Propaganda de azi incearca sa convinga utilizatorii sa foloseasca servicii de tip Cloud, pentru a pastra fisierele importante in siguranta. In teorie este o solutie foarte buna, care poate fi automatizata cu cateva click-uri pe desktop, laptop, tableta si telefon, insa atacurile de tip phishing, clonarea cartelei SIM, sau hacking-ul clasic, pot submina securitatea serviciilor.
O alta solutie de backup reprezinta produsele de tip NAS (network attached storage), la care macar stim unde sunt fizic, dar din pacate si acestea pot fi atacate prin internet, deoarece in multe cazuri sunt conectate la Internet prin reteaua locala, pentru a permite accesul utilizatorilor de oriunde.
Backup-ul cel mai sigur foloseste o "bariere fizica", adica este conectat la un singur calculator, numai cand este folosit - in restul timpului este incuiat intr-un dulap. In aceasta categorie intra discurile optice, stickurile de memorie externe, cardurile de memorie, hard diskurile externe si SSD-urile externe.
Dintre optiunile mentionate mai sus, cel mai performant este SSD-ul extern, conectat prin ThunderBolt sau USB 3.0. Exista pe piata asemenea produse, insa poate fi asamblat si de utilizator, mult mai ieftin, folosind un rack pentru hard disk extern USB 3.0 si un SSD intern 2.5" cu port SATA.
Aparent in mare parte SSD-urile de 60GB au disparut de pe piata, deci cea mai ieftina optiune este de 120GB la ~200Lei. Comparat cu un hard disk de laptop 2.5", capacitatea este semnificativ mai mica (la acest pret poti cumpara HDD clasic de 500GB, 1TB un pic mai scump), insa SSD-ul ofera o viteza de scriere de minim 50MB/s chiar si la fisiere mici, iar viteza de citire este de obicei peste 300MB/s la orice SSD ieftin. Pentru a folosi interfata SATA3 si USB 3.0 la maxim, putem folosi de exemplu un SSD Samsung (cam de 1.6x mai scump), care garanteaza viteze de scriere si citire de 500MB/s.
Un rack HDD extern de 2.5 inci costa in jur de 50Lei. Majoritatea lor au un design tool-less (adica asamblare fara scule) sau pachetul include si o surubelnita potrivita.
Foarte important de subliniat este un aspect unic al unitatilor de stocare SSD, si anume protectia datelor. Ca orice unitate de stocare magnetica sau Flash, SSD-ul poate fi rescris de cateva sute de ori, dupa care apar erori. Cand se intampla acest lucru, SSD-ul recupereaza automat sectoarele afectate, relocandu-i in zona de rezerva de minim 4GB, prezenta in orice SSD. La aparitia primului sector BAD/corectat este indicat sa copiem datele pe o unitate noua, insa chiar daca intreaga zona de rezerva este folosita si SSD "se blocheaza", intra in mod "Read only", adica in 99% din cazuri putem copia toate datele de pe unitate, dar nu mai putem scrie sau sterge.
Aceasta functie a putut fi implementata in siguranta, deoarece cipurile Flash au un numar limitat de rescrieri, dar de citit, pot fi citite de milioane de ori, provocand uzura nesemnificativa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
nu sunt de acord, fiindca