Noutatea absoluta vine din partea AMD, care a implementat un nou tip de memorie pentru noile procesoare grafice, numit HBM (High Bandwidth Memory), care are o constructie supraetajata. Prima generatie include 2 tipuri de memorii HBA: 2+1 straturi si 4+1 straturi.
Varianta mai ieftina cu 2+1 straturi va fi folosita pe placi video cu performanta medie, timp ce varianta scumpa (4+1 straturi) va fi prezenta pe modele de top. Diferenta majora intre cele doua tipuri este interfata, care determina si viteza maxima de transfer intre GPU si memorie HBM.
Conform planurilor AMD, cipurile de memorie cu 5 straturi va fi de 8-16 ori mai rapide ca cel mai rapid cip GDDR5, insemnand 128-256GB/s versus 28GB/s. Cipurile HBM cu 3 straturi vor avea viteze de transfer de pana la 64GB/s, adica aproape de 2.5 ori mai mare decat limita tehnologiei GDDR5.
Fiindca teoriile de obicei nu se pot pune in practica 100%, dupa parerea mea ne putem astepta la viteze mai mari de 50% din limita teoretica, adica cipurile mai ieftine vor fi un pic mai buni decat GDDR5, iar cipurile mai scumpe vor fi cam de 5-10 ori mai rapide decat GDDR5, urmand ca generatiile urmatoare sa fie imbunatatite treptat.
Conform surselor mai mult sau mai putin oficiale doar modelul de varf, AMD "Fiji" Radeon R9 390X, va fi dotat cu noul tip de memorie, deoarece modelele inferioare vor fi bazate pe procesoare grafice mai ieftine, fara interfata necesara pentru a lucra cu memorii de tip HBM. Din motive financiare ambii producatori mari obisnuiesc sa (re)foloseasca procesoare grafice din seria anterioara. De exemplu in seria nVidia Geforce 700 unele placi video nVidia Geforce GT 730 au procesor grafic GF108, fabricat pe tehnologia depasita 40nm.
In afara de placile video, aceste noi cipuri de memorie multi-strat ar putea schimba reputatia APU-urilor de laptop, desktop cat si de consola. Nu este greu de imaginat ce fel de impact ar avea un singur cip de memorie HBM 8GB integrat sub capacul procesorului AMD APU, imbunatatiind performanta procesorului grafic integrat cu minim 500%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
nu sunt de acord, fiindca