Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

DIY NAS

Primul lucru care trebuie decis inainte de a cumpara orice component pentru un calculator de tip NAS (Network Attached Storage) este capacitatea de stocare dorita. Dupa ce am stabilit capacitatea, putem incepe sa ne gandim in mod conctret cate hard discuri ne trebuie si ce nivel de siguranta dorim.
Modul RAID 1 este cea mai simpla metoda de a evita pierderea datelor in cazul in care numai unul dintre hard diskuri se defecteaza, iar celalalt este 100% OK. Acest mod, RAID 1, necesita de doua ori mai multe hard diskuri decat capacitatea dorita, deoarece datele sunt scrise pe doua diskuri simultan, cum este ilustrat in poza de mai sus.

In acest moment un hard disk de 500GB costa in jur de 220 Lei, unul de 1TB in jur de 260Lei, unul de 2TB in jur de 370Lei, 3TB in jur de 480Lei, 4TB in jur de 680Lei, 5TB in jur de 1000Lei, 6TB in jur de 1250Lei, 8TB in jur de 2200Lei ...etc.

Cea mai atrcativa capacitate este de 1TB, din punct de vedere al pretului, insa fiecare isi cumpara ce-si permite. Singura regula la RAID 1 este ca hardurile tebuie sa fie identice. Daca nu sunt identice, atunci ambele harduri vor fi folosite la capacitatea celui mai mic si la viteza celui mai lent.

Viteza medie de copiere al NAS-ului va fi cel mai probabil intre 80-120MB/s, din cauza placii de retea de 1Gbps (1000/8 = 120) si din cauza tehnologiei, folosita in hard diskul clasic. La marginea interioara al discului viteza de citire este in jur de 80MB/s (HDD nou, 7200RPM) si pana la marginea exterioara viteza creste treptat pana la aprox. 150MB/s.

Componentele necesare:

Placa de baza cu suficiente porturi SATA si Gigabit LAN. Nr. porturi = nr. harduri + 1 (petru SSD cu sistem de operare).
Gigabyte GA-740LMT-S2 este cea mai ieftina placa cu 6 porturi SATA si Gigabit LAN. In cazul nostru nu este problema ca porturile SATA sunt doar de generatia 2, deoarece limita maxima de 300MB/s permite scrierea simultana la 2 discuri cu 100-150MB/s fiecare, absolut OK pentru transfer prin retea LAN Gigabit.

In ceea ce priveste procesorul, un NAS atat de simplu nu necesita "XEOANE peste XEOANE", defapt orice procesor Dual Core se va descurca cu (cacu) vitezele de transfer mentionate mai sus. Din pacate in magazine RETAIL nu se mai vand procesore AMD dual core pentru acest soclu, deci va trebui sa cauti unul second hand (recomand citgrup.ro sau ABDComputer.ro), sau poti lua nou un AMD FX-4300 (quad core) sau AMD FX-6300 (Hexa core), pe care sa-l folosesti si pentru altceva in afara de stocare.
NOTA: placile de baza ieftine nu sunt stabile cu procesoare de peste 95W!

O alternativa mai ieftina ar fi placa de baza Asrock FM2A88M-HD+ R2.0, care are 8 porturi SATAIII, insa este un pic mai scump, totusi sub 300Lei. DA, este o alternativa mai ieftina, deoarece suporta procesoare FM2/FM2+, care sunt disponibile nou, de la 150Lei varianta dual core + iGPU slab, pana la 800Lei varianta Quad Core + iGPU puternic.
Procesorul de tip APU, AMD A4-4020, este cel mai ieftin procesor pentru aceasta placa de baza. La doar 150Lei primesti procesorul si coolerul stock, care nu te va deranja foarte mult, deoarece procesorul nu va fi niciodata solicitat la peste 50%, deci coolerul nu are motive pentru a-si creste turatia peste valoarea minima, silentioasa.
Daca acest sistem NAS va fi folosit doar pentru stocare, atunci chiar si 2GB RAM este suficient, care costa in jur de 60Lei.

Sursa este foarte importanta in orice sistem de tip server, care trebuie sa functioneze non-stop. La acest capit va trebui sa cheltuiesti cel putin 150Lei pe o sursa cu certificare 80PLUS, care se refera la eficienta, dar spune multe si despre calitate. La procesorul FX-4300/6300/8300 trebuie sa iei in calcul cam 130W pentru procesor, placa de baza, memorie, un SSD si inca 5W pentru fiecare hard disk. In principiu o sursa de 400W de calitate va fi suficient pentru maxim 20 hard diskuri.
Placa video avem on-board pe majoritatea placilor de baza, absolut suficient pentru un server, deci ne mai trebuie un SSD si o carcasa.

Recomand orice SSD ieftin de minim 32GB, deoarece nu va fi suprasolicitat si orice sistem de operare incape pe el (Windows 7/8.1/10, UBUNTU ...etc.).

Daca nu te deranjeaza zgomotul, atunci poti monta sistemul NAS in orice carcasa mATX/ATX ieftina, cu suficient de multe bay-uri pentru hard diskurile alese.

Pentru a reduce zgomotul generat de coolerul stock AMD si de hard diskurile mecanice va trebui sa scoti din buzunar cam 150Lei pentru cooler si ... PRODUS INDISPONIBIL ... din pacate atenuatorul de vibratii a disparut de pe piata, deci ai doua alternative: carcasa scumpa cu atenuator sau sa gasesti o solutie DIY.
NU recomand celor care-si muta frecvent sistemul, insa eu de fiecare data cand am folosit hard disk clasic, l-am pus cu capul in jos, pe niste bureti (de spalat vase) in partea de jos al carcasei. Intr-o carcasa obisnuita ATX incap cel putin 2 hard diskuri pe bureti.
Despre partea de software voi scrie un articol separat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu sunt de acord, fiindca