Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

CPU cooler de nota 12?

Majoritatea utilizatorilor PC urasc coolerul stock, inclus in cutia procesoarelor AMD, cat si Intel, insa trebuie sa recunoastem ca cel putin dintr-un punct de vedere au un design aproape perfect:


Aceste coolere stock sufla spre componentele de pe placa de baza in toate directiile. Oricat de ciudat suna, cele mai bune coolere cu heat pipes sau pe baza de lichid neglijeaza complet componentele de pe placa de baza, dintre care cel putin un tip necesita racire suplimentara: MOSFET-urile din zona VRM, care furnizeaza curentul pentru procesor si alte componente pe placa de baza.


Desi aceasta placa de baza suporta procesoarele AMD FX cu TDP de pana la 125W (care pot consuma chiar mai mult cu overclock), producatorul a lasat MOSFET-urile fara radiator. Pentru a fi siguri ca utilizatorii nu vor arde placa, au scris un avertisment pe situl oficial:


"please install a CPU cooler with a top-down blowing design", adica sa folosim un cooler cu ventilator, care este paralel cu placa de baza si sufla direct pe procesor si pe componentele inconjuratoare.

Un exemplu foarte bun si ieftin este coolerul ID-Cooling  iS-50, care raceste pana la 130W si este compatibil cu majoritatea platformelor Intel si AMD (cu exceptia Intel 2011):


Cel mai interesant aspect al acestui procesor este faptul ca partea, care face contact cu procesor, este intr-un colt al constructiei, deci putem alege ce racim mai bine, modificand orientarea coolerului.


Putem alege ca ventilatorul sa sufle direct pe MOSFET-uri, sau aerul sa treaca mai intai prin lamelele coolerului... dar este si o latura, prin care sufla putin: partea de jos, unde trec heatpipe-urile.

Desi coolerul ID-Cooling iS-50 are dimensiuni potrivite pentru sisteme mici (mini ITX), este binevenit in orice sistem desktop LGA105x, AM3+ si FM2+. Masoara 120 x 122 x 57 mm, din care 15mm este numai ventilatorul PWM, care se invarte la 600-1600RPM si produce intre 13.8-30.2dBA zgomot. Pentru proceosare cu TDP pana la 95W poate fi suficient si destul de silentios, insa eu as inlocui ventilatorul oricum, cu unul mai silentios si mai gros (25mm).

In concluzie, este indicat sa citim toate avertismentele pe situl producatorului, inainte de a cumpara produsul, pentru a vedea daca intradevar corespunde nevoilor si va functiona bine cu celelalte componente alese.

Arctic Cooling Alpine 11 - Passive

Arctic Cooling a lansat un cooler pasiv - destul de mare - pentru procesoare Intel. Nu este o premiera absoluta, deoarece Arctic de câțiva ani produce ceva similar și pentru AMD socket AM1, dar noul cooler merita mai multa atenție din cauza compatibilității extinse (LGA 1150, 1151, 1155, 1156) chiar și cu cea mai noua platforma - Intel SkyLake.


In acest caz știm sigur ca produsul nu generează zgomot, deoarece este alcătuit dintr-o singura bucata de aluminiu, care măsoară 95 x 95 x 69 mm și are o greutate de 527g.


Radiatorul Alpine 11 Passive se montează foarte ușor, cu 4 șuruburi și arcuri, cu capetele șuruburilor sub placa de baza. Daca carcasa nu-ti permite sa accesezi zona de sub soclul procesorului, atunci va trebui sa montezi coolerul înainte sa instalezi placa de baza.


Alpine 11 Passive, ca toate coolerele AC, vine cu pasta termoconductoare MX-2 preaplicata, deci instalarea nu necesita nicio unealta sau accesoriu in afara de o șurubelniță.


Direcția optima al lamelelor depinde de fluxul de aer generat de ventilatoarele carcasei, insa dupa parerea mea fluxul optim ar fi creat de un ventilator 9-12CM montat deasupra, rulat la ~500RPM, adica foarte silentios. Estimez ca radiatorul poate raci procesoare de pana la 88W, cu ventilator montat, insa temperaturile vor fi mai mari, din cauza materialul folosit: 100% aluminiu. Coolerele cu pastila de cupru sau heat pipes pot raci mai bine cu aprox. 10-15 grade C.

Oficial radiatorul Arctic Cooling Alpine 11 Passive poate raci procesoare de pana la 47W, adica categoriile scumpe cu sufixul "T" Celeron/Pentium/Core i3/i5/i7 cu TDP 35W si cateva modele cu TDP 47W.

Neoficial, daca cunosti procedura de undervolting, poti reduce consumul oricarui procesor non-T sub 47W, fara scaderea performantei, sau in cel mai rau caz sacrificand un pic din performanta. Eu am reusit cu un Haswell Celeron G1820 54W sa-i reduc voltajul de la 1.03 la 0.8, reducand consumul undeva sub 35W...

Upgrade de la UPC Fiber Power 150 la 500

Planul original a fost sa renunt la internetul de la UPC, in favoarea unui abonament DIGI Fiberlink 300/100 la doar 29Lei, fiindca abonamentul vechi UPC de 150Mbps mergea destul de slab, mai ales din cauza vitezei de upload 6Mbps. Inca in decembrie 2015 am trimis o reclamatie despre acest lucru prin formularul on-line, pe situl UPC, iar in ianuarie m-au sunat sa "negociem".

Mi-au oferit urmatoarele servicii la 70Lei (TVA inclus) cu prelungirea contractului cu 2 ani, si am acceptat:


Asadar am primit internet mai bun (500Mbps/25Mbps), modem mai bun si pachetul SMART (cateva canale Viasat bonus) la doar 70 lei, in loc de 78, cat plateam inainte.


Cam asa arata reteaua noastra, optimizata pentru semnal cat mai puternic la modem (este conectat la splitter cu doar 1.5m cablu) si pentru eficienta, adica cat mai putine componente de retea (modem, router, switch ...etc.) cat mai ieftine.

Calculatorul principal PC1 (Haswell Celeron G1820/6GB/60GB SSD) este conectat direct la unul dintre porturile 1000Mbps al modemului, iar calculatorul PC2 (Celeron E3200/4GB/120GB SSD/Radeon 5450 1GB) este conectat la unul dintre porturile 100Mbps al routerului Huawei HG520b. Am primit acest modem/router Huawei de la Romtelecom pentru un abonament ClickNet 2Mbps/1Mbps cu port WAN ADSL, 4 porturi LAN 10/100 si Wi-fi B/G 54Mbps, insa eu il folosesc numai ca access point (server DHCP dezactivat), legand portul LAN la portul LAN al modemului UPC. Astfel toate calculatoarele si telefoanele conectate la ambele echipamente sunt in acelasi retea.


Calculatorul PC1 poate folosi cat de cat viteza maxima, cel putin in testul de viteza... daca ai fost atent la video, utilizarea procesorului ajunge foarte aproape de 100%, cand viteza de transfer trece de 500Mbps.

Calculatorul PC2 are procesor mai vechi, cam de 2X mai slab. In testul de viteza abia poate atinge 300Mbps (conectat la port Gigabit), deci am decis sa-l conectez doar la port 100Mbps, prin care primeste aproximativ 70Mbps, conform testului. Aceasta limita nu reprezinta o problema, deoarece calculatorul PC2 este folosit doar pentru Facebook, Youtube, filme on-line, Horizon.tv si World of Warcraft.

UPDATE/CORECTIE: se pare ca limita de viteza la 70Mbps a fost cauzat de o defectiune la reteaua UPC si/sau la modem, destul de ciudat. Ieri cam 4 ore am stat fara semnal (la tot: TV, TEL, NET), dupa care am resetat modemul si totul a revenit la normal. Prin retea UTP 100Mbps testul de viteza arata in jur de 92Mbps la internet, cum este si firesc.

Conexiunea Wi-fi al ruterului Huawei EchoLife HG520b este destul de solida. In acelasi camera atinge 21Mbps download si 25Mbps upload, iar peste un perete de 30cm grosime (caramida solida) viteza sta in jur de 15Mbps. Am incercat sa-i montez o antena externa, mai puternica, insa nu a ajutat mult, deoarece viteza maxima tot la 25Mbps a ramas pe download cat si pe upload (inclusiv peste 1 perete). Cred ca asta-i limita reala al standardului G 54Mbps.


Modemul Huawei EchoLife HG520b are o mufa interna pentru antena, la care se poate conecta un prelungitor cu mufa spre exteriorul carcasei.


La mufa externa se conecteaza orice antena Wi-fi detasabila.


In concluzie, aceasta configuratie este cea optima pentru mine. Pot sa uploadez de pe orice calculator sau telefon cu 25Mbps, iar viteza de download este bine distribuita pentru fiecare echipament, conform necesitatilor. Modemul Huawei EchoLife HG520b valoreaza cam 20 lei, dar functioneaza mai stabil decat un Access Point ieftin (de peste 60lei). In viitor probabil il voi schimba cu un router Gigabit (minim 180Lei), sau voi instala in plus un switch Gigabit cu 5 porturi (aprox 60Lei), la care voi putea conecta mai multe calculatoare pentru a accesa latimea de banda de 500Mbps al abonamentului de internet.