conexiuni de peste 100Mbps este recomandat sa investim intr-un sistem nou, preferabil cu consum redus si silentios.

Cea mai ieftina solutie in acest moment este platforma AMD AM1, cu un procesor Quad Core de doar 25 Watti si 2-4GB memorie DDR3.


Paca de baza MSI AM1I costa in jur de 150Lei si are USB 3.0, slot PCI-Express 16x si slot mini-PCI-Express, la care vom conecta un USB Flash Drive 8-16GB pentru sistemul de operare, o placa de retea Gigabit si placa de retea Wi-fi tip laptop (sau adaptor USB Wi-fi).


Pentru conexiunea de Gigabit recomand 4GB memorie, desi nu este specificat intre cerinte. Uitandu-ma la routerele pfSense preasamblate, am observat ca pentru latime de banda Gigabit si 3,900,000 conexiuni simultane au instalat 4GB memorie, sau 8GB pentru de 2X mai multe conexiuni simultane. Numarul conexiunilor este foarte important, deoarece unele aplicatii si jocuri deschid mii de conexiuni, si au nevoie de ele, chiar daca transfer de date fac doar pe cateva zeci sau sute simultan. Routerele simple cu putina memorie (deobicei au doar 16-32MB) inchid conexiunile, cand sunt prea multe, intrerupand functionarea corecta al aplicatiilor si jocurilor.


Teoretic un procesor Dual Core Sempron 2650 ar fi suficient pentru ~10 device-uri servite simultan, insa daca nu gasesti un procesor dual core ieftin (semnificativ mai ieftin, aprox 60Lei la PCGarage.ro, in loc de 130Lei), atunci cu cateva zeci de lei mai scump poti cumpara un Quad Core Athlon 5150 1.6GHz, cu care sigur nu vei avea probleme de performanta. Aceste procesoare Kabini pe socket AM1 stau sub 25W consum de energie, incluzand si procesorul grafic integrat, care in mod normal nu va avea nicio sarcina intr-un router, sau sarcina minima, daca-l folosim cu un monitor pentru vizualizarea/monitorizarea traficului.

Ultimele componente necesare pentru routerul pfSense sunt carcasa si sursa. Personal recomand orice carcasa ieftina cu sursa, in jur de 100Lei, daca nu te deranjeaza marimea standard ATX si poti rezolva ventilatorul galagios din sursa, care nu este necesar la un consum de max. 40W (cu flash drive USB, wi-fi USB si placa de retea Gigabit).

In acest moment gasesti la 100Lei o carcasa Floston UPDATED cu sursa 450W sau Delux MV875 cu sursa 450W la emag.ro. Pentru livrare gratuita merita vazut si oferta PCGarage.ro, unde acelasi modele se gasesc la 105-110 lei.

Bottom line: aceste componente (varianta Quad Core) costa in total aprox. 600Lei. La acest pret se poate cumpara un router destul de performant, insa fara posibilitati de upgrade si customizare. Iar despre numarul limitat de conexiuni am vorbit deja cat de mult conteaza intr-un mediu profesional si semiprofesional ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu sunt de acord, fiindca