Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Mini-PC Intel NUC fara ventilator DE3815TYKHE

De cand s-au lansat calculatoarele Intel NUC am avut timp sa ne obisnuim cu ele. In general sunt foarte mici, fac zgomot cat un laptop si folosesc exclusiv procesorul grafic integrat in procesoarele Intel Mobile Sandy Bridge/Ivy Bridge/Haswell.


Modelul nou Intel NUC DE3815TYKHE este putin diferit. NU, sistemul de racire nu foloseste ventilator, dar producatorul a facut si alte modificari mici.

In primul rand stocarea interna nu mai poate fi bazata pe card mSATA, ci avem 4GB eMMC integrat pe placa de baza. In afara de asta mai putem instala o singura unitate de stocare 2.5", care poate fi un SSD, Hybrid, Dual Drive sau hard disk 2.5" clasic.

Cel mai important component din acest calculator Intel NUC este un procesor foarte slab numit Atom E3815, care ruleaza un singur nucleu la 1.46GHz si un procesor grafic integrat Intel HD Graphics (Ivy Bridge) la 400MHz. Principalul motiv pentru care Intel a ales acest procesor este consumul redus de energie de doar 5W si bineinteles pretul de doar 31$ Tray. Memoria maxima fiind limitata la 4GB pe un singur canal 1066MHz, cel putin teoretic calculatorul poate rula orice sistem de operare.

(click pe poza pentru marire)
Asa arata interiorul minicalculatorului. Singurul component important care nu se vede este radiatorul de pe procesor, care probabil este atasat de unul din panourile carcasei si intra in contact cu procesor doar cand placa de baza este motata, cu suruburile sunt stranse.

Calculatorul are un singur slot SODIMM DDR3L-1333MHz pentru un modul de maxim 4GB, un singur port SATA, un port USB 3.0 in fata, 2 porturi USB 2.0 in spate, LAN, HDMI si VGA analog. Unele situri specifica si eDP (mufa nr. 22 din poza) la porturi video, dar trebuie stiut ca acesta nu poate fi folosit in carcasa de mai sus, ci doar in configuratiile AIO/laptop pentru a lega panoul LCD direct la placa de baza. 

Carcasa masoara total 190 x 116 x 40 mm si va fi disponibil in curand la un pret de aproximativ 129$. Cel mai probabil acest pret nu va include modulul de memorie, unitatea 2.5" si nici adaptorul Wi-fi.

DIGI.mobil in roaming national

Concurenta intre furnizorii de servicii de telefonie mobila este practic inexistenta in ultima vreme. Companiile mari au clientii stabili, la fel ca si DIGI.mobil, care se adreseaza unui alt tip de utilizator, din cauza ariei de acoperire reduse.


Aceasta stabilitate se va schimba in curand, deoarece din 2014 DIGI.mobil are acoperire nationala, realizata prin infrastructura DIGI + roaming national in reteaua Vodafone. Contractul de roaming cu Vodafone a fost semnat pe 2 ani, si nu inseamna niciun cost suplimentar pentru utilizatori. Deocamdata se pot face doar apeluri Voce daca utilizatorul DIGI.mobil este in roaming national, dar peste cateva luni si internetul va fi accesibil. Telefonul mobil cu abonament DIGI.mobil se conecteaza automat la cea mai apropiata antena Vodafone cand iese din aria de acoperire DIGI, iar pe ecran apare "DIGI.mobilR" si/sau un "R" mic langa indicatorul de semnal. Trecerea automata inapoi in reteaua DIGI nu-mi dau seama cand si cum se face. In cazul meu am constat ca dupa ce telefonul trece in roaming, ramane acolo pana cand aleg eu manual reteaua DIGI. Acest lucru se intampla probabil din cauza ca semnalul DIGI este mai slab cam peste tot, deci telefonul alege reteaua cu semnalul mai puternic.

In afara de arie de acoperire aproape completa, abonatii DIGI.mobil primesc un beneficiu suplimentar, deoarece pot folosi si telefoane 2G prin infrastructura Vodafone (reteaua DIGI.mobil contine doar echipamente 3G).
UPDATE: providerul ne avertizeaza ca telefoanele 2G functioneaza doar in anumite situatii de roaming, deci doar pe servicii 3G ne putem baza ~100% la nivel national si international.

Costul abonamentelor DIGI.mobil este absolut accesibil, chiar daca sunt achizitionate fara reducere cu alte servicii la pachet. In acest moment sunt disponibile 5 abonamente:
  • Optim 2: 2EURO cu TVA = 200 minute (inter)nationale + 3GB internet
  • Optim 3: 3EURO cu TVA = 300 minute (inter)nationale + 3GB internet
  • Optim 5: 5EURO cu TVA = 500 minute (inter)nationale + 4GB internet
  • Optim 7: 7EURO cu TVA = 1000 minute (inter)nationale + 4GB internet
  • Optim Nelimitat: 10EURO cu TVA = minute nelimitate (inter)nationale + 5GB internet
*minutele incluse pot fi consumate in retele nationale si internationale (vezi lista operatorilor pe situl oficial)
**oricare abonament include minute nelimitate in retea DIGI.mobil si DIGI.Tel
***internetul este nelimitat, dar dupa 3GB, 4GB respectiv 5 GB consumati viteza maxima este redusa automat pana la sfarsitul lunii

Gigabyte BRIX - Core i5, GTX 760

Calculatoare Gigabyte BRIX vin cu procesoare grafice integrate, din care cel mai rapid este Intel Iris Pro cu memorie integrata. Aceasta situatie se va schimba in curand, prin aparitia unui nou model, care va contine un procesor Haswell Mobile Core i5-4200H 47W si placa video nVidia Geforce GTX 760 170W.


Se pare ca este cu putin mai mare decat versiunea cu Iris Pro, insa daca ne gandim la componentele de consum ridicat, constatam ca acest calculator necesita o sursa si un sistem racire puternice, pentru a produce si a disipa caldura de pana la 47W + 170W = 217W. Aceasta cifra este semnificativ mai mare decat 65W, cat a necesitat Gigabyte BRIX cu Intel Iris Pro.

Din pacate la evenimentul PAX, unde a fost lansat acest nou calculator Gigabyte, a fost galagie mare, deci cei care au vazut produsul in actiune, nu au putut determina nivelul de consum sau de zgomot atins. Teoretic este posibil ca Gigabyte a implementat un algoritm avansat se optimizarea consumului, care reduce semnificativ consumul total cat si performanta componentelor.

Noul Gigabyte BRIX are slot mSATA si un bay pentru hard disk 2.5", ceea ce inseamna ca putem avea capacitate de stocare si performanta in acelasi timp, prin instalarea unui hard disk 2.5" de 1-1.5TB si al unui SSD mSATA ieftin de 32-128GB.

In ceea ce priveste conectivitatea, Gigabyte BRIX are adaptor Wi-fi si Bluetooth, porturi HDMI, mini DisplayPort si USB 3.0.

Potrivit anuntului facut de Gigabyte, acest nou model de calculator facut pentru gaming va fi disponibil in magazine in luna viitoare (Mai 2014).

Rack extern mSATA - USB 3.0

Cand au aparut primele unitati de stocare de tip SSD am avut in principiu 2 optiuni pentru a-i folosi ca stocare externa: Rack HDD 2.5" USB 2.0 si Rack HDD 2.5" USB 3.0. Au mai fost cateva modele de SSD-uri, care aveau port SATA cat si USB 2.0 pentru backup, dar nu au beneficiat de o popularitate semnificativ de mare.

Pasul urmator pentru stocare externa rapida este rackul extern cu slot mSATA, deoarece acest standard devine din ce in ce mai popular din cauza laptopurilor, dar si din cauza placilor de baza pentru desktop, dotate cu acelasi tip de slot.


Acest accesoriu extern cantareste doar 8.5g (gol) si ocupa o suprafata cu putin mai mare ca un slot mSATA (full length), iar viteza maxima suportata este de 5Gbps, adica standardul SATA 3 6Gbps redus la 5Gbps din cauza limitarii portului USB 3.0. Rackul se poate cumpara de la VisionTek la pretul de 29.99 USD, dar in curand vor apare mai multe produse similare de la mai multi producatori diferiti.

Philips W6618 - smartphone cu baterie 5300mAh

Smartphone-urile sunt unelte foarte practice in multe situatii, cu exceptia timpurilor lungi pentrecure departe de incarcator. Majoritatea telefoanelor destepte nu rezista mai mult de 1-2 zile pe o singura incarcare. Sunt foarte putine exceptii, care folosesc baterii mai puternice si/sau componente mai eficiente, dar nu sunt foarte raspandite in magazine.

Una din aceste exceptii este noul telefon destept Philips W6618, disponibil deocamda in China la un pret de aproximativ 275 USD:


Grosimea telefonului Philips W6618 este de 11.4 mm, adica semnificativ mai mare ca smartphone-urile obisnuite. Aceasta marime a permis instalarea acumulatorului de 5300mAh si al ecranului de 5" IPS cu rezolutie de 960 x 540 pixeli. Restul componentelor sunt cat se poate de obisnuite, cel putin din punct de vedere al performantei. Procesorul este un SOC MT6582 cu 4 nuclee Cortex-A7 la1.3GHz si procesor grafic Mali-400 MP2 la 500MHz, care lucreaza cu 1GB memorie RAM si doar 4GB NAND Flash pentru stocare.


Bateria telefonului Philips W6618 ocupa o mare parte al spatiului din spatele telefonului, deci sloturile SIM1, SIM2 si microSD au fost mutate mai sus, iar camera si LED-ul aferent sunt incorporate chiar in coltul gadgetului.


Sub baterie este doar gaura difuzorului si mai jos, portul USB, acoperit de un capac de protectie.

Telefonul Philips W6618 vine cu sistemul de operare Android 4.2.2 Jelly Bean si conectivitate Wi-fi b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, radio FM si 3G HSDPA (doar SIM1). In mod stand-by poate sta pana la 1604 ore (66.8 zile) sau poate apela in mod 3G pana la 33 ore dintr-o singura incarcare.

Despre timpul de functionare cu jocuri si aplicatii WEB inca nu stim prea multe, dar putem presupune ca si in acest mod rezista cel putin cat poate apela, adica 33 ore.

Carcase mATX/ITX Slim - Aerocool PGS QS-101

Cand procesoarele grafice integrate, cat si placile video discrete devin din ce in ce mai performante, are sens ca utilizatorii vor sa construiasca sisteme de gaming de dimensiuni mici. In ultima vreme au aparut nenumarate modele de carcase mATX slim in diferite categorii de pret, insa carcasa Aerocool PGS QS-101 are sa fie un pic mai optimizat pentru gaming (adica pentru racirea componentelor).


Carcasa Aerocool PGS QS-101 este disponibila in 3 culori, insa structura este acelasi la toate 3:


In aceste carcase putem instala placi de baza mATX, mini-ITX, DTX ...etc. de maxim 25 x 24 cm. Limitarea mai serioasa intervine la inaltimea coolerului de pe procesor, care poate avea circa 8cm inaltime maximum. Majoritatea coolerelor stock Intel/AMD se incadreaza in aceasta limita, insa utilizatorii mai pretentiosi vor instala un cooler cu heat pipe-uri si ventilator de 12cm silentios.

Inaltimea placii video este limitata la standardul "Low profile", iar lungimea la 24cm (daca nu instalam unitate optica). In aceste dimensiuni incap editii speciale ale placilor video de performanta medie, dar mai trebuie sa avem in vedere si curentul maxim livrabil de sursa de alimentare SFX, care de obice nu depaseste 200W de consum sustinut.


Sursa se instaleaza in partea de sus al carcase, iar cablul de alimentare trece sub placa de baza, multumit design-ului cu cable management. Sursa trage aer rece prin panoul lateral si evacuaza aerul cald prin panoul de sus.

In carcasa se pot monta 2 unitati de stocade de tip desktop (unitate optica + HDD 3.5" sau 2 x HDD 3.5") sau mai multe de tip laptop. Personal as opta pentru hard diskuri SSD sau de laptop, deoarece carcasa nu are reductoare de vibratii in bay-urile de HDD.

Soseste ASUS ROG Striker GTX 760 Platinum

In ultima vreme au aparut mai multe placi video de un nivel de performanta uimitoare - la preturi uimitoare. La aceasta lista se adauga acum si placile ASUS ROG Striker GTX 760 (simplu) si ASUS ROG Striker GTX 760 Platinum.


In poza se vede seriozitatea cu care a fost proiectata aceasta placa video. In afara de ventilatoare, radiator cu heat pipe-uri si placa propriuzisa, putem vedea si un panou de protectie, montat pe spatele placii video. Acest panou are rol de protectie, dar daca ne uitam mai bine, vedem si gaurile de prindere in care intra suruburile sistemului de racire. Astfel rolul principal al panoului din spate poate fi chiar intarirea structurii.

Placa video ASUS ROG Striker GTX 760 Platinum vine cu un singur cip GK104 (1152 procesoare paralele CUDA), 4GB memorie GDDR5 si sistem de racire DirectCU II, care foloseste heat pipe-uri de 10mm grasime si 2 ventilatoare speciale.

Portul VGA analog a fost eliminat partial de pe placa video, insa unul din porturile DVI suporta adaptor (pasiv) DVI to VGA, pentru a putea conecta si monitoare mai ieftine, demodate. Langa cele 2 porturi DVI, mai avem un HDMI si DisplayPort 1.2, la cere putem conecta monitoare pana la rezolutiile 4k (inclusiv).

Preturile inca nu sunt cunoscute, ci doar diferenta in performanta dintre cele doua editii (Platinum > normal) de circa 10%, ce reiese si din specificatiile tehnice. Versiunea Platinum are functioneaza la frecvente putin marite fata de modelul simplu.

MSI simplifica OC-ul platformei Haswell

Temperaturile ridicate al procesoarelor Haswell se cunosc deja de cateva luni, iar entuziastii au recurs la diverse proceduri pentru a le combate.


Viitoarea serie de placi de baza MSI, facut pentru overclocking, va veni cu un accesoriu neobisnuit, ce se vede in poza. Este vorba despre un component, care va prelua rolul de fixare al capacului metalic scos de pe procesor, si va permite contactul direct al cipului cu sistemul de racire.

Acest concept nu este deloc nou. In laptopuri de exemplu am putut intalni acelasi contact direct intre procesor si cooler inca de pe vremea procesoarelor Pentium M. La desktop-uri a fost introdus capacul metalic de protectie, deoarece prea multe cipuri s-au spart in mainile neindemanatice al utilizatorilor. Asadar nu avem de a face cu un nou trend, procesoarele nu vor veni fara capac, dar pentru cei care-si doresc un sistem de racire eficient, MSI le ofera o mana de ajutor cu noua serie de placi de baza pentru entuziasti.

Placile de baza cu socket-uri LGA 1150 imbunatatite vor veni cu chipset Intel Z97, si vor sosi cu aproximativ o luna dupa refresh-ul procesoarelor Intel Haswell.

Cooler Scythe Tatsumi 1000B - LGA1150 ready!

 $  Pret de referinta  n/a Lei 
 $  Verifica pretul la: 

eMAG.ro - Coolere CPU


Coolerele speciale sunt folosite in principiu cu procesoare de tip Enthusiast Intel LGA2011/1366 si cu cipuri AMD de cel putin 100W. Cu lansrea platformei Intel Haswell s-au schimbat putin lucrurile, deoarece temperatura acestor procesoare fabricate pe tehnologia 22nm poate urca pana la 100 grade Celsius, desi consumul real de energie sta sub 53W la modele Dual Core si sub 84W la modele Quad Core.

Principalul motiv semi-oficial pentru aceste temperaturi neobisnuite este pasta termoconductoare folosita intre cip si capacul metalic al procesorului. Multi utilizatori au reusit sa reduca temperatura procesoarelor Haswell la 60-70 grade prin inlocuirea pastei termiconductoare de prosta calitate cu pasta de cea mai buna calitate, vandut separat.

Nimeni nu vorbeste insa despre tehnologia FinFET 3D, folosita pentru prima data in procesoarele Ivy Bridge, iar acum in Haswell, la care Intel a ales sa nu mai sudeze capacul metalic de cip. Oare Intel a marit temperatura intentionat? Tehnologia FinFET functioneaza mai bine la temperaturi ridicate?

Oricare ar fi raspunsul, producatorii de coolere pentru procesoare continua sa lanseze modele noi, care sa faca fata caldurii generate de cele mai noi procesoare. Coolerul Scythe Tatsumi 1000B din poza de mai sus poate disipa pana la 130W de caldura si vine cu suporturi pentru toate tipurile de socket Intel si AMD, cu exceptia platformelor de server si ultra low power (ex: AM1).


Coolerul Scythe Tatsumi 1000B se bazeaza pe 3 heat pipe-uri de 6mm grosime, care preiau caldura de la baza coolerului si o transfera spre lamelele de radiator. Heat pipe-urile si baza coolerului sunt facute din cupru, iar lamelele din aluminiu.

Multumit tehnologiei PWM ventilatorul 92mm montat pe radiator poate roti la viteze intre 200 si 2500 RPM, generand intre 7.2dB si 31dB zgomot. Aceasta tehnologie este binevenita in toate sistemele PC, care nu ruleaza procesorul la maxim (130W) tot timpul. Prin reducerea turatiei impreuna cu reducerea zgomotului se mai prelungeste si durata de viata al ventilatorului cu procente semnificative.

Fanii marcii Scythe sunt sfatuiti sa astepte sosirea acestui nou model, insa trebuie stiut ca si coolerele mai vechi din lista se descurca cu aproape oricare procesor de pe piata.

Laptop SH Dell Latitude E4200 - 12.1", Core 2 Duo SU9600, 2GB, 64GB SSD, Intel GMA 4500MHD

 $  Pret de referinta SH  800 Lei 
 $  Verifica pretul la: 

ABD Computer - SH Dell Latitude E4200

 CPU  Passmark  1136       GPU  3DMark06  740 

 Specificatii: 
  • 12.1” LCD, 1280 x 800, Webcam
  • Intel Core 2 Duo SU9600 1.6GHz, Dual Core, HT, TurboBoost, Penryn-3M, 45nm, 10W
  • 2GB DDR3-1333MHz (max. 1GB on-board + 4GB SODIMM)
  • Intel GMA 4500MHD
  • SSD 64GB
  • DVD-RW, Card Reader
  • USB 2.0, USB 2.0/eSATA COMBO, LAN, VGA, FireWire, audio in/out
  • Wifi BGN, Bluetooth
  • baterie 6-cell 56Whr, pana la 4 ore (depinde de uzura)
  • 298 x 228 x 22 mm - 1.22kg
 Descriere: 


Laptopul Dell Latitude E4200 este unul dintre cele mai reusite laptopuri ultraportabile din generatia Core 2 Duo. Componentele lui sunt deja depasite, dar inca pot rula cel mai nou Windows si Linux cu mare succes.

Cel mai interesant component al laptopului este hard diskul de tip nou (SSD), care are o capacitate de 64GB si ofera o performanta impresionanta cu cele mai noi sisteme de operare. Pedealtaparte vorbim despre un laptop disponibil in conditie second hand, deci trebuie sa fim atenti la starea unitatii SSD. La fel ca acumulatorul Li-Ion, si unitatiile SSD se uzeaze in timp, iar cand nu mai au la dispozitie sectoare de rezerva, cu care sa inlocuiasca sectoarele BAD, nu mai pot fi folosite. Inlocuirea SSD-ului in laptopurile Dell Latitude E4200 este destul de dificil, deoarece nu are dimensiuni standard, deci va trebui sa gasim unul Dell original.

Ecranul 12.1" 1280 x 800 16:10 al laptopului Dell Latitude E4200 concureaza cu ecranele ieftine de azi, cu diagonale intre 11.6"-15.6", care au rezolutie similara de 1366 x 768 16:9. Din pacate producatorul nu a gasit loc pentru integrarea unui webcam deasupra panoului LCD.

Procesorul Intel Core 2 Duo SU9600 este mai slab ca cel mai ieftin procesor disponibil azi Intel Celeron 1007U. In softul de testare Passmark, Core 2 Duo SU9600 obtine 1136 puncte, timp ce Celeron 1007U obtine 1441 puncte. Cu toate astea procesorul mai vechi este 100% capabil sa ruleze sisteme de operare noi si aplicatii 32bit/64bit.

Memoria de sistem este compusa din 1GB DDR3 lipit de placa de baza si un slot SODIMM DDR3-1333MHz, in care este instalat un modul de 1GB, dar poate fi schimbat cu unul de cel mult 4GB, pentru a obtine total 5GB memorie de sistem. In laptopul Dell Latitude E4200 este bine sa avem cat mai multa memorie, pentru a putea dezactiva page file-ul, reducand astfel utilizarea SSD-ului.

Laptopul Dell Latitude E4200 poate fi cumparat cu licenta Windows Refurbished, adica licenta la pret redus. In functie de magazin, Microsoft Windows 7 Home Premium poate costa in jur de 100 Lei in plus, iar Microsoft Windows 7 Professional in jur de 200 Lei in plus. Trebuie stiut despre aceste lincente faptul ca nu pot fi transferate pe alt calculator, ca si in cazul licentelor OEM.

 Jocuri testate OK cu setari LOW: 
  • StarCraft II: Heart of the Swarm (2013)
  • Fifa 13 (2012)
  • Fifa 12 (2011)
  • Fifa 11 (2010)
  • Sims 3 (2009)
  • Left 4 Dead (2008)
  • Trackmania Nations Forever (2008)
  • Call of Duty 4 - Modern Warfare (2007)
  • World in Conflict - Benchmark (2007)
  • F.E.A.R. (2005)
  • World of Warcraft (2005)
  • Counter-Strike Source (2004)
  • Quake 3 Arena - Timedemo (1999)

Laptop Dell Inspiron 3721 - 17.3" HD+, Ivy Bridge, Pentium 2127U, 4GB, 500GB, Intel HD Graphics, UBUNTU, DL-272344734

 $  Pret de referinta  1800 Lei 
 $  Verifica pretul la: 

eMAG.ro - Dell Inspiron 3721

 CPU  Passmark  1902       GPU  3DMark06  2906 

 Specificatii: 
  • 17.3” LCD LED, 1600 x 900, TrueLife, Webcam HD
  • Intel Pentium 2127U 1.9GHz, Dual Core, HT, TurboBoost, Ivy Bridge, 17W
  • 4GB DDR3-1600MHz (max. 2 x 8GB)
  • Intel HD Graphics
  • HDD 500GB 5400RPM
  • DVD-RW, Card Reader
  • 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, LAN, VGA, HDMI, audio in/out
  • Wifi b/g/n, Bluetooth
  • baterie 4-cell, pana la 4 ore
  • 412 x 270 x 29.6 mm - 2.7kg
  • UBUNTU 12.04
 Descriere: 

Laptopul Dell Inspiron 3721 este important mai ales din cauza ecranului mare de 17.3" si al pretului foarte mic. Atuuri secundare al acestui laptop sunt greutatea de doar 2.7kg si grosimea de sub 3cm. In rest toate specificiatiile pot fi considerate obisnuite pentru un laptop ieftin.
Carcasa laptopului este facuta exclusiv din plastic, insa suprafetele au un pattern triunghiular foarte placut la vedee, cat si la atingere. Nu atrage amprente. Da, plasticul este mai putin rezistent decat metalele sau compoziturile cu fibre de carbon, dar daca nu punem prea mare presiune/greutate pe carcasa, atunci va rezista cel putin 5-10 ani. Este important sa folosim laptopul pe suprafete solide, care permit picioarelor de cauciuc sa stea stabil.
Pe partea stanga al carcasei gasim mufa de alimentare DC, gaura de aerisire, portul HDMI, LAN, 2 x USB 3.0, USB 2.0 si jack 3.5mm audio casti. Partea dreapta este mai saraca, contine doar slotul de securizare Kensington Lock, unitatea optica si un singur port USB2.0.

Ecranul laptopului Dell Inspiron 3721 are diagonala de 17.3" si rezolutie nativa HD+, adica 1600 x 900, la un pas de Full HD. Integrat deasupra panoului LCD iluminat cu LED-uri, Webcam-ul poate inregistra in rezolutie HD.

Procesorul Intel Pentium 2127U Ivy Bridge ruleaza doua nuclee la 1.9GHz si are procesoru grafic integrat Intel HD Graphics, care trebuie sa incadreze sub acelasi plafon de consum de 17W. Aceasta limita de consum automat reduce temperatura laptopului, dar sacrifica performanta procesorului si al procesorului grafic integrat. Daca doar procesorul este sub sarcina maxima, frecventa nucleelor este pastrata la 1.9GHz si are o performanta comparbila cu modelul mai putin eficient Pentium 2020M. Daca procesorul grafic este sub sarcina maxima, deasemnea obtinem o performanta comparabila cu performanta modelului simplu, dar daca ambele parti al procesorului sunt sub sarcina maxima, atunci frecventele sunt reduse la minimum, iar performanta scade sub 60%. In schimb procesorul Intel Pentium 2020M 2.4GHz 35W TDP obtine 2303 puncte in softul Passmark si peste 3000 puncte 3DMark06, chiar daca ambele parti - CPU + GPU - sunt sub sarcina maxima.

Concluzia paragrafului de mai sus este ca laptopul Dell Inspiron 3721 nu poate rula jocuri si aplicatii de tip CAD, sau orice alt tip de aplicatie prea solicitanta.

Laptopul Dell Inspiron 3721 vine cu 4GB memorie de sistem, sub forma unui singur modul, deci un slot este liber. In functie de numarul aplicatiilor pe care vrem sa rulam simultan, este recomandat sa instalam inca 2GB, 4GB sau 8GB memorie si sa dezactivam page file-ul in Windows sau swap-ul in Linux.

Hard diskul clasic de 500GB 5400RPM este cel mai potrivit pentru acest laptop 17.3" ieftin, dar utilizatorii, care au bani de un SSD, sunt sfatuiti sa faca schimbul, reducand astfel timpurile de incarcare al aplicatiilor, cat si consumul de energie al unitatii de stocare. SSD-urile nu au parti in miscare, deci pot alterna instantaneu intre modurile stand-by si active.

Sistemul de operare preinstalat este un linux, mai exact distributia UBUNTU 12.04. Acest sistem de operare este disponibil gratuit pe situl oficial, deci nu reprezinta nciun avantaj fata de Free DOS, in ceea ce priveste pretul total al laptopului. UBUNTU preinstalat reprezinta doar o comoditate, deoarece este un sistem de operare complet, gata sa ruleze filme, muzica, suita Office si sa acceseze internetul. Totusi, majoritatea utilizatorilor au nevoie de un Windows, deoarece jcourile si aplicatiile cele mai folosite de institutii si firme nu ruleaza sub Linux.

Laptop HP ProBook 430 G1 - H6P49EA, 13.3", Haswell Core i5, 4GB, 500GB, Linux

 $  Pret de referinta  2500 Lei 
 $  Verifica pretul la: 

eMAG.ro - HP ProBook 430 G1

 CPU  Passmark  3321       GPU  3DMark06  4649 

 Specificatii: 
  • 13.3” LCD LED, 1366 x 768, Anti-glare, Webcam HD 720p
  • Intel Core i5-4200U 1.6/2.6GHz, Dual Core, HT, TurboBoost, Haswell, 15W
  • 4GB DDR3L-1600MHz (max. 2 x 8GB)
  • Intel HD Graphics 4400
  • HDD 500GB 5400RPM
  • DVD-RW, Card Reader
  • USB 2.0, 2 x USB 3.0, Gigabit LAN, VGA, HDMI, audio in/out
  • Wifi b/g/n, Bluetooth 4.0, 3G(?)
  • baterie 4-cell, pana la 4.3 ore
  • 326 x 233.5 x 21 mm - 1.5kg
  • SUSE Linux Enterprise Desktop 11

 Descriere: 

Inainte de a intra in detalii, trebuie sa mentionez lipsa modemului 3G din specificatiile pe situl oficial HP, cat si pe siturile magazinelor On-Line, desi laptopul vine cu softul HP Mobile Connect si HP Wireless Hotspot, deci ar fi logic sa aiba si modem instalat.


Pe situl notebookcheck.net laptopul HP ProBook 430 G1fotografiat cu panoul de acces indepartat, apare cu modem 3G Huawei HSPA+, instalat in noul tip de slot M2, care teoretic suporta si SSD-uri de acelasi format. In fotografie mai putem observa si slotul pentru cardul SIM, langa slotul M2, sub adaptorul Wi-fi/Bluetooth.

Laptopul HP ProBook 430 G1 vine cu un singur modul de memorie de 4GB instalat in slotul care nu se vede in poza, deci cel mai simplu upgrade se poate face prin adaugarea unui modul de 4Gb sau 8GB. Atentie, laptopul accepta doar DDR3L, adica memorii care consuma mai putina energie.

Ecranul 13.3" este de calitate buna, cu contrast maxim de 222:1 si luminozitate maxima de 228 cd/m2. Panoul LCD iluminat cu LED-uri este ecoperit cu un strat anti-glare, pentru a putea fi folosit si in conditii de soare, in schimb rezolutia este foarte depasita, doar 1366 x 768 pixeli. Din pacate in pretul mentionat mai sus nu intra un panou mai bun.

Procesorul Intel Core i5-4200U este un model low-power, deci nu livreaza o performanta potrivita pentru aplicatii solicitante de tip CAD sau jocuri 3D, deoarece laptopul HP ProBook 430 G1 are doar procesorul grafic integrat Intel HD Graphics 4400.

Windows 8 Experience Index arata astfel:

  • Processor: 6.9
  • Memory: 5.9
  • Graphics: 4.9
  • Gaming graphics: 6.4
  • Primary hard disk: 5.9
Laptopul testat de notebookcheck.net a venit cu hard disk Hitachi Travelstar Z5K500, deci cifra de mai sus se refera la aceasta unitate clasica cu grosime redusa la 7mm. Daca-l inlocuim cu un SSD, atunci cifra va fi semnificativ mai mare, iar timpurile de incarcare al softurilor va fi drastic redusa. Fiind vorba despre un UltraBook destul de ieftin, recomand SSD-urile 2.5" Kingston cu grosime 7mm.


Cifrele Windows Experience Index sunt putin abstracte, insa softul HDTune ne arata date mai clare despre performanta hard diskului, scrie negru pe alb ca rata minima de transfer este de 43.9MB/s si rata maxima de 105.5MB/s, in cazul in care capul de citire scrie sau citeste in continuu. Timpul de acces de 18.4ms reprezinta timpul pierdut la fiecare localizare al unui sector, pentru care capul de citire/scriere trebuie sa se deplaseze. Daca avem multe fisiere mici peste tot pe hard disk, atunci din cauza acestui factor pierdem mult timp, si rata de transfer nu atinge cifrele maxime. Fisiere de 512K pot fi citite la viteza de 29.18MB/s, scrise la 32.9MB/s, iar daca fisierele au cea mai mica dimensiune (4K), atunci rata de transfer este doar de 345K/s la citire si 735K/s la scriere, conform softului de testare CrystalDiskMark 3.0.

Dupa ce am schimbat hard diskul pe un SSD, timpul de acces va sta sub 1ms, iar rata de transfer va fi aproximativ de 10 ori mai mare decat la hard diskul clasic de mai sus in aproape orice situatie, orice marime de fisier.

Carcasa laptopului HP ProBook 430 G1 are un design forte placut, potrivit pentru un laptop de business, dar are si anumite imperfectiuni:
  • capacul panoului LCD nu se potriveste la fix cu masca frontala din jurul panoului - la colturi poate sa fie la distanta mai mare
  • acelasi capac este acoperit cu cauciuc, un material care permite un grip foarte bun, dar atrage amprente.
Lasat la sarcina maxima timp de 1 ora, carcasa laptopului ajunge la maxim 44.4 grade Celsius in jurul gaurii de aerisire, dar restul carcasei ramane sub 35 grade tot timpul (in mediu controlat de 20 grade Celsius).
*Trebuie subliniat ca laptopul este bazat pe un procesor ULV cu TDP maxim de 15W, iar in timpul sarcinii de 100% CPU + GPU frecventele au fost reduse la minimum automat de tehnologia TurboBoost (800Mhz in loc de 1600MHz pentru procesor si 600MHz in loc de 1000MHz pentru procesorul grafic integrat).

Nivelul de zgomot produs la sarcina maxima nu a depasit 34.6 dB, destul de OK, dar utilizatorii care s-au obisnuit cu SSD-uri si ventilatoare silentoase, nu vor suporta turatia maxima al ventilatorului si zgomotul scos de hard dsikul clasic, cand acceseaza fisiere.

Consumul de energie al laptopului HP ProBook 430 G1 sta sub 25W la sarcina maxima, iar daca este lasat in pace cu desktop pe ecran, atunci consuma doar 4-8W. Incarcatorul laptopului este de 45W, iar diferenta de energie deobice este folosita doar pentru incarcarea bateriei (cand e cazul). Bateria se incarca de la 5% la 100% in doar 2 ore.

Unele situri incearca sa sugereze ca laptopul poate rezista pornit pana la 11 ore dintr-o singura incarcare. Conform testelor aceasta autonomie al bateriei poate fi atinsa doar daca laptopul nu este atins, adica sta in IDLE fara Wi-fi si ecranul este setat la luminozitate minima. Daca Wi-fi-ul este pornit si navigam pe net, atunci bateria rezista pana la 4 ore si 17 minute, iar sub sarcina maxima cu luminozitate maxima rezista maxim 2 ore si 8 minute.

Laptop Lenovo IdeaPad G500 - Ivy Bridge

 $  Pret de referinta  1400 Lei 
 $  Verifica pretul la: 

eMAG.ro - Lenovo IdeaPad G500
 ALTEX Lenovo IdeaPad G500

 CPU  Passmark  1895       GPU  3DMark06  2894 

 Specificatii: 
  • 15.6” LCD LED, 1366 x 768, VibrantView, Webcam HD 720p
  • Intel Celeron 1005M 1.9GHz, Dual Core, HT, TurboBoost, Ivy Bridge, 35W
  • 2GB DDR3-1600MHz (max. 2 x 8GB)
  • Intel HD Graphics
  • HDD 500GB 5400RPM
  • DVD-RW, Card Reader SD/MMC
  • USB 2.0, 2 x USB 3.0, LAN, VGA, HDMI, audio in/out
  • Wifi B/G/N, Bluetooth 4.0
  • baterie 6-cell, pana la 5 ore
  • 377 x 250 x 34 mm - 2.6kg
  • Free DOS 
 Pe scurt: 

Laptopul Lenovo IdeaPad G500 vine in mai multe configuratii:
  • procesor Celeron, Pentium, Core i3, Core i5 si Core i7
  • placa video integrata sau de la nVidia/AMD
  • memorie 2-16GB
  • hard disk 500GB-1TB sau Hybrid
  • pret intre 1300 si 3000 Lei aprox.
Avand un ecran de 15.6" cu 1366 x 768 pixeli si carcasa de plastic, Laptopul Lenovo IdeaPad G500 face parte din categoria ieftina. Sunt cateva modele de laptopuri, care se vand din cand in cand la pret scazut pana la 999Lei, dar configuratia de mai sus are pretul standard in jur de 1400 Lei oricand.

In principiu configuratia cea mai ieftina al laptopului Lenovo IdeaPad G500 poate rula fara probleme aplicatii de tip Office, programare, multimedia si orice continut WEB. Singurul neajuns fiind sistemul de operare Free DOS, care trebuie inlocuit cu un Linux sau Windows pentru a putea fi folosit.

 Descriere: 

Ecranul de 15.6" cu rezolutia nativa de 1366 x 768 este foarte depasit, deoarece are a suprafata decenta, dar din cauza numarul mic de pixeli, nu poate fi folosita pentru multing-tasking mai serios, cand am avea nevoie de mai multe ferestre vizibile pe ecran. Webcamul integrat deasupra panoului LCD poate filma in calitate HD 720p, care este o rezolutie mai mica decat rezolutia ecranului, dar intre webcam-uri reprezinta un nivel de calitate destul de respectabil.

Carcasa laptopului este aproape 100% facut din plastic. Design-ul in schimb salveaza ce poate fi salvat, adica laptopul Lenovo IdeaPad G500 arata cu mult mai bine decat un laptop ieftin tipic. Dimensiunile relativ mari au permis instalarea unitatii optice si al unui acumulator mai puternic, care poate rezista pana la 5 ore dintr-o singura incarcare. 

Mufa de alimentare DC nu mai este rotunda, pentru a evita rotirea si miscarea mufei in diferite directii. La prima vedere pare o solutie buna, insa doar in timp vom vedea cat de practic este defapt:


Procesorul Intel Celeron 1005M face parte din familia Ivy Bridge Mobile, Dual Core, dar o multime de tehnologii prezente in procesoarele Core i3/i5/i7 sunt blocate, astfel si performanta cipului este mai proasta. In softul popular de testare Passmark acest procesor Intel obtine 1895 puncte, un scor mai bun decat al procesoarelor Core 2 Duo Desktop la acelasi frecvente, dar cu 30% mai prost fata de scorul unui Intel Core i3-3110M Ivy Bridge.

Procesorul grafic integrat Intel HD Graphics (Ivy Bridge) are doar 6 unitati de procesare paralela in loc de 16, cat are modelul Intel HD Graphics 4000 (tot din generatia Ivy Bridge). Scorul 3DMark06 arata o diferenta de 25% in performanta 3D, iar lipsa tehnologiilor legate de prelucrarea continutului HD face ca procesorul grafic Intel HD Graphics sa fie foarte lent la decodarea si transcodarea fisierelor video.

Memoria de sistem instalata este de 2GB sau 4GB cam la acelasi pret, in diferite magazine. Pentru a rula confogrtabil un Windows 7, 8 sau 8.1 avem nevoie de cel putin 4GB memorie de sistem, iar pentru a optimiza functionarea laptopului este recomandat sa instalam cel putin 8GB memorie. Sa nu uitam ca si procesorul grafic integrat foloseste din memoria de sistem.

Hard diskul de 500GB 5400RPM este cea mai ieftina solutie si este folosit in marea majoritate al laptopurilor ieftine (cu cateva exceptii, unde producatorul mai economiseste 1-2$ prin instalarea unor hard diskuri de doar 320GB). Se ieftinesc unitatile SSD, deci cei care vor sa reduca timpurile de incarcare, sunt sfatuiti sa inlocuiasca hard diskul clasic cu un SSD de cel putin 60-120GB, care se vand la 200-300Lei.

Conectivitatea laptopului se rezuma la 3 tehnologii relativ noi: 2 porturi USB 3.0, Bluetooth 4.0 si Wi-fi b/g/n, si tehnologiile vechi: VGA, HDMI, USB 2.0 si Fast Ethernet LAN 10/100.

Lenovo IdeaPad G500 este disponibil si cu urmatuarele configuratii (comparate cu cea mai ieftina configuratie, descrisa mai sus):

 Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD  Link
Passmark: 2308 (+21%)
HDD: 1TB (+100%)
Pret de referinta: 1500Lei (+7%)

 Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD, AMD Radeon 8570M 1GB 
 Link
Passmark: 2308 (+21%)
HDD: 1TB (+100%)
3DMark06: 5650 (+95%)
Pret de referinta: 1600Lei (+14%)

 Core i3-3110M, 4GB RAM, 500GB HDD  Link
Passmark: 3075 (+62%)
3DMark06: 4034 (+39%)
Pret de referinta: 1650Lei (+18%)

 Core i3-3110M, 4GB RAM, 1TB HDD, AMD Radeon 8570M 2GB  Link
Passmark: 3075 (+62%)
HDD: 1TB (+100%)
3DMark06: 5650 (+95%)
Pret de referinta: 2000Lei (+42%)

 Core i3-3110M, 4GB RAM, 1TB HDD + 8GB NAND = SSHD  Link
Passmark: 3075 (+62%)
HDD: 1TB (+100%) + 8GB NAND (+10-300% performanta)
3DMark06: 4034 (+39%)
Pret de referinta: 2000Lei (+42%)

 Core i3-3110M, 8GB RAM, 1TB HDD, AMD Radeon 8570M 2GB  Link
Passmark: 3075 (+62%)
RAM: 8GB (+100%)
HDD: 1TB (+100%)
3DMark06: 5650 (+95%)
Pret de referinta: 2050Lei (+46%)

 Core i7-3632QM, 6GB RAM, 1TB HDD, AMD Radeon 8570M 2GB 
 Link
Passmark: 7014 (+270%)
RAM: 6GB (+50%)
HDD: 1TB (+100%)
3DMark06: 5650 (+95%)
Pret de referinta: 2900Lei (+107%)

 Core i7-3612QM, 4GB RAM, 1TB HDD + 8GB NAND, AMD Radeon 8750M 2GB  Link
Passmark: 6889 (+263%)
HDD: 1TB (+100%) + 8GB NAND (+10-300% performanta)
3DMark06: 8918 (+208%)
Pret de referinta: 2950Lei (+111%)