Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Digi Mobil Avantaj 3 cu Allview A5 Easy sau Philips S309

In Romania (si nu numai) compania RCS-RDS sub brandul DIGI ofera o alternativa reala pentru cei care nu mai pot cu tarifele uriase Orange, Vodafone si Telekom. Desi inca sunt destul de multe zone in tara neacoperite de antene DIGI 3G si 4G, marea majoritate al populatiei economiseste/ar putea economisi bani, fara sacrificarea unor functionalitati al telefonului smart.


DIGI ofera abonamente de telefonie mobila de la 2EURO, insa mai interesant mi se pare abonamentul Avantaj 3, care contine:
  • 300 minute (inter)nationale
  • 100 SMS-uri in retea
  • Internet 4G pana la 30GB la viteza maxima, din care 5GB poate fi consumat in retea 3G
  • telefon mobil smart gratuit Allview A5 Easy sau Philips S309
  • tarif lunar: 3EURO (inclusiv TVA si smartphone)
  • perioada minima contractuala: 24 luni
Daca comparam preturi si servicii de la toti providerii mari, constatam ca niciunul nu are oferta mai buna la pret competitiv.

La Orange cel mai ieftin abonament "Orange Me 8" cu telefon smart contine:
  • 500 minute nationale, din care 100 pot fi internationale
  • SMS-uri nationale nelimitate
  • 300MB internet 2G/3G/4G la viteza maxima
  • telefon mobil smart Microsoft Lumia 550 la pret de 19EURO (cu 50EURO reducere)
  • tarif lunar: 8EURO + TVA
  • perioada minima contractuala: 24 luni

La Vodafone cel mai ieftin abonament "Ce vrei tu 6" cu telefon smart contine:
  • 100 minute internationale
  • 1000 unitati (1 unitate = 1 minut national SAU 1MB net SAU 1 SMS national)
  • 2GB internet 3G/4G
  • telefon mobil smart Vodafone Smart 4 Fun la pret de 9EURO
  • tarif lunar: 7.74EURO (cu TVA)
  • perioada minima contractuala: 12 sau 24 luni

La Telekom cel mai ieftin abonament "Talk S" cu telefon smart contine:
  • minute nationale nelimitate
  • 100 minute internationale
  • 100MB internet 3G/4G la viteza maxima
  • telefon mobil smart Allview A5 Easy la pret de 1Leu
  • tarif lunar: 8.95EURO (cu TVA)
  • perioada minima contractuala: 24 luni

Aici sunt 2 lucruri ce nu inteleg:
  1. De ce au planuri tarifare atat de complicate? Nu ar fi mai simplu sa specifice exact cate minute, SMS-uri si MB internet ai (ca la DIGI)?
  2. Cine se multumeste cu doar 100-300MB internet/luna, care poate fi consumat in mai putin de 1 minut la viteza 4G?
Va las sa trageti concluzii proprii ...

ALLVIEW A5 EASY sau PHILIPS S309?


Intrebarea este destul de simpla, cat si raspunsul: PHILIPS S309

-De ce?

Pe pagina gsmarena.com gasiti o comparatie amanuntita, insa cele mai importante avantaje al telefonului Philips S309 sunt:
  • foloseste cartele SIM standard, numite si "mini-SIM" vs. micro-SIM la Allview
  • camera principala are functia Autofocus vs. Fixed focus la Allview
  • baterie 1600mAh pana la 500 ore stand-by/9:30 ore convorbiri vs. 1400mAh 200/7:40 ore la Allview
  • ecran cu 16M culori vs. nespecificat la Allview.
SINGURUL DEZAVANTAJ al telefonului Philips S309 este dimensiunea, putin crescuta fata de telefonul Allview A5 Easy, mai precis cu 2.6mm mai lung, cu 2.2mm mai lat si cu 0.9mm mai gros.

AMD Radeon RX 480 > nVidia Geforce GTX 980?

Recent a aparut un benchmark, facut cu softul de testare 3DMark Fire Strike, pe placa video AMD Radeon RX 480 cu arhitectura Polaris 10.


Conform acestor rezultate, placa video AMD cu pret de doar 199 USD (~800RON + TVA) este mai rapida cu aprox 5% decat placa nVidia Geforce GTX 980, care inca se vinde la cel putin 450 USD. Trebuie notata si apropierea placii AMD de noile placi nVidia GTX 1070 si GTX 1080, care costa 380 USD si 800 USD, desi ofera doar cu 30%, respectiv cu 60% mai multa performanta.

Sa speram ca dezvoltatorii vor perfectiona functia CrossfireX, ca sa putem folosi 2 Radeon-uri ieftine in loc de o placa GTX 1080 scumpa, dar deocamdata asteptam ca produsele AMD si nVidia sa fie disponibile pe piata. In acest moment doar GTX 1080 este disponibil la noi ...

Lenovo IdeaCentre 300 - 21.5" IPS FullHD, Skylake Pentium 4405U HT, 4GB DDR4, HD Graphics 510, 500GB 5400RPM, Wi-fi AC, Gigabit LAN, Tastatura, Mouse

Procesoarele Pentium din generatiile I, II, III, cat si IV, au avut un singur nucleu. Lucrurile s-au schimbat un pic cand Intel a introdus HyperThreading pe platforma Socket 478 si LGA 775. Dupa aceea au aparut procesoarele Pentium Dual Core si Pentium Extreme Edition (dual core + HyperThreading). Dupa esecul acestor procesoare, Intel a lansat familiile Core Duo si Core 2 Duo, iar brandul Pentium (incluzand exclusiv modele dual core) a ramas la coada clasamentului Intel, pana la sfarsitul anului 2015, cand Intel a decis sa activeze HyperThreading la cateva procesoare mai slabe decat Core i3, din generatia SkyLake "U" (ultra low voltage). Asadar, cu HyperThreading activat, procesorul Skylake Pentium 4405U ofera o performanta (3041 puncte Passmark) foarte apropiata de performanta Core i3-6100U (3524 puncte Pasmmark), dar la un pret mult mai accesibil.

NOTA: Merita mentionat ca generatia Intel Skylake include si un procesor Core i5 mobile cu 4 nuclee reale, si anume Core i5-6300HQ, cu o performanta respectabila de 5700 puncte Passmark. Acest procesor este primul Core i5 mobile Quad Core, dupa 5 generatii de procesoare Core i5 mobile cu doar 2 nuclee + HyperThreading.

Calculatorul desktop AIO Lenovo IdeaCentre 300 este echipat cu procesorul Intel Pentium 4405U dual core + HyperThreading, care ofera o performanta de 3041 puncte Passmark, adica este un pic mai rapid decat procesorul desktop Haswell Celeron G1820, care obtine 2830 puncte.

Diferenta de pret intre cele doua procesoare mentionate este de 161-42 = 119 USD, pentru care primim portabilitate (laptop vs. desktop), multi-tasking mai fluent (deoarece avem 4 thread-uri in loc de 2), consum foarte redus de doar 15W (configurabil si la 10W), controler de memorie DDR4-1866/2133 si procesor grafic integrat de ultima generatie, care suporta rezolutii pana la 4096x2304@24Hz prin HDMI 1.4.
NOTA: Intr-o placa de baza cu iesire DisplayPort 1.2 acelasi procesor grafic integrat, ar suporta  rezolutia maxima la 60Hz refresh.

Desi procesorul grafic integrat teoretic suporta rezolutia Ultra HD 4K, din pacate performanta nu prea permite rularea unor aplicatii 3D solicitante in aceasta rezolutie, deci panoul 21.5" IPS Full HD este optiunea optima... si oricum, pentru rezolutia 4K Ultra HD avem nevoie de un ecran mai mare, avand in vedere ca distanta minima de vizionare al monitoarelor este de 60cm.

Lenovo IdeaCentre 300 vine cu 4GB memorie DDR4 SODIMM (memorie de laptop) instalata intr-un singur slot, deci permite un upgrade usor la 8GB, prin instalarea unui modul de 4GB in slotul liber, Pretul memoriilor DDR4, cat si DDR3, este in cadere dupa ani de crestere nejustificata.


Pentru a accesa sloturile de memorie si hard diskul, trebuie inlaturat panoul de acces din spate, pe care se gasesc si o parte din porturi si mufe. Sub acest capac este si slotup miniPCI-Express, care contine adaptorul Wi-fi AC + Bluetooth 4.0 combo. Teoretic se poate inlocui cu alte adaptoare, insa compatibilitatea cu SSD-uri mSATA poate fi blocata, iar pentru a folosi un adaptor 3G/4G ar trebui sa fie prezent si un slot de card SIM ... foarte putin probabil.


Porturile din spate sunt similare cu porturile unui laptop, cu exceptia portului HDMI IN, care permite folosirea calculatorului Lenovo IdeaCentre 300 AIO ca televizor (cu Set-top-box HDMI) sau monitor PC, inclusiv pentru a folosi cu XBOX sau Playstation.

In concluzie, desktopul AIO Lenovo IdeaCentre 300 cu acest procesor Pentium/i3 este o solutie foarte eficienta pentru aplicatii de tip Office, Web, multimedia si editare foto. Pentru editare foto este recomandat sa upgradam memoria cu un modul de cel putin 4GB si sa schimbam hard diskul pe un SSD.

Lenovo IdeaCentre 300 vine cu sistem de operare FreeDOS, un fel de linux, insa marea majoritate al utilizatorilor trebuie sa instaleze cel putin un UBUNTU gratuit, sau sa cumpere o licenta Windows 10 PRO OEM 64bit, care costa de 4-5 ori mai putin decat orice Windows Retail (in cutie) din magazin. Pentru a folosi aceasta licenta ieftina, trebuie doar sa descarcam aplicatia de creare DVD sau USB de pe situl oficial, sa cream discul/stickul de instalare, sa incepem instalarea si sa introducem numarul licentei cumparate cand instalarea il cere.


Sistemul de operare se va activa automat cand detecteaza conexiunea de internet (dupa primul boot) si va instala toate update-urile necesare cand apar, ca orice sistem de operare Retail.

Cateva jocuri testate OK pe acest desktop AIO:

-in curand

ASUS H81M-K - setarile BIOS

Am vrut sa scriu acest articol demult, insa nu am gasit metoda optima pentru a face capturi de buna calitate din BIOS-ul placii de baza. Recent insa am descoperit ca BIOS-ul placii de baza ASUS H81M-K are o functie Printscreen integrat, cu care face capturi in format .BMP pe un stick USB cu spatiu suficient.


Cum puteti vedea, calitatea este perfecta, desi am conviertit .BMP-urile in .PNG, pentru a reduce marimea de la 2.5MB la 0.5MB. Am facut si o filmare cu telefonul Allview A5 Quad, insa nu a iesit foarte bine. Cu toate astea am decis s-o public, pentru ca ar putea fi de folos cuiva, care vrea sa vada exact cum apar meniurile in timp real.


In urmatoarele imagini veti vedea (aproape) fiecare pagina si meniu al BIOS-ului, cu mici explicatii.
Asa apare prima pagina din BIOS, dupa apasarea butonului DEL/F2 in timpul POST-ului (Power On Self Test):


Intra automat in EZ mode, adica mod simplificat, in care putem vedea si seta cele mai importante lucruri pentru pornirea sistemului, cum ar fi distributia porturilor SATA, important mai ales daca ai mai multe hard diskuri in sistem:


Apasand F8, poti selecta hard dsikul, unitatea optica sau flash drive-ul de pe care sa porneasca calculatorul:


Poti selecta limba (in functie de zona geografica in care se vinde placa, limbile disponibile pot fi diferite):


Setarile ventilatoarelor CPU si CHAssis:


Apasand F7 putem intra in modul avansat - Advanced:


Putem scrie notite, pentru a nu uita ce si de ce am setat:


Butonul Last Modified afiseaza ultima/ultimele modificari facute la setarile din BIOS:


In cazul meu optiunea "iGPU Multi-Monitor - Enabled" a permis folosirea placii video ATI Radeon 5550 cu procesorul grafic integrat Intel HD Graphics, pentru mai multa putere de procesare grafica si 2 porturi VGA analog (foarte important pentru mine, deoarece s-a defectat portul DVI la singurul monitor care a avut). Este destul de interesant ca in AMD Catalyst Control Center apar ambele placi video (ca la laptopuri) si poti modifica majoritatea setarilor (nu chiar pe toate) si la Intel HD Grtaphics:


Poti seta parole ...


Cu procesor simplu, care nu suporta overclocking, poti seta valorile numai in jos:


Aici poti activa functia EPU, care poate controla nucleele procesorului in mod independent sau legat


In cazul meu, procesorul Celeron G1820 sta foarte rece, primiind intre 0.8 si 1.08 volti:




Intel Speedstep permite procesorului sa scada frecventa, in functie de sarcina:


Daca ai un procesor Core i3/i5/i7, poti modifica comportamentul cipului dupa placul tau, insa la cel mai ieftin procesor LGA1150 am lasat totul pe AUTO, deoarece nu prea conteaza setarile la acest nivel de consum si performanta:




Advanced mode - CPU Configuration ...



Inca un loc unde poti activa Intel Speedstep?





Aici poti selecta generatia sloturilor PCI-Express. In principiu procesoarele Celeron si Pentium suporta doar Gen1 si Gen2, insa Core i3/i5/i7 suporta is Gen3:


Intel Rapid Start nu prea ajuta, de cand o functie similara sau identica este activat in Windows 10:


Intel smart connect permite primirea E-mailurilor chiar daca calculatorul este in Stand-By:


Toate hard diskurile noi si SSD-urile au nevoie de AHCI (Advanced Host Controller Interface) pentru a functiona rapid si fara probleme se stabilitate:


Nu recomand optiunile agresive ...


CPU Audio device? Probabil se refera la portul HDMI/DVI on-board ...


Advanced - System Agent Configuration - Graphics Configuration ... aici alegi placa video principala:


iGPU memory - marimea memoriei alocate (din memoria de sistem) procesorului grafic integrat:


Render stand-by - reduce consumul de energie in mod IDLE:


iGPU multi-monitor mode (mentionat mai sus) :


DMI (Direct Media Link) conecteaza procesorul direct la chipset si alte subansamble ale placii de baza. Nu-mi dau seama de ce l-ar dezactiva cineva:


Inca un loc unde setezi generatia/viteza portului PCI-Express?






Legacy USB support permite folosirea perifericelor mai vechi, cu interfata USB veche:




Poti forta BIOS-ul cum sa recunoasca unitatile de stocare atasate la USB:


Poti dezactiva porturile USB:



Setarile placii de sunet si de retea - integrate pe placa de baza:



Poti redirectiona iesirea de audio digital la portul HDMI/DVI in loc de SPDIF clasic:




Ce face sistemul dupa o pana de curent?





Monitorizare temperaturi, turatie si voltaj:








Aceasta functie opreste sau intarzie pornirea sistemului daca vreun voltaj nu este intre limitele normale:














Pentru a scapa de EZ Mode, poti alege sa apara Advanced Mode de fiecare data cand intri in BIOS Setup:


Urmatoarele setari au legatura cu sistemul de operare si legarea lui de configuratia actuala (pentru siguranta maxima?):








BIOS flash utility - aici poti updata BIOS-ul de pe un stick USB:



SAVE/LOAD Overclocking profiles:


Informatii legate de memoria instalata: