- Compatibil cu procesoare Intel LGA 1150/1155/1156/1366/2011 si AMD AM2/AM3/FM1/FM2
- inaltime unitate de baza (trebuie montat pe procesor): 27 mm
- marime radiator: 120 x 152 x 27 mm
- marime ventilator (montat pe radiator): 120 mm
- alimentare 12V: 2 x mufa 3-pin (penru pompa si ventilator)
In acest moment Corsair Hydro Series H55 este cel mai ieftin cooler CPU pe baza de lichide, insa este departe de a fi potrivit pentru toate procesoarele. De exemplu procesoarele de top de la AMD cu TDP peste 200W pot supraincalzi acest sistem de racire, mai ales daca mai facem si overclock.
Montarea coolerului este destul de simplu, dar inainte de toate trebuie sa ne asiguram ca avem un loc in carcasa pentru ventilator 12 cm, unde incape radiatorul de 120 x 152 x 27 mm, impreuna cu ventilatorul adaugat de 120 x 120 x 25 mm.
Unitatea de baza (mica si rotunda) se monteaza pe procesor cu usurinta, deoarece in cutia RETAIL avem un sistem de prindere complet, pentru toate tipurile de soclu Intel si AMD. Radiatorul de obicei trebuie montat in spate carcasei sau sus, oricum aproape de procesor, pentru ca lungimea tevilor este limitata evident.
In unele situatii radiatorul trebuie montat in afara carcasei, deoarece nu este destul loc pentru el inauntru la gaura ventilatorului de 12cm. Daca decidem samontam radiatorul pe afara, atunci trebuie sa avem 2 gauri de acces pentru tevi (in cazul carcaseor de gaming avem in spate) sau trebuie sai facem noi, manual.
Solutiile mentionate mai sus corespund indicatiilor producatorului, dar daca renuntam la garantie (probabil si la garantia intregului calculatorului) putem modifica sistemul de racire relativ ieftin, sa fie extrem de eficient si silentios.
Idea mi-a venit cand am citit comentariile gamerilor, care trebuie sa raceasca un sistem desktop de peste 600W, adica procesor overclockat plus 2-3 placi video de top. In principiu fiecare component racit cu lichid necesita un set complet pompa + tevi + radiator + vetilator, mai ales daca alegem coolere ieftine.
Idea mea este simpla si realizabila de oricine care se pricepe la apa, tevi si fitinguri. Tot ce trebuie sa cumparam pentru sistemul de gaming este un calorifer de apartament, niste tevi si fitinguri Henko sau de cauciuc.
Oricat de limitat este spatiul in jurul calculatorului, se pot gasi cam 80 x 60 x 22 cm langa biroul PC. Un radiator de asemenea dimensiuni poate disipa caldura de peste 1000W fara sa treaca de circa 60 grade Celsius in conditii normale. Este recomandat sa folosim radiator facut din aluminiu, dar putem avea succes si cu radiator de otel.
Tot ce trebuie sa facem este sa montam radiatorul pe perete sau pe birou la o inaltime de circa 10-20 cm (pentru a lasa aerul sa circule singur), si sa conectam tevile sistemului de racire din calculator la doua capete al radiatorului. Este de preferat ca apa calda ce iese din calculator sa intre intr-o gaura de sus al radiatorului, iar apa racita sa iasa pe partea cealalta din gaura de jos. Astfel ne asiguram ca partea cea mai fierbinte al radiatorului intra in contact cu aerul care a trecut deja langa partea mai putin calda, ajungand la o disipare de caldura bine impartita.
Aceasta optimizare conteaza mai putin daca realizam ca pompa/pompele de apa din calculator nu scot apa fierbinte destul de repede, adica componentele ajung la temperaturi relativ periculoase. Solutia extrema este sa cumparam o pompa de centrala termica si un dimmer switch, cu care putem regla viteza motorului din pompa.
Asa arata o pompa de apa care poate sa consume pana la 100W energie din retea 220V, dar fluxul de apa creata va fi incomparabila cu pompa de doar 2-3W din sistemul de racire PC original. Cu o asemenea pompa, puterea de racire va fi multiplicata de cateva ori, iar temperatura in calculator estimez ca va scadea la 30-40 grade maxim, in cazul unui procesor de 130W si 2 placi video de 150W. Da, este o solutie extrema, dar niciun sistem de racire PC nu poate sa tina temperatura componentelor la un nivel atat de scazut.
Cei care s-au gandit deja la asa ceva, si-au dat seama ca tevile vare vin de la componente PC trebuie legate in mod paralel, pentru ca fluxul apei in caloriferul de apartament are la dispozitie diametru destul de mare, cam de 4-5ori diametrul tevilor din calculator.
Costul acestui sistem de racire adaugat este:
- calorifer de partament 180-400 Lei (in functie de caldura generata de PC, 200-1000W)
- pompa de apa tip centrala termica ~300 Lei
- dimmer switch (reglare viteza la pompa) ~30 Lei
- tevi si fitinguri ~100 Lei
Trebuie subliniat ca pompa aceasta puternica scoate un zgomot semnificativ daca merge la turatie maxima, deci marimea caloriferului trebuie bine aleasa in functie de caldura generata de componentele PC. In cazul ideal este destul sa avem pompele originale pornite pe fiecare component racit din PC, deci pompa externa este necesara doar in situatii extreme. Inainte de a achizitiona o pompa externa, se poate incerca un calorifer facut din aluminiu, care disipeaza caldura de cateva ori mai repede decat fierul standard.
UPDATE1:
UPDATE1:
Baietii de la LinusTech au inceput un proiect similar cu al meu, dar cu alt scop. Ei au intr-o camera mica mai multe calculatoare de tip WorkStation, cu putere de procesare adevarata, care produc o cantitate mare de caldura (in general cam 500W/PC). Asadar au decis sa scoata caldura din calculatoare direct pe balcon prin tevi, conectate la radiatoarele montate in exterior.
Aceasta solutie costa semnificativ mai multi bani decat solutia mea cu radiatorul de camera, insa pe termen lung isi vor recupera investitia din economiile de pe factura de electricitate. Pompa de circulare apa si ventilatoarele consuma maxim 100W, timp ce aparatul de aer conditionat (necesar pentru racirea camerei) ar consuma minim 1000W.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
nu sunt de acord, fiindca