Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

188 modele de laptop - cu SSD

Hard discul clasic este cel mai perfectionat component din calculator, si totusi in 1-4 ani va fi inlocuit de o tehnologie relativ noua - de cipuri NAND Flash (sau ceva mai avansat, non-mecanic).
In acest moment pretul unui hard disc clasic de 500GB este identic cu pretul unui SSD de 120/128GB, o capacitate suficienta pentru sistem de operare, aplicatii, fisiere personale si cateva jocuri. Realizand acest lucru, producatorii de laptopuri au inceput sa livreze chiar si laptopuri ieftine cu SSD in loc de HDD. In oferta PCGarage.ro sunt deja 188 laptopuri cu unitate SSD, unele chiar sub 1500Lei.

Laptopul Toshiba Satellite CL10-C-102 vine cu un SSD de doar 32GB, ceea ce se vede in pret, insa nici nu are nevoie de mai mult, deoarece seamana mai mult cu o tableta (din punct de vedere al componentelor), care oricum nu ruleaza aplicatii/jocuri mari si solicitante. Laptopul are un procesor Celeron N3050 dual core (defapt e un urmas al procesorelor Atom si nu atinge nivelul de performanta al unui Celeron adevarat) si 2GB DDR3L (on-board). Cu toate astea trebuie sa recunoastem ca SSD-ul imbunatateste semnificativ modul de functionare al laptopului, adica dispar timpurile lungi de incarcare de pe HDD. Un asemenea laptop cu SSD booteaza in 10-20 secunde si incarca un MS Word, Chrome sau Firefox in doar 2-4 secunde (cu pagefile dezactivat bineinteles).

Laptopul Lenovo B50-80 se bazeaza pe un procesor din generatia Haswell: Intel Core i3-4005U. Echipat cu 4GB DDR3 (plus un slot liber) si SSD de 128GB reuseste sa impresioneze orice utilizator, care a folosit numai calculatoare cu HDD (oricat de scumpe).

Cum am scris si in titlu, mai sunt 186 configuratii de laptop cu SSD, intre care se regaseste si o categorie diferita, laptopuri care au slot mSATA/M.2. Aceasta categorie exista demult, si este alcatuita din laptopuri mai scumpe, cu cel putin 2 unitati de stocare interne, deobicei HDD clasic pentru capacitate si SSD pentru performanta.

In viitor este foarte probabil ca hard discurile mecanice vor fi abandonate complet, cel putin in categoria mobile (laptop si netbook). Cu cativa ani diferenta, este posibil ca si segmentul desktop va abandona tehnologia veche, la care in acest moment (de cativa ani buni) avem o limita de viteza in jur de 180MB/s (la marginea exterioara al discurilor) si o limita la capacitate de 10TB/unitate 3.5" standard (sigilat ermetic in Heliu, in loc de aer).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu sunt de acord, fiindca