Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Desktop RM Ecoquiet mATX - Celeron G530T Sandy Bridge, 2GB DDR3, 160GB HDD SATA, DVD-RW, Windows 7 Home Premium

Calculatorul desktop RM Ecoquiet 210 a fost proictat pentru a fi foarte eficient si silentios. Configuratia, care se bazeaza pe procesorul LGA 1155 Sandy Bridge Celeron G530T (1604 puncte Passmark), nu mai este disponibila in magazine Retail, ci numai second hand sau refurbished, deoarece de atunci Intel a lansat generatiile Ivy Bridge, Haswell, Broadwell si Skylake, din care numai Haswell, Broadwell si Skylake sunt disponibile nou.

Cu toate astea merita sa cumparam si sa utilizam un asemenea calcualtor, deoarece vine cu 2GB DDR3 (upgradabil la 8GB cu componente noi, la pret bun), hard disk SATA 160GB (upgradabil cu orice unitate HDD, SSD, SSHD) si licenta Windows 7 Home Premium, care nu mai este vanduta separat.
Placa de baza are format mini-ITX, ceea ce inseamna ca avem la dispozitie un singur slot PCI-Express x16 si 2 sloturi de memorie DDR3. Carcasa insa suporta si placi de baza mATX, daca dorim sa facem un upgrade in viitor.

Fara schimbarea placii de baza (si al sursei) in slotul de expansiune putem instala o plac de retea, TV-tuner, placa de sunet, controler RAID ...etc. sau o placa video low profile low power, adica cu inaltime redusa si consum de energie sub 75W (disponibil prin slotul PCI-Express x16.

Cea mai puternica placa low profile, care se incadreaza si in limitarile de energie, este placa Gigabyte Geforce GTX 750Ti cu 2GB memorie GDDR5:


Pachetul Retail include si panoul de montare low profile din spate, fara care nu putem fixa placa in carcasa desktopului RM Ecoquiet 210.

Placa cea mai ieftina ar fi Sapphire AMD Radeon R5 230 1GB 64bit, care foloseste foarte putina energie si nu are nevoie de racire activa.


Desi nu prea ruleaza jocuri noi, personal as alege placa mai ieftina, deoarece pentru aplicatii de tip Office si WEB este suficienta, permitandu-ti sa conectezi total 4 monitoare Full HD (2 la placa on-board Intel + 2 la placa AMD) sau chiar unul Ultra HD 4K prin portul HDMI (la 30Hz).

Deoarece vorbim despre un sistem desktop folosit, recomand inlocuirea ventilatorului de pe procesor, daca acesta face prea mult zgomot. In mod normal (daca ventilatorul nu este prea uzat) cu procesorul Sandy Bridge Celeron G530T sistemul trebuie sa fie foarte silentios, chiar si sub sarcina maxima, cand procesorul atinge un consum de numai 35W (fiind din categoria "T"). Recomand orice ventilator silentios sau orice cooler cu ventilator PWM, care incape in carcasa... chiar si varianta Intel Stock, care vine cu procesoarele 53-88W si se arunca de obicei. Pentru un procesor de 35W insa este perfect.

Tenda N301 100Mbps LAN/WAN - 300Mbps Wi-Fi

Saptamana trecuta am avut ocazia sa incerc routerul Tenda N301 cu abonamentul meu de internet UPC Fiber Power 500/25. L-am cumparat la pret promotional de 39.99Lei de la PCGarage.ro si va fi folosit cu un abonament DIGI Fiberlink 300.


Routerul este foarte mic iar toate gaurile de ventilatie sunt sub placa de baza, deci acest aspect mai necesita testare.


Pana atunci insa recomand sa-l folositi intr-o pozitie verticala, pentru o racire mai buna si o viata mai lunga.


Ca majoritatea routerelor ieftine, si Tenda N301 are doar 4 porturi Ethernet total, din care unul este folosit pentru WAN. Comparat cu un router cu 5 porturi, necesita cu un component mai putin, adica foloseste doar 2 controlere duble pentru cele 4 porturi, timp ce routerele cu 5 porturi folosesc 2 controlere duble pentru LAN si unul simplu pentru WAN. Trebuie subliniat ca numarul componentelor nu are impact asupra performantei. Routerele sunt programabile si teoretic oricare port ar putea fi folosit ca LAN sau WAN, insa din Firmware fiecare port este setat/blocat pe o anumita intrebuintare, mai ales din cauza procesorului slab (folosit in routerele ieftine), care abia poate gestiona o singura conexiune de internet, retea locala LAN si Wi-fi.


Am testat viteza routerului Tenada N301 cu speedtest.net. Prin cablu am reusit sa ating viteza de 95Mbps, iar prin Wi-fi in jur de 85Mbps (folosind un adaptor ASUS USB-N13 300Mbps, la aprox 1m de la router). Ne putem astepta la performante similare cu 3-4 device-uri conectate, cea mai importanta limitare fiind pe conexiunea WAN de 100Mbps, care nu permite o viteza de internet mai mare nici pe Wi-fi, chiar daca routerul poate transmite pe Wi-fi pana la 300Mbps (150Mbps/antena).

Viteza totala de peste 100Mbps poate fi atins numai intre device-uri Wi-fi, sau intre device-uri Wi-fi si 2 calculatoare conectate prin cablu. Binenteles numai in reteaua locala, deoarece WAN-ul este limitat la 100Mbps.

Mai exista o posibilitate, cel putin in teorie, daca folosim routerul Tenda N301 ca WDS bridge, adica il conectam prin Wi-fi la un alt router/modem, care suporta 300Mbps (pe 2 antene). In acest caz teoretic este posibil ca 2 sau 3 calculatoare -conectate prin cablu la routerul Tenda- pot accesa internetul la viteze >90Mbps fiecare, simultan. Din pacate nu am putut incerca aceasta configuratie, deoarece modemul meu UPC Connect BOX nu vrea sa aloce mai mult de 75Mbps/antena, adica viteza reala cu stickul Wi-fi ASUS este de doar 80Mbps pe 2 antene (cu care ar trebui sa mearga cu max. 300Mbps, cel putin cu 200Mbps la 1m distanta de la modem).

Vezi pretul valabil azi al routerului Tenda N301, apasand pe linkurile: eMAG.ro, ALTEX.ro, cel.ro, PCGarage.ro, azerty.ro, evoMAG.ro, marketonline.ro

Laptop pentru content creation la 2000Lei

Regula probabil cea mai importanta la cumpararea unui telefon, tableta, desktop sau laptop este sa nu cheltuim intregul buget pe gadgetul principal, deoarece in 99% din cazuri avem nevoie de accesorii sau componente aditionale, cu care dublam sau triplam utilitatea gadgetului.

Inca multe laptopuri vin cu ecran HD (1366 x 768), insa pentru editare foto/video sau chiar text, avem nevoie de cel putin rezolutia Full HD 1920 x 1080, pentru a putea avea mai multe aplicatii deschise sau macar toolbar-uri langa continutul editat.

Cel mai ieftin laptop care incepe sa coraspunda cerintelor mentionate mai sus, este laptopul Acer Aspire ES1-571-39Y7, dotat cu procesor Core i3-5005U Broadwell 14nm, ecran Full HD 15.6", procesor grafic integrat Intel HD Graphics 5500 si unitate de stocare SSD. (2887 puncte Passmark si 625 puncte 3DMark 2013 - Fire Strike Standard 1920x1080).


Acest laptop costa intre 1500 si 2000Lei, deci daca prinzi o promotie, iti raman 500 lei din buget pentru a imbunatati aspectele importante:
  1. memoria de sistem consta intr-un singur modul de 4GB, deci pentru a activa modul dual channel, practic dubland viteza de transfer, trebuie sa instalam inca un modul de cel putin 4GB, care costa cel mult 100Lei. Personal as opta pentru un modul de 8GB, pentru ca este la un pret foarte bun si niciodata nu strica sa ai memorie libera. (NOTA: la procesoare din categoria "U" putem instala exclusiv module DDR3 1.35V la Sandy Bridge/Ivy Bridge/Haswell/Broadwell sau DDR4 1.2V la Skylake)
  2. pentru editare video o sa ai nevoie de spatiu aditional (daca lucrezi cu mult material), cel mai probabil de un HDD laptop clasic de 1TB, sau de viteza suplimentara sub forma unui SSD ... oricare instalat in locul unitatii optice intr-un adaptor HDD Caddy ODD to HDD 2.5" si/sau intr-un rack extern, conectat la usb 3.0.
  3. practic orice faci pe un calculator, nu poate lipsi un mouse optic foarte precis (si/sau o tableta grafica pentru design grafic, care insa este o investitie de peste 1000Lei). Recomand mouse-uri wireless de la producatorii Logitech si Microsoft de la ~40Lei sau din categoria scumpa Razer, Logitehc, Asus ...etc.
SISTEMUL DE OPERARE

Daca alegi un laptop PC, aproape 100% sigur vei folosi o versiune de Windows, care te poate costa cel putin 500 Lei Retail. Pentru cei, care nu vor suport telefonic de la Micorsoft si nu vor sa muta licenta de Windows pe un alt calculator, exista piata secundara al licentelor de tip OEM. De exemplu pe marketplace-ul de software Kinguin.net o licenta Windows 10 Pro OEM 32/64bit se vinde la aproximativ 120Lei (in loc de 800Lei Retail).

Marketplace-ul Kinguin.net vinde licente de jocuri si software verificate. Dupa plasarea si plata comenzii in cateva minute primesti prin e-mail codul (sticker original, scanat) si instructiuni pentru descarcarea jocului/softului.

In legatura cu acest Kinguin.net s-au incheiat recent 2 procese importante. Unul a condamnat vanzatorii, care vindeau licente piratate/furate, si de atunci poti fi 99.99% sigur ca primesti licente originale, vandute o singura data, unei singure persoane. AL DOILEA PROCES a fost incheiat in SUA, unde s-a stabilit ca intradevar este 100% legal acest tip de marketplace secundar, non-retail.

Router pfSense pentru Internet Gigabit

In Romania toti providerii de internet ofera abonamente de cel putin 0.5Gbps la pret accesibil, insa echipamentele inca lasa mult de dorit. Din pacate providerii aleg solutia (aproape) cea mai ieftina, de la un producator bine cunoscut, care promite forte mult, dar livreaza minimul absolut.


Marea majoritate al clientilor accepta calitatea inferioara al echipamentelor, sau isi cumpara ceva ieftin si cat de cat stabil, renuntand la o parte din latimea de banda disponibila. Vezi lista cu cele mai vandute routere pe emag.ro.

Pentru a pastra toate beneficiile unui abonament de internet de 0.5-1Gbps trebuie sa investim aproximativ 600-800Lei intr-un router performant sau intr-o solutie alternativa: calculator configurat ca router pfSense.
NOTA: vezi si lista cu routerele Gigabit cele mai vandute pe emag.ro

pfSense este o distributie de Linux (download gratuit aici), care poate inlocui orice router performant, cat si anumite tipuri de server, cu urmatoarele cerinte hardware:

NOTA: Pentru a folosi VPN-uri si alte functii solicitante, avem nevoie de hardware mai puternic

Pentru conexiuni de pana la 100Mbps putem folosi orice calculator vechi (cel putin Pentium 4 sau Athlon XP), completand configuratia cu inca o placa de retea, un switch de 30 lei si adaptor Wi-fi USB/PCI/PCI-Express x1.

Pentru conexiuni de peste 100Mbps este recomandat sa investim intr-un sistem nou, preferabil cu consum redus si silentios.

Cea mai ieftina solutie in acest moment este platforma AMD AM1, cu un procesor Quad Core de doar 25 Watti si 2-4GB memorie DDR3.


Paca de baza MSI AM1I costa in jur de 150Lei si are USB 3.0, slot PCI-Express 16x si slot mini-PCI-Express, la care vom conecta un USB Flash Drive 8-16GB pentru sistemul de operare, o placa de retea Gigabit si placa de retea Wi-fi tip laptop (sau adaptor USB Wi-fi).


Pentru conexiunea de Gigabit recomand 4GB memorie, desi nu este specificat intre cerinte. Uitandu-ma la routerele pfSense preasamblate, am observat ca pentru latime de banda Gigabit si 3,900,000 conexiuni simultane au instalat 4GB memorie, sau 8GB pentru de 2X mai multe conexiuni simultane. Numarul conexiunilor este foarte important, deoarece unele aplicatii si jocuri deschid mii de conexiuni, si au nevoie de ele, chiar daca transfer de date fac doar pe cateva zeci sau sute simultan. Routerele simple cu putina memorie (deobicei au doar 16-32MB) inchid conexiunile, cand sunt prea multe, intrerupand functionarea corecta al aplicatiilor si jocurilor.


Teoretic un procesor Dual Core Sempron 2650 ar fi suficient pentru ~10 device-uri servite simultan, insa daca nu gasesti un procesor dual core ieftin (semnificativ mai ieftin, aprox 60Lei la PCGarage.ro, in loc de 130Lei), atunci cu cateva zeci de lei mai scump poti cumpara un Quad Core Athlon 5150 1.6GHz, cu care sigur nu vei avea probleme de performanta. Aceste procesoare Kabini pe socket AM1 stau sub 25W consum de energie, incluzand si procesorul grafic integrat, care in mod normal nu va avea nicio sarcina intr-un router, sau sarcina minima, daca-l folosim cu un monitor pentru vizualizarea/monitorizarea traficului.

Ultimele componente necesare pentru routerul pfSense sunt carcasa si sursa. Personal recomand orice carcasa ieftina cu sursa, in jur de 100Lei, daca nu te deranjeaza marimea standard ATX si poti rezolva ventilatorul galagios din sursa, care nu este necesar la un consum de max. 40W (cu flash drive USB, wi-fi USB si placa de retea Gigabit).

In acest moment gasesti la 100Lei o carcasa Floston UPDATED cu sursa 450W sau Delux MV875 cu sursa 450W la emag.ro. Pentru livrare gratuita merita vazut si oferta PCGarage.ro, unde acelasi modele se gasesc la 105-110 lei.

Bottom line: aceste componente (varianta Quad Core) costa in total aprox. 600Lei. La acest pret se poate cumpara un router destul de performant, insa fara posibilitati de upgrade si customizare. Iar despre numarul limitat de conexiuni am vorbit deja cat de mult conteaza intr-un mediu profesional si semiprofesional ...