Cei cu buget limitat, de foarte multe ori isi cheltuie banii pe un component sau mai multe componente inutile, in sensul ca in sistem au si cateva componente slabe, care nu permit utilizarea la maxim al componentelor, numite de mine "inutile".
In acest articol voi detalia constructia unui sistem de gaming de aproximativ 1350 Lei, care include: monitor Full HD, mouse, mouse pad, tastatura, boxe si sistem de operare Microsoft Windows 7/8.1/10.
1. Tastatura, mouse si pad
Pentru gaming recomand aproape orice tastatura, mouse sau combo ieftin. Preturile incep de la 30-40Lei, dar pot ajunge pana la 300-400Lei, daca dorim periferice profesionale, care ofera o experienta mai buna de gaming. Trebuie stiut ca o tastatura mecanica costa deobicei de 10 ori mai mult decat una simpla, dar aduce la masa doar cateva funtii utile:
- anti-ghosting - poti apasa mai multe taste simultan, iar controlerul va detecta fiecare apasare exact cand se intampla. (tastaturile simple/ieftine pot detecta maxim 3-5 butoane apasate simultan).
- iluminare - pasiva in cateva culori, sau cu mai multe efecte in mai multe culori. Aceasta functie este pur estetica, deoarece otilizatorii experimentati si gamerii pasionati nu se uita la tastatura deloc in timpul jocului.
- feel mecanic - o precizie foarte buna al contactelor - activate la o adancime de apasare foarte exacta. (adancimea de activare al tastelor pe o tastatura simpla poate varia in functie de calitatea si uzura fiecarei taste)
Recomand mouse cu fir pentru gaming, deoarece la majoritatea perifericelor modulul fara fir adauga un lag substantial la timpul de reactie. Deasemenea mouse-ul trebuie sa fie stabil, rigid si sa aibe o greutate potrivita pentru stilul de gaming al utilizatorului. Majoritatea mouse-urilor de 20-40Lei A4Tech, Genius, Microsoft, Logitech, E-Blue ...etc. sunt potrivite pentru gaming, dar cei pretentiosi pot cheltui pana la 200-300Lei pe un mouse Razer, Mad Catz, SteelSeries, Logitech ....etc. de foarte inalta calitate, aproape perfect pentru gaming (si nu numai).
Personal intotdeauna am folosit mouse pad-uri simple, acoperite cu panza, care costau in jur de 1.50Lei si s-au scumpit recent la 4Lei. Pretul imi permitea sa schimb padul cam odata pe luna, insa luna aceasta am cumparat un Natec Genesis M12 Mini (promotie PCGarage), care mi-a schimbat parerea un pic. In afara de pret si calitate, m-a atras modul de asamblare al padului: marginea este cusuta!!! Este (foarte probabil) singurul mouse pad sub 25Lei, care are marginea intarita.
2. Boxe
Personal folosesc boxe Logitech 2.1, care scot sunete intre 50 si 22000Hz, dar pentru gaming aproape orice sistem 2.0/2.1 este potrivit. Un sistem de boxe 5.1 ofera avantaje minime, comparat cu unul de 2.0/2.1, deci nu prea merita investitia. Unii prefera chiar boxele integrate in monitor, pentru a economisi bani si spatiu pe masa.
3. Monitor
La pragul de 1350Lei avem de ales intre gaming 720p cu detail ridicat sau 1080p cu detail scazut. Un monitor 18.5" 1366 x 768 sau 19.5" 1600 x 900 costa in jur de 350Lei, iar unul 19.5-21.5" Full HD se vinde la minim 400Lei. In functie de tehnologie si diagonala, monitorul poate costa cu 100-200Lei mai mult, dar fara sa aduca o imbunatatire semnificativa la experienta de gaming de buget 1300Lei. Merita mentionat ca recent au aparut niste monitoare 19.5" Full HD de la Philips (si inca 1-2 marci), care costa intre 400-450Lei, dar ofera un constrast tipic de 3000:1, nemaiintalnit la acest pret. Aceste monitoare folosesc tehnologia MVA (superioara tehnologiei IPS!) si au un timp de raspuns in jur de 8ms, care nu creaza probleme la gaming... eventual profesionistii pot simti o diferenta mica intre 1ms TFT si 8ms MVA.
4. Placa video
Inca la inceputul articolului am decis ca vor folosi un nVidia GTX 750 2GB GDDR5, pentru a avea bani ramasi pentru calculator si sistem de operare. O asemenea placa costa cel putin 550Lei sau 500Lei varianta de 1GB.
5. Calculator cu sistem de operare
Pentru placa video GTX 750 nu trebuie sa luam un calculator foarte scump, defapt calculatorul cu sistem de operare Windows 7 Pro costa mai putin decat placa video.
DA, este un calculator second hand, cu 1 an garantie, livrare gratuita ....etc. si licenta Windows 7 Pro OEM, adica nu poate fi mutat pe alt calculator.
Singurul punct slab al acestui sistem este memoria de doar 2GB DDR2, adica un standard mai vechi si destul de scump. Inauntru sunt 4 sloturi de memorie (2 ocupate), deci viitorul upgrade va trebui sa includa si 2 x 1GB DDR2 (daca vezi ca 2GB nu sunt suficienti).
Celalalt component ce merita upgradat in viitor este hard diskul de 80GB SATA. La acest capitol vei cheltui mai putin, deoarece majoritatea hard diskurilor si SSD-urilor de azi inca suporta standardul SATA1 si 2, deci nu ve trebui sa faci rost de unul IDE, care poat costa de 2-3 ori mai mult decat hardurile SATA.
Sistemul are un slot PCI-Express x16, in care se potriveste placa video fara probleme. Majoritatea placilor GTX 750 nu au nevoie de alimentare suplimentara, insa chiar daca necesita cablu cu 6 pini, asta inseamna un consum de energie suplimentar de max. 20-30W, care nu creaza probleme la nicio sursa de cel putin 250W. Daca sursa nu are cablu cu mufa 6 pin, poti folosi un adaptor SATA/IDE -> PCI-E 6-pin, care costa in jur de 10 lei.
BOTTOM LINE:
Placa video GTX 750 1GB GDDR5 = 500 Lei
Monitor 18.5" 720p = 350 Lei
TOTAL: 1355 LEI
Despre performanta Core 2 Duo + GTX 750 gasesti teste pe youtube.com. Trebuie sa spun ca m-a impresionat. Cu 4GB RAM aceasta configuratie ruleaza fluent chiar si GTA V!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
nu sunt de acord, fiindca