Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Platforma AM4 in martie 2016?

UPDATE:
Au aparut informatii credibile in legatura cu noua platforma AM4, si detaliile sunt destul de incurajatoare, chiar daca nu au nicio legatura cu arhitectura Zen. Benchlife.info a publicat un slide cu procesoare Bristol Ridge, care 99% probabil vor sosi in martie-aprilie 2016.
Pentru ca AMD nu a avut bani pentru a construi o arhitectura intermediara (defapt planurile au fost anulate cu peste 30 miloane de dolari pierdere, pentru a trece direct la Zen), intreaga gama Bristol Ridge va fi bazata pe o arhitectura dezvoltata pentru laptopuri, ceea ce poate deveni cel mai important punct forte al platformei, dupa dezastrul creat de procesoarele FX cu TDP intre 95-220W (si peste).
Din slide reiese ca toate procesoarele vor consuma maxim 35-65W. Vor fi trei modele Quad Core fara procesor grafic integrat (Athlon x4?), unul dual core cu iGPU (A4) si patru Quad Core-uri cu iGPU (A8-A10).

Se pare ca DA, AMD va lansa platforma AM4, cat si FP4 (mobile), deocamdata cu procesoare de tip APU pe 28nm. Acest pas este extrem de necesar pentru a pastra cat mai mult din cota de piata pana cand vor fi gata procesoarele Zen pe 14nm, Q4 2016.
Un alt motiv serios pentru a lansa o generatie intermediara de procesoare este trecerea de la memorie de tip DDR3 la DDR4, ceea ce inseamna ca controlerul de memorie integrat trebuie reproiectat si dovedit in practica.
Placile de baza cu soclu AM4 vor fi foarte simple, in sensul ca vor avea putine cipuri, deoarece noile procesoare vor fi de tip SoC, adica vor avea si controler I/O integrat (ca procesoarele Intel Skylake).
Cu toate ca va fi o lupta lunga pentru AMD, va putea porni platforma Zen cu cateva certitudini in ceea ce priveste arhitectura procesoarelor. Intel a testat HyperThreading-ul si regulatorul de tensiune integrat, primul fiind un succes de la prima implementare in cipurile Pentium 4, iar celalalt, regulatorul de tensiune integrat s-a dovedit o greseala imensa, deoarece supraincalzeste procesoarele in care a fost folosit (generatia Haswell).
Teoretic avantajul regulatorului de tensiune integrat ar fi reactia instantanee la necesitatile de alimentare al procesorului, insa in practica acest factor nu prea influenteaza viteza si nici nu reduce cu mult consumul procesorului. In majoritatea cazurilor procesorul unui calculator este in IDLE, in jur de 50% utilizare sau la 100% utilizare. Perioade lungi de timp cu fluctuatiile rapide intre 5%-100% (la care ar economisi curent regulatorul integrat) nu se prea intampla in aplicatii, gaming sau la sarcini de server. Deobicei fiecare tip de aplicatie/joc isi gaseste un bottleneck, la care se cam stabilizeaza incarcatura pe procesor.
Asadar AMD cel mai probabil va pastra regulatorul de tensiune in afara procesorului, pe placa de baza, si va folosi HyperThreading, adica SMT (Simultaneous Multi Threading) cu 2 thread-uri, care e cam acelasi lucru cu alta denumire si algoritme putin diferite. Deasemenea generatia Zen va avea si un controler DDR4 bun, testat deja cu procesoarele intermediare 28nm pe soclu AM4 (care vor sosi in martie).
Daca toate planurile AMD vor fi realizate fara greseli prea mari, atunci compania va incepe sa faca profit peste 5-6 ani, iar clientii vor avea calculatoare mainstream cu procesoare 8-core adevarate, imbunatatite cu SMT pentru a rula 16 thread-uri smultan. Este previzibil ca aceste procesoare octa-core (hexa si quad, obtinute din silicoane partial defecte) vor inlocui gama FX, iar APU-urile mainstream, cat si cele superputernice (cu memorie video HBM2) vor sosi spre sfarsitul anului 2017.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu sunt de acord, fiindca