Dupa 11685 ore de funcționare și zeci de reinstalări SO, viata estimata al unității SSD s-a redus la 97%, insa fără vreun sector BAD/raelocat. SSD-ul Kingston V300 60GB a suportat pana acum 10798GB scrieri din 32TB, indicat de producător ca fiind durabilitatea tinta/estimata pentru acest model de SSD. GB-urile citite sunt deasemenea contorizate, insa la citire limita teoretica este de sute de ori mai mare decât la scriere. Cu toate astea unitatea a citit doar 7482GB pana acum, un fenomen care poate avea mai multe explicații:
- Când copiezi un fișier pe SSD, 100% din conținut trebuie scris, insa nu este garantat ca va fi si citit in întregime. (ex: downloadezi un film, din care vezi 10 minute, nu-ti place și-l ștergi)
- Controlerul SSD-ului folosește comprimare destul de sofisticata, pentru a extinde viata celulelor NAND Flash. Astfel - presupun - ca la scriere înregistrează întreaga mărime al fișierelor, insa la citire ia in calcul doar mărimea comprimata.
Asa arata datele complete. Dintre toate cifrele un singur indicator îmi pare interesant, și anume "Wear Range Delta = 3%", ceea ce înseamnă ca toate sectoarele Flash NAND sunt uzate cam la fel, cu o diferență maxima de 3%. Acest lucru este posibil mulțumit algoritmilor bine gândite, care folosesc sectoarele Flash NAND (libere pentru scriere) in rotație și când ștergi un fișier, sectoarele sunt pur și simplu abandonate și refolosite numai când celelalte sectoare au indicatoare de uzura mai slabe. Din păcate sectoarele sunt rescrise și in cazul in care nu mai sunt alte sectoare mai sănătoase libere, mărind astfel indicatorul "Wear Range Delta", adică diferența dintre cel mai uzat și cel mai sănătos sector din unitatea SSD.
Concluzia ar fi ca SSD-urile devin din ce in ce mai fiabile in fiecare an. Iti recomand sa-ti cumperi unul cu încredere, de la producătorul preferat. Pentru uz general in principiu oricare SSD ieftin este suficient. Doar in cazul in care lucrezi mult, zilnic, cu fișiere mari, va trebui sa-ti cumperi unul (sau mai multe) cu fiabilitate crescuta și viteza de scriere mai mare. Modelele ieftine au viteze minime de scriere intre 50-150MB/s (fișiere care nu pot fi comprimate), timp ce modelele mai scumpe au ca limita doar standardul SATA3, adică scriu orice tip de fișier cu 550-600MB/s.
NOTA: Nu este recomandat sa folosești page file, swap file sau alt tip de memorie virtuala pe SSD, deoarece aceste metode de a mari memoria sistemului reduc semnificativ viteza și durata de viata al unității de stocare, indiferent de tip (SSD, HDD, SSHD), și lovesc dur in performanta generala al sistemului. In cazul meu, cu 6GB memorie și pagefile de 4GB, in fiecare zi SSD-ul a scris cu 15-20GB mai mult decât fără page file, pana când l-am dezactivat definitiv...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
nu sunt de acord, fiindca