Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Lenovo IdeaCentre 300 - 21.5" IPS FullHD, Skylake Pentium 4405U HT, 4GB DDR4, HD Graphics 510, 500GB 5400RPM, Wi-fi AC, Gigabit LAN, Tastatura, Mouse

Procesoarele Pentium din generatiile I, II, III, cat si IV, au avut un singur nucleu. Lucrurile s-au schimbat un pic cand Intel a introdus HyperThreading pe platforma Socket 478 si LGA 775. Dupa aceea au aparut procesoarele Pentium Dual Core si Pentium Extreme Edition (dual core + HyperThreading). Dupa esecul acestor procesoare, Intel a lansat familiile Core Duo si Core 2 Duo, iar brandul Pentium (incluzand exclusiv modele dual core) a ramas la coada clasamentului Intel, pana la sfarsitul anului 2015, cand Intel a decis sa activeze HyperThreading la cateva procesoare mai slabe decat Core i3, din generatia SkyLake "U" (ultra low voltage). Asadar, cu HyperThreading activat, procesorul Skylake Pentium 4405U ofera o performanta (3041 puncte Passmark) foarte apropiata de performanta Core i3-6100U (3524 puncte Pasmmark), dar la un pret mult mai accesibil.

NOTA: Merita mentionat ca generatia Intel Skylake include si un procesor Core i5 mobile cu 4 nuclee reale, si anume Core i5-6300HQ, cu o performanta respectabila de 5700 puncte Passmark. Acest procesor este primul Core i5 mobile Quad Core, dupa 5 generatii de procesoare Core i5 mobile cu doar 2 nuclee + HyperThreading.

Calculatorul desktop AIO Lenovo IdeaCentre 300 este echipat cu procesorul Intel Pentium 4405U dual core + HyperThreading, care ofera o performanta de 3041 puncte Passmark, adica este un pic mai rapid decat procesorul desktop Haswell Celeron G1820, care obtine 2830 puncte.

Diferenta de pret intre cele doua procesoare mentionate este de 161-42 = 119 USD, pentru care primim portabilitate (laptop vs. desktop), multi-tasking mai fluent (deoarece avem 4 thread-uri in loc de 2), consum foarte redus de doar 15W (configurabil si la 10W), controler de memorie DDR4-1866/2133 si procesor grafic integrat de ultima generatie, care suporta rezolutii pana la 4096x2304@24Hz prin HDMI 1.4.
NOTA: Intr-o placa de baza cu iesire DisplayPort 1.2 acelasi procesor grafic integrat, ar suporta  rezolutia maxima la 60Hz refresh.

Desi procesorul grafic integrat teoretic suporta rezolutia Ultra HD 4K, din pacate performanta nu prea permite rularea unor aplicatii 3D solicitante in aceasta rezolutie, deci panoul 21.5" IPS Full HD este optiunea optima... si oricum, pentru rezolutia 4K Ultra HD avem nevoie de un ecran mai mare, avand in vedere ca distanta minima de vizionare al monitoarelor este de 60cm.

Lenovo IdeaCentre 300 vine cu 4GB memorie DDR4 SODIMM (memorie de laptop) instalata intr-un singur slot, deci permite un upgrade usor la 8GB, prin instalarea unui modul de 4GB in slotul liber, Pretul memoriilor DDR4, cat si DDR3, este in cadere dupa ani de crestere nejustificata.


Pentru a accesa sloturile de memorie si hard diskul, trebuie inlaturat panoul de acces din spate, pe care se gasesc si o parte din porturi si mufe. Sub acest capac este si slotup miniPCI-Express, care contine adaptorul Wi-fi AC + Bluetooth 4.0 combo. Teoretic se poate inlocui cu alte adaptoare, insa compatibilitatea cu SSD-uri mSATA poate fi blocata, iar pentru a folosi un adaptor 3G/4G ar trebui sa fie prezent si un slot de card SIM ... foarte putin probabil.


Porturile din spate sunt similare cu porturile unui laptop, cu exceptia portului HDMI IN, care permite folosirea calculatorului Lenovo IdeaCentre 300 AIO ca televizor (cu Set-top-box HDMI) sau monitor PC, inclusiv pentru a folosi cu XBOX sau Playstation.

In concluzie, desktopul AIO Lenovo IdeaCentre 300 cu acest procesor Pentium/i3 este o solutie foarte eficienta pentru aplicatii de tip Office, Web, multimedia si editare foto. Pentru editare foto este recomandat sa upgradam memoria cu un modul de cel putin 4GB si sa schimbam hard diskul pe un SSD.

Lenovo IdeaCentre 300 vine cu sistem de operare FreeDOS, un fel de linux, insa marea majoritate al utilizatorilor trebuie sa instaleze cel putin un UBUNTU gratuit, sau sa cumpere o licenta Windows 10 PRO OEM 64bit, care costa de 4-5 ori mai putin decat orice Windows Retail (in cutie) din magazin. Pentru a folosi aceasta licenta ieftina, trebuie doar sa descarcam aplicatia de creare DVD sau USB de pe situl oficial, sa cream discul/stickul de instalare, sa incepem instalarea si sa introducem numarul licentei cumparate cand instalarea il cere.


Sistemul de operare se va activa automat cand detecteaza conexiunea de internet (dupa primul boot) si va instala toate update-urile necesare cand apar, ca orice sistem de operare Retail.

Cateva jocuri testate OK pe acest desktop AIO:

-in curand

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu sunt de acord, fiindca