Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Mini-workstation fara precedent - Asrock X99E-ITX/ac

Inca nu-mi este clar cu ce scop a fost lansata aceasta placa de baza cu chipset X99 si dimensiuni mini-ITX. Accepta procesoarele superputernice LGA2011-V3 cu pana la 18 nuclee, dar in rest nu prea are facilitati de nivelul procesorului.

Cum puteti vedea, o mare parte din placa este ocupata de cel mai mare socket CPU de pe piata si coolerul heatpipe aferent. Ata de inghiesut este socketul pe placa, incat Asrock a decis sa includa in pachetul retail si coolerul, care se potriveste la milimetru, fara sa obstructioneze calea unui slot sau port.


In jurul socketului avem doar doua sloturi de memorie DDR4, un slot miniPCI-Express (ocupat de adaptorul Wifi b/g/n/ac), un slot Ultra M.2 Gen3 x4 32Gbps si slot PCI-Express x16 v3.0 pentru placa video.

Placa are 6 porturi SATA3 - 6Gbps, eSATA in spate si un SATA Express 10Gbps. In spate are 2 porturi USB 3.1, 4 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 2 x Gigabit LAN Intel si inca 2 x USB 3.0 + 2 x USB 2.0 pentru panou fata.

In cutia retail mai primi si o antena Wi-fi destul de simpatica, branduit ASRock, si suportul pentru sistem de racire pe baza de lichid.

 Daca are atatea facilitati, mai lipseste ceva? 

DA, lipsesc 2 lucruri esentiale, daca comparam placa ASRock X99E-ITX/ac cu orice alta placa cu chipset Intel X99:
  • 2 sau 6 sloturi de memorie, pentru a putea folosi controlerul de memorie in mod Quad Channel
  • sloturi PCI-Express suplimentare, pentru a putea folosi pe toate 40 de benzi PCI-Express Gen 3.0, de care dispune majoritatea procesoarelor LGA2011-3
Aceste neajunsuri exclud folosirea placii de baza in configuratii cu 2-4 placi video si cu aplicatii care ar necesita memorie cat mai rapida. Deasemenea aceasta placa de baza mini-ITX nu prea intra in carcase mini-ITX din cauza coolerului, care trebuie sa raceasca procesor cu TDP in jur de 140W, dar nu trebuie neglijata nici nevoia de sursa de alimentare puternica, din cauza procesorului de 140W si pentru ca trebuie adaugat o placa video obligatoriu.
In principiu se poate construi un sistem slim si cu aceasta placa de baza si procesor de 140W, dar pentru asta avem nevoie de o sursa SFX scumpa (~500W) sau sursa de server (si mai scumpa) cu cabluri mufate 24pin ATX si 4+4pin CPU 12V.


Mai usor este sa gasim o carcasa mini-ITX/mATX (ca cea din imagine) in care putem instala lejer o sursa ATX 500W, cooler CPU pe baza de lichid si placa video adecvata pentru ceea ce vrem sa folosim minisistemul.

Placa de baza Asrock X99E-ITX/ac va fi disponibil in curand in magazine, insa deocamdata nu stim exact data si nici pretul.

Gigabyte BRIX Refresh cu procesoare Intel Core i3/i5/i7 Broadwell

Nu stim exact cand, dar cu siguranta vor sosi noile minicalculatoare Gigabyte BRIX, echipate cu noile procesoare Intel Broadwell Core i3-5010U, Core i5-5200U si Core i7-5500U.


Toate trei modele de procesoare vor fi disponibile in carcasa din stanga, iar carcasa mai inalta din dreapta (care are si un bay 2.5" pentru o unitate HDD/SSD/SSHD cu 9.5mm sau 7mm grosime) va veni doar cu procesoare Core i3 si i5.

Important de subliniat este prezenta procesorului grafic integrat Intel HD Graphics 5500 cu porturi HDMI si mini DisplayPort, la care putem conecta cate-un TV/monitor Ultra HD, cum se poate vedea in demonstratia urmatoare:


Restul specificatiilor este destul de plictisitor: slot mSATA, USB 3.0, 2 x SODIMM DDR3L, Wi-FI b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, Gigabit LAN, sursa externa 65W ...etc.

Aceste minicalculatoare Gigabyte BRIX au fost construite pentru a servi ca unitate NAS, calculator de birou, multimedia player si/sau calculator de gaming ocazional.

Vesti bune pentru posesorii de CPU, GPU si APU

Nu este secret ca in curand va fi lansat DirectX 12 si va aduce imbunatatiri semnificative la modul de functionare al sistemelor de operare pe calculator, dar si pe console.

Cum ne-au obisnuit deja, cei de la AMD au prezentat un slide explicativ despre acest subiect, din care nu se poate trage nicio concluzie exacta despre cifre. Doar atat este clar ca noul DirectX 12 va revolutiona programarea pe GPU, dar si pe CPU, imbunatatiind performanta procesorului APU AMD A10-7850K intr-un benchmark secret cu pana la 469%.


Pentru a intelege fenomenul putin mai bine, trebuie sa pornim de la adevarul rusinos despre jocuri: folosesc un singur nucleu al procesorului la maxim, iar utilitatea nucleelor 2-3-4-5-6 cade exponential, nucleele 7 si 8 fiind complet neutilizate.


Cam asa arata adevarul rusinos, care va fi corectat intr-o masura semnificativa cu DirectX 12. Urmatorul slide descrie acelasi sarcina impartita mai bine intre cele 8 nuclee (sau thread-uri la Intel) al procesorului:


Algoritmele noi sunt inca departe de perfectiune, dar se poate vedea progresul impresionant facut doar pe nivel de software, fara schimbarea componentelor hardware al calculatorului.

De ce a tinut aceasta prezentare AMD si nu Intel?

Raspunsul este simplu. Aceasta noua imbunatatire adusa de DirectX 12 are legatura mai ales cu procesoarele 6-core si 8-core, adica procesoarele AMD FX vor rula jocurile cam de 2 ori mai rapid, timp ce procesoarele Intel probabil isi vor pastra superioritatea, dar la preturi aproape duble.

In concluzie gamerii pot sa stea linistiti cu configuratiile relativ vechi AMD FX AM3+, urmand sa-si upgradeze sistemul de operare (la Windows 10), placa video si eventual sursa de alimentare, cand vor avea bani pentru GPU mai musculos. (AMD Radeon 390X cu memorie HBM?)

Deocamdata este greu de spus ce impact va avea DirectX 12 in lumea consolelor, deoarece in general consolele au trecut deja prin mai multe etape de optimizare decat PC-ul. Unii spun ca XBOX ONE va deveni cu mult mai rapid ca PS4, dar ramane de vazut. 

Detalii noi despre procesoarele Broadwell Desktop

Pentru platforma LGA1150 (aparent doar pentru chipseturile Intel din seria 9) avem specificatiile aproape 100% sigure al procesoarelor Core i5-5675C si Core i7-5775C:

wccftech.com
Din acest tabel putem vedea procesoarele vechi care vor fi inlocuite. Cele mai mari imbunatatiri sunt la procesorul grafic integrat, care practic creste de 2.4 ori fata de generatia veche (48EUs vs. 20EUs). In schimb nucleele procesoarelor functioneaza la frecvente mai mici, cu mai putin L3 cache (-2MB) si consumul total micsorat la doar 65W de la 88W.

In concluzie ne putem astepta la performanta GPU imbunatatita semnificativ (48EU + 64MB eDRAM) si performanta CPU cel putin la fel de buna ca la generatia precedenta. Marele semn de intrebare ramane posibilitatea de overclocking. Este greu de anticipat cat de avansat este procesul de fabricatie de 14nm in acest moment, dar cel mai probabil primul val de procesoare desktop Broadwell nu vor overclocka foarte bine.

Cei de la VR-Zone au aflat si despre trei procesoare Broadwell BGA 1364 (Ball Grid Array, adica lipite pe placa de baza fara socket): Core i7-5775R, Core i5-5675R si Core i5-5575R. Aceste procesoare vor avea frencvente similare (+/- 100MHz) cu generatia precedenta, adica Core i7-4770R, Core i5-4670R si Core i5-4570R.

wccftech.com

Tastatura E-Blue Delgado ultra-slim

 $  Pret de referinta  40 Lei 

 $  Verifica pretul la: 

eMAG - E-Blue Delgado
evoMAG.roE-Blue Delgado
CEL.ro - E-Blue Delgado
clickshop - E-Blue Delgado
marketonline - E-Blue Delgado
SENSODAYS - E-Blue Delgado
FLANCO - E-Blue Delgado
 ALTEX  - E-Blue Delgado
azerty - E-Blue Delgado
mediadot - E-Blue Delgado
citgrup - E-Blue Delgado

 Descriere: 

Am cumparat aceasta tastatura intamplator, deoarece a fost la pret promotional (26RON) intr-un magazin local. A fost proiectat in Japonia si fabricat in China, cu un mecanism de tip vechi, dar optimizat in puncte critice:
  • cilindrul tastelor este destul de mare, permitand apasarea usoara din aproape orice unghi
  • bucata de cauciuc "M-spring", care apasa pe contacte si aduce tasta inapoi sus, este tinut in loc de un grilaj prezent la toate tastele
  • tastele mari, cele mai importante (space bar, enter, left-shift, caps lock) sunt echipate cu mecanism de stabilizare orizontala
  • distanta parcursa de taste este de 2mm (contactul se activeaza la doar 1.5mm)
  • suprafata tastelor, cat si intre taste, se poate curata foarte usor, in doar cateva secunde
Aspecte negative:
  • ca majoritatea tastaturilor, si acesta a fost putin indoita in cutia originala. Poate fi problema de fabricatie si/sau transport, dar ce stiu sigur este ca tastaturile de tip slim si ultra slim vin usor deformate, deoarece nu au structura de rezistenta puternica
  • tastele TAB, RIGHT-SHIFT, BACKSPACE nu au mecanism de stabilizare orizontala, deci trebuie apasate cat mai aproape de centru.
  • face mai multa galagie ca o tastatura ieftina Serioux, desi este promovat ca fiind "whisper-quiet"
In concluzie tastatura E-Blue Delgado este exceptional la acest pret. Personal m-am obisnuit cu tastele TAB si BACKSPACE (fara mecanism de stabilizare orizontala) dupa cateva minute de scris. Per total ofera o experienta placuta, mai ales din cauza tastelor cu suprafata usor concava si distanta mica de apasare (1.5-2mm). Despre zgomotul generat trebuie stiut ca in mare parte depinde de utilizator, adica de stilul lui de tastare si de masa pe care este asezat tastatura.

Intel Core i5-4690K si Core i7-4790K Haswell Refresh Overclock


 $  Pret de referinta  1000 / 1700 Lei 

 $  Verifica pretul la: 

eMAG - Intel Core i5-4690K/Core i7-4790K
evoMAG.roIntel Core i5-4690K/Core i7-4790K
CEL.ro - Intel Core i5-4690K/Core i7-4790K
clickshop Intel Core i5-4690K/Core i7-4790K
marketonline - Intel Core i5-4690K/Core i7-4790K
SENSODAYS - Intel Core i5-4690K/Core i7-4790K
FLANCO Intel Core i5-4690K/Core i7-4790K
azerty Intel Core i5-4690K/Core i7-4790K
mediadot Intel Core i5-4690K/Core i7-4790K
citgrup Intel Core i5-4690K/Core i7-4790K

 CPU  Passmark  7787 9030 / 11238 12139 

 Specificatii: 
  • Intel Core i5-4690K 3.5/3.9GHz, Quad Core, HT, TurboBoost, Haswell Refresh, 88W
  • Intel Core i7-4790K 4/4.4GHz, Quad Core, HT, TurboBoost, Haswell Refresh, 88W
  • Intel HD Graphics 4600, QuickSync, InTru 3D, Clear Video HD
 Descriere: 

Aceste doua procesoare au fost lansate simultan, in acelasi familie (nume cod: Devil's Canyon), dar exista o diferenta majora intre aceste doua modele. Mai exact Intel Core i7-4790K are frecvente standard si turbo cu 400MHz mai mari decat modelul fara "K", timp ce Core i5-4690K vine cu acelasi frecvente ca modelul Core i5-4690.

Pentru overclockeri seriosi, care-si cumpara placi de baza relativ scumpe (minim Z87), 400MHz in plus nu inseamna mare lucru, deoarece pot modifica toate setarile procesorului relevante pentru overclocking, insa utilizatorii cu placi de baza ieftine (chipset H81, B85) de obicei pot modifica doar 1-2 setari intre limite foarte stricte. De exemplu pe o placa de baza cu chipset H81 poti modifica tensiunea de alimentare al procesorului, insa este posibil ca multiplicatorul va fi limitat din BIOS la valoarea initiala sau pur si simplu sistemul va fi instabil la orice multiplicator mai mare ca default-ul.

In concluzie cei care vor sa foloseasca procesoare Core i5/i7 cu placi de baza ieftine, sunt sfatuiti sa aleaga intre Core i5-4690 (fara K, deoarece nu poti folosi beneficiile) si Core i7-4790K, pentru a obtine performante cat mai mari fara bani irositi.

Overclockerii seriosi sunt sfatuiti sa-si cumpere placi de baza ca ASUS Z97-PRO, memorie kit 2 x 4GB DDR3-1866/1600 si un cooler CPU care sa suporte TDP cam de 2 ori mai mare decat cel al procesorului, adica 2 x 88W = 176W.

Cei de la Anandtech au testat procesoarele Core i5-4690K si Core i7-4790K cu placa de baza mentionata mai sus, cu memorii G.Skill DDR3-1866 8-8-9 setate la DDR3-1600 9-11-9 1T si placa video nVidia GTX 770. Rezultatele au fost urmatoarele cu procesorul Core i5-4690K:


Din acest tabel reiese cel putin un lucru interesant, de exemlu procesorul Core i5-4670K consuma mai multa energie cu setari Auto/stock decat cu frecventa marita la 4.1GHz. Din acest puct de vedere Intel se pare ca a gresit, pierzand acest avantaj de 200MHz in configuratii fara overclock.

Voltajul maxim sanatos oficial pentru procesoare Haswell este de 1.3V, deci nu trebuie sa ne surprinda blocare sistemului la 4.8GHz si 1.4V. Astfel la 4.7GHz si 1.3V putem declara procesorul stabil, obtinand o performanta de 9030 puncte Passmark, un overclock destul de respectabil.


In ceea ce priveste procesorul Intel Core i7-4790K se pare ca situatia este putin mai ciudata, in sensul ca voltajul Auto/stock 1.3V permite procesorului sa functioneze fara probleme chiar la 4.6GHz, fara a genera mai multa caldura sau consum. Am intalnit acest procesor personal, intr-un sistem nou cu placa de baza cu chipset Z87. Pot sa confirm ca procesorul se comporta foarte bine cu multiplicatorul marit. Eu l-am lasat la 4.4GHz, deoarece sistemul a fost contruit pentru gaming stabil in rezolutia de doar 1080p.

Overclockat la 4.6GHz procesorul Intel Core i7-4790K atinge performanta de 12139 puncte Passmark, depasiind toate procesoarele AMD disponibile in acest moment. Nu recomand marirea tensiunii la 1.45V, deoarece temperatura procesorului atinge cote alarmante, chiar cu racirea performanta (Corsair H80i) folosita de specialistii de la Anandtech.


MAC PRO - Ivy Bridge-EP Xeon E5-1620V2 Quad Core, 256GB SSD, 12GB DDR3-1866, 2 x AMD FirePro D300 2GB, Wi-fi, Thunderbolt, Mac OS X 10.9 Mavericks

 $  Pret de referinta  14.400 Lei 

 $  Verifica pretul la: 

eMAG - MAC PRO
evoMAG.roMAC PRO
CEL.ro - MAC PRO
clickshop - MAC PRO
marketonline - MAC PRO
SENSODAYS - MAC PRO
FLANCO - MAC PRO
 ALTEX  - MAC PRO
azerty - MAC PRO
mediadot - MAC PRO
citgrup - MAC PRO

 CPU  Passmark  9504       GPU  3DMark11  2 x 13190 

 Specificatii: 
  • Intel Xeon E5-1620V2 3.7/3.9GHz, Quad Core, HT, TurboBoost, Ivy Bridge-EP, 130W
  • 12GB DDR3-1866MHz (max. 4 x 8GB)
  • 2 x AMD FirePro D300 2GB
  • SSD 256GB
  • DVD-RW, Card Reader
  • 4 x USB 3.0, 6 x ThunderBolt, 2 x Gigabit LAN, HDMI, audio in/out
  • Wifi b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
  • 251 x 167 x 167 mm - 5kg
  • MAC OS X 10.9 Mavericks

 Descriere: 

Calculatorul workstation MAC PRO cu design "trashcan" a fost lansat in Decembrie 2013, dar pana azi l-am ignorat, deoarece in general am o parere proasta despre produsele Apple. In acest caz insa trebuie sa remarc un pas facut in directie buna in ceea ce priveste racirea sistemului: MAC PRO este racit de un singur ventilator 14cm!!!


Cu toate ca MAC PRO are un procesor cu TDP 130W si 2 placi video profesionale AMD FirePro D300 2GB cu TDP 116W bucata. Chiar daca Apple a umblat la power managementul componenteleor, incercand sa reduca consumul de energie, MAC PRO nu are cum sa consume mai putin de 300W sub sarcina maxima. Astfel putem constata ca racirea optima pentru desktopuri inseamna un ventilator de 14cm pentru fiecare 300W, daca componentele sunt pozitionate bine in calea fluxului de aer. Cam atat despre MAC...


Din pacate desktopul PC obisnuit nu este optimizat din acest punct de vedere - fiecare component generator de caldura (sursa, CPU, GPU, chipset) are sistem de racire propriu, care indeparteaza caldura de la component, iar aerul cald generat trebuie evacuat din carcasa de inca cel putin un ventilator montat in spate, tavan ...etc.


Pentru cei care au multi bani si rabdare pentru a-l monta, exista pe piata sisteme de racire pe baza de lichid, care in principiu pot prelua caldura de la toate componentele interne (cu exceptia surei ATX), folosind o singura pompa, un singur ventilator si cate-un radiator pentru fiecare component racit + radiator mare de disipare (montat pe o gaura de evacuare al carcasei).

Mai este o limitare foarte serioasa in folosirea diferitelor sisteme de racire: majoritatea placilor de baza au nevoie de racire pentru componentele din jurul procesorului, mai ales daca avem un procesor cu consum ridicat de peste 80W TDP. In acest caz putem folosi un cooler simplu sau cu heatpipe-uri, dar care sufla si spre placa de baza.


In cazul sistemelor de racire pe baza de lichid trebuie sa asiguram un flux de aer in jurul procesorului, care poate veni din fata spre sursa, sau chiar din spatele placii de baza (daca panoul lateral are gauri de aerisire chiar sub procesor). Da, componentele lipite de placa de baza pot fi racite si din spate, deoarece placa de baza are un indicator de termoconductivitate peste minimul necesar. Este alcatuit din mai multe straturi de sticla si cupru, timp ce telefoanele mobile si tabletele pot scapa de caldura generata chiar si prin carcasa de plastic al aparatelor.