Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Solutie pentru laptopurile cu doar 32GB stocare interna - DIY

Anul trecut Microsoft a lansat niste update-uri pentru Windows 10, care nu mai incap pe unitatile de stocare eMMC de 32GB (care in realitate au doar 28GB formatati). Multe laptopuri au cel putin un slot M.2 pentru inca un SSD, care rezolva problema, insa am gasit o solutie si pentru laptopurile fara aceasta posibilitate.


Asa arata un laptop foarte ieftin, Acer ES1-131 cu 2GB DDR3, Intel Celeron Dual Core, 32GB eMMC. Cum puteti vedea carcasa laptopului are loc liber pentru hard disk 2.5" de laptop normal sau SSD, DAR lipseste mufa SATA la care ar trebui conectat.


Solutia mea implica sacrificarea unui port USB, hard disk rack 2.5" extern si un SSD ieftin 2.5" ...  toate produsele mentionate, inclusiv laptopul, isi vor pierde garantia, deoarece totul trebuie dezmembrat si cositorit.


In functie de viteza dorita, putem alege sa conectam SSD-ul la portul USB 2.0 la ~30MB/s sau la portul USB 3.0, care va atinge chiar si ~200MB/s, daca celelalte componente permit acest lucru. Personal cred ca laptopurile ieftine o sa mearga foarte bine si prin portul USB 2.0. Daca alegi sa folosesti portul USB 2.0, atunci rackul extern va costa doar ~20RON si lipirea firelor va fi mai simpla. Varianta USB 3.0 este mai grea si rackul costa cel putin 50RON.


Asa arata adaptorul USB 2.0 la SATA din rackul 2.5" ieftin. Daca ai loc in laptop pentru mufa USB, atunci poti pastra mufele, altfel va trebui sa lipesti firele USB la baza mufei pe placa.

Daca desfaci un SSD simplu, vei realiza ca modelele de 120-480GB au mai mult gol inauntru, deci daca scoti placa SSD din carcasa, o sa incapa intr-un slot 2.5" impreuna cu adaptorul SATA - USB si mufa cablului.


In final interiorul laptopului va arata cam asa (imagine editata, evident):


Si binenteles va trebui sa lipesti ceva in exterior pe portul USB 2.0, pentru a nu introduce nimic accidental. 👍👍👍 Portul USB 3.0 va ramane liber pentru tot feluri de accesorii. 👍👍👍


Lenovo Ideapad S145-15IWL 15.6" Full HD, Core i3-8145U, 4GB, 128GB SSD M.2, UHD Graphics 620, Free DOS, Grey

Laptopul Lenovo Ideapad S145-15IWL este cel mai vandut laptop pe situl eMAG.ro. Nu este deloc surprinzator, deoarece are un aspect foarte atractiv, configuratie destul de buna si pret accesibil.
Cumpara-l acum de la eMAG.ro
De ce este atat de ieftin?

  • in primul rand monitorul de 15.6" Full HD este un LCD simplu (iluminare LED), cu unghi de vizionare redus si mai putine culori decat la un panou IPS sau VA
  • nu are placa video dedicata, ci doar procesorul grafic integrat Intel UHD Graphics 620, care foloseste din memoria de sistem pentru grafica. Vezi ce jocuri si aplicatii ruleaza bine: link
  • are doar 4GB memorie DDR4, lipit de placa de baza, dar are un slot liber, in care putem instala inca 8GB DDR4
  • procesorul Intel Core i3-8145U este doar dual-core, ajutat putin de tehnologia HyperThreading ... 5500 puncte Passmark

Bun acest laptop?

  • cu Windows 10 se poate folosi pentru multimedia, navigare pe internet, vizionare filme, aplicatii de tip Office...etc... Licenta Windows trebuie achizitionata separat. Poate rula fara probleme jocuri ca Dota 2, League of Legends ...etc...
  • spatiul de stocare de 128GB consta intr-un stick M.2 SSD, care poate fi upgradat usor la orice marime si orice capacitate. Deasemenea mai are un bay liber pentru hard disk laptop clasic 2.5" sau SSD 2.5" SATA. Astfel, configurat cu inca un hard disk de 1TB de exemplu, poate stoca toate pozele si fisierele importante.
  • este destul de subtire si cantareste numai 1.85kg, adica este usor de transportat in geanta/rucsac/ghiozdan ... sau chiar in mana.

Review ASUS 17.3'' IPS, ROG Strix G G731GT, FHD, Core i7-9750H, 8GB DDR4, 512GB SSD, GeForce GTX 1650 4GB, No OS, Black

Nu-mi dau seama exact de ce, dar laptopul ASUS ROG Strix G731GT este cel mai vandut laptop pe situl PCGarage.ro. Il gasesti si pe eMAG.ro. Pretul este sub 1000EURO, dar totusi, dupa parerea mea laptopurile mai ieftine se vand mai bine, deoarece aproape ieftineala in jur de 1000Lei ruleaza Windows 10 destul de bine si se descurca cu aplicatii de tip office, multimedia, navigare...etc...
Vezi pretul actual: link
Laptopul ASUS ROG Strix G731GT are un procesor de penultima generatie, adica seria 9000, cu 6 nuclee +Hyperthreading. In Passmark acest procesor atinge un scor de 13500 puncte, ceea ce este foarte aproape de un Ryzen 5 2600 (procesor desktop), foarte bun pentru gaming si productivitate.

Placa video nVidia Geforce GTX 1650 cu 4GB memorie GDDR5 este destul de decenta, desrveste foarte bine ecranul 1080p IPS, care are un refresh de doar 60Hz, deci un procesor grafic mai puternic oricum nu ar putea scoate mai mult de 60 cadre pe secunda. Vezi performanta placii video in diferite jocuri si aplicatii aici.

Asadar acest laptop este foarte bine dotat unde conteaza, adica procesor, placa video si ecran, ceea ce nu poate fi upgradat (usor). DAR memorie are doar 8GB, ce poate fi insuficient pentru anumite jocuri si aplicatii, deci in acest caz recomand sa instalezi inca un modul de 8GB, care costa in jur de 150Lei.

La capitolul sotcare are un SSD de 512GB in slotul M.2, care poate fi suficient de mare, dar daca ai evoie de mai mult, atunci are un slot 2.5" liber pentru un hard disk mecanic sau SSD 2.5".

Deoarece acest laptop vine fara sistem de operare, va ttrebui sa instalezi to un Linux sau Windows. Majoritatea distributiilor de Linux sunt gratuite, dar putin mai greu de manipulat, iar Windows poate costa intre 50-200Lei pe piata gri (100% legal), sau intre 500-1000Lei RETAIL.

**Aceste sfaturi se aplica la majoritatea tipurilor de laptop. Alegi in primul rand monitor+procesoor+placa video, ce nu poate fi schimbat, dupaia poti adauga memorie, stocare si accesorii externe, daca e nevoie.

Atentie la laptopuri cu numai 32GB eMMC stocare interna!!!

Intentia a fost buna, producatorii de laptopuri au vrut sa reduca pretul laptopurilor ieftine prin eliminarea unor componente ... care ... nu in toate cazurile sunt necesare. 
Asa au lansat pe piata multe laptopuri ieftine cu procesoare Intel Dual Core, 4GB memorie si stocare interna de 32GB. 


Majoritatea acestor laptopuri sunt foarte impresionante, ca nJoy 13.3" Aerial, cu ecran Full HD 13" IPS si dimensiuni foarte mici ... cu Windows 10 ... si aici este problema. La jumatatea anului trecut Microsoft a lansat niste update-uri, care nu mai permit updatarea pe unitati de stocare mici, mai ales daca ai si 1-2 aplicatii instalate... deci ... Linux poate fi o solutie... dar ...

Daca ai un asemenea laptop nu te panica inca, deoarece este posibil sa aiba un slot M.2 intern pentru un SSD suplientar. In functie de noroc, acest slot poate avea lungime medie, mica sau mare ... si va limita capacitatea maxima ce poti instala la pret rezonabil.


Vestea buna este ca laptopul va fi functional, dupa ce muti Windows-ul pe noul SSD de cel putin 64GB (disponibil si pentru cel mai mic slot M.2) ... iar daca mai ai nevoie de spatiu, poti folosi un card microSD de 64-256GB, care deasemenea este disponibil la pret rezonabil.
NOTA: sistemul de operare de obicei nu poate fi instalat pe card de memorie

Personal am avut placerea de a reinstala windows-ul pe un laptop Kiano 14 Elegance, care insa are un SSD de 120GB deja instalat, pe langa stocarea 32GB eMMC... deci treaba a fost cat se poate de simpla. Am facut un stick de instalare Windows 10, cu care am reformatat SSD-ul mare si l-am instalat, fara sa ceare numar de serie sau ceva ... daca am inteles bine, licenta Microsoft este salvata mai nou in BIOS.

Cumpara-l acum de la eMAG
Daca ai un asemenea laptop, de obicei au un capac mic deasupra slotului M.2, tinut de un singur surub, deci este foarte usor de instalat un SSD nou sau mai mare. In cel mai rau caz va trebui sa indepartezi fundul laptopului, ceea ce deasemenea trebuie sa fie usor la laptopuri non-Apple.

AMD Ryzen 5 1600 cu tehnologie 12nm, adica Zen+?

Destul de interesanta mutare de la cei de la AMD. Faza e ca nu se mai fabrica cipuri de 14nm, deci daca vor sa vanda procesoare de generatia I., care inca sunt in cautare, trebuie sa foloseasca cipuri (mai) noi, adica Zen+, exact la fel ca Ryzen 5 2600... insa cu frecventa maxima mai mica.

Cumpara-l acum de la PCGarage la pret special: Ryzen 5 1600

Desi este un procesor care permite overclock, eu recomand sa-l folositi cu setarile de la fabrica, pentru a putea tine cheltuielile cu restul componentelor la minim. Pentru overclock recomand procesoarele mai scumpe, cu placa de baza scumpa si memoorie mai scumpa.

Placa de baza MSI A320M-A PRO

Procesorul AMD Ryzen 5 1600 cu seria "AF" se paote instala intr-o placa de baza de ~250Lei si cu memorie 8-16GB DDR4-3000MHz, la 150-300Lei. In fucntie de placa video, este posibil ca nu veti avea nevoie de o sursa mai puternica, orice chinezeala de 50 lei poate tine un sistem cu necesitati sub 150W... adica daca procesorul este de 65W, atunci mai instalati o placa video Geforce 1050TI de ~75W si cu ineficiente, consumul mediu va fi in jur de 150W.