In acest moment Intel fabrica cipuri pe tehnologie 22nm, iar pana la sfarsitul anului va trece la 14nm. AMD abia a scos primele procesoare construite pe tehnologie 22nm, si nu are in plan depasirea acestui nivel in anul 2013, deci va ramane cu un pas in urma.
Intel are in cercatare tehnologia de productie pe 10nm, si spera sa fie gata de productie in masa in 2015. Dupa aceea va trece la tehnologia 7nm in 2017 si la 5nm in 2019, daca nu va intampina dificultati majore.
Chiar daca procesoarele Intel vor progresa dupa plan, mai greu va fi aducerea intregii platforme la nivelul procesorului, adica placile de baza sa nu mai contina cipuri demodate - fabricate pe tehnolgie 45nm sau 32nm - care consuma energie degeaba. La fel de greu (sau chiar mai greu) va fi integrarea chipseturilor in acelasi cip cu procesorul central, conform conceptului SoC "system on a chip", pentru tablete si laptopuri ultra-compacte. Ideal ar fi ca toate unitatile (SSD, RAM, CPU, GPU, diferite controlere ...etc.) intr-un dispozitiv digital sa fie fabricate cu acelasi tehnolgoie, si sa fie integrate intr-un singur cip.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
nu sunt de acord, fiindca