Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

CPU cooler de nota 12?

Majoritatea utilizatorilor PC urasc coolerul stock, inclus in cutia procesoarelor AMD, cat si Intel, insa trebuie sa recunoastem ca cel putin dintr-un punct de vedere au un design aproape perfect:


Aceste coolere stock sufla spre componentele de pe placa de baza in toate directiile. Oricat de ciudat suna, cele mai bune coolere cu heat pipes sau pe baza de lichid neglijeaza complet componentele de pe placa de baza, dintre care cel putin un tip necesita racire suplimentara: MOSFET-urile din zona VRM, care furnizeaza curentul pentru procesor si alte componente pe placa de baza.


Desi aceasta placa de baza suporta procesoarele AMD FX cu TDP de pana la 125W (care pot consuma chiar mai mult cu overclock), producatorul a lasat MOSFET-urile fara radiator. Pentru a fi siguri ca utilizatorii nu vor arde placa, au scris un avertisment pe situl oficial:


"please install a CPU cooler with a top-down blowing design", adica sa folosim un cooler cu ventilator, care este paralel cu placa de baza si sufla direct pe procesor si pe componentele inconjuratoare.

Un exemplu foarte bun si ieftin este coolerul ID-Cooling  iS-50, care raceste pana la 130W si este compatibil cu majoritatea platformelor Intel si AMD (cu exceptia Intel 2011):


Cel mai interesant aspect al acestui procesor este faptul ca partea, care face contact cu procesor, este intr-un colt al constructiei, deci putem alege ce racim mai bine, modificand orientarea coolerului.


Putem alege ca ventilatorul sa sufle direct pe MOSFET-uri, sau aerul sa treaca mai intai prin lamelele coolerului... dar este si o latura, prin care sufla putin: partea de jos, unde trec heatpipe-urile.

Desi coolerul ID-Cooling iS-50 are dimensiuni potrivite pentru sisteme mici (mini ITX), este binevenit in orice sistem desktop LGA105x, AM3+ si FM2+. Masoara 120 x 122 x 57 mm, din care 15mm este numai ventilatorul PWM, care se invarte la 600-1600RPM si produce intre 13.8-30.2dBA zgomot. Pentru proceosare cu TDP pana la 95W poate fi suficient si destul de silentios, insa eu as inlocui ventilatorul oricum, cu unul mai silentios si mai gros (25mm).

In concluzie, este indicat sa citim toate avertismentele pe situl producatorului, inainte de a cumpara produsul, pentru a vedea daca intradevar corespunde nevoilor si va functiona bine cu celelalte componente alese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu sunt de acord, fiindca