Cu cateva saptamani in urma Kaufland a adus niste becuri LED foarte ieftine, care teoretic consuma 5W si produc 250lm lumina rece 6400K. In realitate pe cutie si bec scrie 5W, insa pe electronica interioara scrie doar 3W. Coincidenta sau nu, peste cateva zile au aparut becuri similare si la Auchan, cu sticker de 3W, lipit peste specificatia de 5W, la un pret de doar 2Lei, din care 1Leu este taxa de mediu :))) Cine a spus ca primim mult gunoi din vest?
Am cumparat aceste becuri pentru a putea filma fara umbre cu telefonul mobil, montat pe un selfie stick, pe masa. Din pacate am constatat ca nu sunt potrivite pentru acest scop, deci am decis sa ma uit inauntru, ca sa vad ce se poate modifica ca sa se potriveasca.
NOTA: acest bec LED functioneaza cu 220V AC, deci circuitele trebuie neaparat izolate, altfel reprezinta pericol major de electrocutare!!!
Pe scurt:
am scos placa de circuit
am mutat componentele mari din spate (si din centru)
am lipit placa si componentele pe o bucata de plastic
am facut o gaura in centrul cercului, format din LED-uri
La 2Lei, aceasta solutie DIY este un mare pas inainte. Se monteaza pe spatele telefonului, cu camera vizibila in gaura, astfel teoretic dispar umbrele din filmari. Nu este o solutie perfecta. Daca cauti - gasesti locurile mai putin iluminate, dar macar nu bat la ochi ca in filmarile cu alte surse de lumina.
Cum puteti vedea, conteaza foarte mult cate surse de lumina sunt folosite si pozitionarea lor. Cu becul montat pe telefon, nu trebuie sa repozitionez sursele de lumina daca vreau sa filmez/fotografiez din alt unghi.
Mouse-ul "Omega Wired Optical Mouse", care nu are numar de model si nici denumire speciala, m-a costat 9.99Lei la Kaufland. Are multe neajunsuri, de exemplu picioarele pe care aluneca sunt facute din plastic, lumina LED-ului iese la intamplare in jurul rotii de scroll, clickul se aude foarte tare...etc. INSA are un plus major: culoarea MOV, astfel a trebuit sa iau 2 buc. pentru prietena...
Am descris intr-o postare anterioara cum se poate reduce zgomotul produs de click-ul mouse-ului, dar m-am gandit ca un video ar fi mai potrivit pentru majoritatea utilizatorilor.
Cum puteti vedea in clipul de mai sus, pentru aceasta operatiune trebuie sa desfacem mouse-ul, ceea ce inseamna ca renuntam la garantie. Acest pas deobicei se face cu o surubelnita cu bit Philips (cruce) cu varf de 1mm, numit si PH1.
In urmatorul pas scoatem capacul de pe mecanismul butonului. Cea mai potrivita unealta este un ac obisnuit sau varful unui cutit/lama/cutter.
La pasul trei am exagerat putin, nu avem neaparat nevoie de patent, dar ne trebuie ceva solid (poate fi si o surubelnita sau unghii tari), cu care sa indoim contactul superior, care limiteaza miscarea mecanismului. NOTA: partea de mijloc trebuie lasata sa miste, oricat de putin. Daca nu se poate misca, trebuie ajustat contactul, la care am umblat.
Zgomotul produs de buton depinde de mai multi factori, insa majoritatea lor tin de design-ul mouse-ului, deci ar fi foarte greu de modificat. Eu am ales cea mai simpla cale in acest clip video, dar pentru a obtine un mouse si mai silentios, se poate izola butonul de restul componentelor din punct de vedere al vibratiilor. Aceasta operatiune ar presupune scoaterea butonului din loc si re-montarea lui intr-o alta pozitie cu bucati de cauciuc, silicon, spuma...etc. In curand ma voi acupa si de aceasta problema si o sa postez un clip video "how to".
PS: scuze pentru calitatea clipului. In viitor nu veti mai vedea umbre deloc, deoarece am modificat un bec LED sa lumineze "din toate directiile". Din pacate deocamdata raman limitat la 720p si putine cadre pe secunda. Am luat teapa cu acest telefon Allview P5 PRO, care e 4G si functioneaza foarte bine ... in afara de camera principala :P
Am cumparat routerul Tenda F300 de la Kaufland, deoarece a costat doar 27Lei dupa 2 randuri de reduceri, cauzate mai ales de noul firmware, care face routerul aproape neutilizabil pentru majoritatea cumparatorilor.
Dupa citirea comentariilor de pe net, inclusiv PCGarage.ro, am aflat despre problemele noului fimware si despre probleme de supraincalzire. Cred ca aceste doua lucruri sunt legate, deoarece cu vechiul firmware se puteau accesa foarte multe setari destul de interesante, cum ar fi bandwidth management, firewall, DMZ ...etc., adica functii avansate, care necesita putere de procesare suplimentara si genereaza multa caldura.
Asadar am decis sa fac ambele operatii, sa rezolv problemele inainte de a incepe sa folosesc routerul. Am descarcat firmware-ul ver. 5 pentru India, indicat in comentariul utilizatorului de pe PCGarage.ro. Am incarcat-o in router, i-am dat reboot, foarte rapid si fara probleme.
Dupa ce m-am asigurat ca routerul merge stabil cu noul firmware, l-am deschis din nou si i-am lipit pe procesor un radiator de chipset (cules de pe o placa de baza veche, AMD Socket A). Pe procesor am pus doar pasta termica (ceva ieftineala de la Intend.ro, 20g m-a costat cam 13Lei in 2012) marcat cu albastru, iar pe memorie si pe componentele din spate am pus prenadez, marcat cu rosu, pentru a fixa radiatorul in loc.
Am asamblat routerul si l-am configurat sa fie routerul principal, in loc de UPC CONNECT BOX, care face figuri destul de frecvent. Am setat routerul UPC CONNECT BOX sa se comporte doar ca modem, minimizand astfel intarzierea creata de adaugirea a inca unui echipament de retea, prin care trec packetele de internet.
Astfel am scapat si de serviciul parazit Wi-free, care nu poate fi dezactivat altfel - indiferent daca ai fost de acord sa fie activat sau nu.
Pana acum am folosit routerul doar 2 saptamani. In teste reuseste ~93Mbps prin cablu si maxim 80Mbps prin Wi-fi ... peste 2 pereti de 30cm caramida solida trec doar cam 30Mbps DOWN si 25Mbps UP. Este pornit tot timpul, dar il folosim doar cam 18 ore pe zi, deci mai trebuie sa treaca un timp, pentru a avea o imagine mai clara despre acest produs super-ieftin. Voi reveni cu un update daca pateste ceva, pana atunci pot doar sa-l recomand, daca-l gasesti la promotie ... dupa parerea mea sub 50Lei ar fi pretul corect, daca luam in calcul deficientele firmware-ului (cu care vine) si posibilele probleme de supraincalzire.
Poti verifica pretul in magazinele on-line din Romania, dand click pe urmatoarele linkuri de afiliare, care te duc direct la paginile routerului Tenda F300: eMAG.ro, cel.ro, evoMAG.ro, flanco.ro, PCGarage.ro
... si daca cumperi ceva dupa click, primesc si eu cateva procente din valoarea comenzii ;) Mersi!