Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Instalare Windows VISTA, 7 sau 8

In primul rand sa spunem adio sistemului de operare Windows XP, deoarece Microsoft a inceput deja procedura de a-l abandona complet. In afara de acest lucru, Windows XP nu ne intereseaza prea mult, deoarece poate fi instala extrem de simplu de pe orice unitate optica interna sau externa.

Microsoft Windows VISTA, 7 si 8 sunt sisteme de operare mai avansate, care deobicei vin pe un DVD de 4.7GB, deci nu pot fi instalate cu CD simplu de 700MB. Considerand faptul ca aproape toate calculatoarele noi disponibile in magazine azi au un port USB si pot sa booteze de pe acesta, cel mai simplu este sa instalam sistemele de operare de pe hard disk extern sau USB memory stick. Pentru aceasta operatiune Microsoft ne-a pus la dispozitie un soft extrem de simplu de utilizat, care transforma un image .ISO bootabil intr-un USB stick bootabil in doar cateva minute.


Aplicatia trebuie descarcata de pe situl oficial Microsoft apasand acest link. Pasul urmator este sa copiem discul original pe un calculator intr-un fisier ISO. Sunt multe aplicatii care pot crea ISO, una fiind PowerISO (care printre altele poate crea si USB bootabil, printr-o procedura putin mai complicata).

Dupa ce avem fisierul ISO, trebuie sa introducem un USB stick de capacitate potrivita intr-un port liber. Daca fisierul .ISO este de max 3.6GB, atuncia incape pe un stick de 4GB, dar daca este mai mare, atuncia avem nevoie de unul de 8GB.


 Apasam USB device si o sa apara o fereastra noua, unde selectam stickul si dupa aceea apasam "Begin Copying":


Daca totul este OK, atuncia aplicatia va incepe sa copieze fisierele pe stick.


Dupa ce stickul este gata, o sa apara o fereastra mica de confirmare (cu cateva secunde dupa ce a ajuns la 100%). Daca stickul bootabil a fost creat cu succes, atuncia il putem scoate din portul USB si folosi in orice calculator care suporta USB boot.

Recomandarea mea este sa folositi Windows XP pe calculatoarele vechi (procesor single core, maxim 1GB memorie), Windows 7 pe configuratii vechi dual core si 1-2GB memorie, iar Windows 8 pe sistemele cu cel putin 4GB memorie.

Windows 7 Home Premium Retail costa in jur de 800 Lei, timp ce Windows 8 se vinde doar cu licenta OEM/PUL (personal use license) la un pret sub 450 Lei. Daca alegeti Windows 8 PUL trebuie sa stiti ca in acest mod renuntati la suportul Microsoft si aveti dreptul sa folositi pana la 5 asemenea licente pe acelasi nume.

Laptop Asus X55VD-SX037D

Preț de referință: 1850  Lei 
eMAG - Asus X55VD-SX037D

Ecran 15.6" 1366 x 768 LED, Core i3-2328M 2.2GHz Sandy Bridge Dual Core HT, 4GB DDR3, Nvidia Geforce 610M 1GB, 500GB HDD, DVD-RW, Wi-fi B/G/N, Free DOS

Pe scurt - acest laptop ASUS este unul cu procesor de performanta medie Sandy Bridge, Intel Core i3-2328M 2.2GHz HT Dual Core 32nm. Placa video Nvidia Geforce 610M dedicata ofera a performanta putin mai buna ca solutia integrata in procesor, multumit memoriei proprii de 1GB. Placa de retea Gigabit si portul USB 3.0 tin pasul cu nevoile utilizatorului in anul 2013.

In Romania ASUS are un statut special, deoarece a intrat pe piata cu primele producatori mari de echipamente IT. Acest lucru nu inseamna ca produsele ASUS sunt de calitate mai buna decat celelalte, ci doar faptul ca romanii au avut mai mult timp la dispozitie sa le cunoasca, astfel le cumpara cu o incredere mai mare.

Laptopul ASUS X55VD-SX037D are un ecran 15.6" Glare cu rezolutia standard de 1366 x 768 pixeli si backlight economic realizat cu LED-uri. Tastatura este putin ciudata, deoarece are o distanta de circa 1mm intre taste si forma acestora este foarte simpla - patrata - cu latura vizibila din fata inclinata, ca la tastaturile foarte ieftine (gen Gembrid, Delux, ...slim). Partea pozitiva este ca din punct de vedere tehnic tastele functioneaza perfect, iar numpad-ul prezent este deasemenea foarte practic.

(click pentru a mari)

Touchpad-ul este pozitionat in mod obisnuit spre prtea stanga, in pozitia ideala pentru introdus texte, dar cam incomfortabila daca folosim tastatura si touchpadul simultan.

Boxele integrate SonicMaster Lite sunt de buna calitate, dar nu trebuie sa ne asteptam la Bass decent. Cele 2 difuzoare sunt pozitionate in fata laptopului sub tastatura. Daca totusi nu ne place sunetul, avem la dispozitie 2 mufe audio - una pentru casti/boxe si altul pentru microfon, pe partea stanga al carcasei, tot in fata. Cei de la ASUS au implementat niste capace foarte practice la mufele audio, care se inchid automat cand jack-ul nu este introdus, evitand astfel probleme de contact din cauza prafului.


Webcam-ul integrat deasupra ecranului este unul foarte slab, cel putin din punct de vedere al rezolutiei, care este doar de 0.3Megapixeli (VGA). Cu toate astea in conditii de luminozitate optime il putem folosi cu succes pentru Video Chat sau inregistrari SD (standard definition).

Design-ul laptopului ASUS X55VD-SX037D este foarte placut, in fata grosimea carcasei este redusa, dar nu au reusit sa ascunda faptul ca este un laptop destul de mare, cu dimensiuni 378 x 253 mm si grosime 32mm, cu mult peste grosimea unui Ultrabook. Deasemenea greutatea laptopului nu este foarte atractiva - 2.45Kg.


Componentele interne sunt destul de eficiente, si sunt racite cu sistemul ASUS IceCool, deci laptopul poate supravietui in cele mai mari temperaturi (pana la ~50 grade Celsius). Hard discul clasic de 500GB 5400RPM SATA2 este destul de rece cat si silentios. In cazul in care instalam cel putin 2 x 4GB memorie de sistem (laptopul se livreaza doar cu 1 x 4GB memorie DDR3-1333MHz SODIMM), deobicei nu avem nevoie de un hard disk mai rapid, dar cine poate, este sfatuit sa mai reduca din timpurile de incarcare prin inlocuirea hardului clasic cu unul hibrid sau SSD pur. Hardul scos din laptop poate fi folosit in continuare intr-un rack extern conectat la USB 2.0 sau USB 3.0. Aici trebuie mentionat ca cele doua porturi USB sunt pe partea stanga al laptopului, unul langa celalalt, dar in directii diferite! Portul USB 2.0 are plasticul cu contacte in partea de jos, timp ce la portul USB 3.0 contactele sunt sus.


Pe partea stanga langa USB-uri mai avem mufa DC pentru incarcator, gaura de ventilatie - iesire aer cald, port VGA, HDMI si Gigabit LAN. Pe partea dreapta gasim doar unitatea optica DVD Super Multi si gaura Kensington Lock.

Celeron E3200 Wolfdale in 2013

Intr-un post recent am marturisit ca in 2013 inca folosesc un Pentium E2180 cu 4GB RAM si placa video Radeon 5450. Azi am facut un upgrade la cel mai mic pret posibil, am facut rost de un procesor Celeron E3200 2.4GHz, fabricat pe 45nm pentru LGA775.


M-a costat 85 Lei (second hand fara garantie, binenteles), dar sunt placut suprins din cauza tolerantei acestui cip pentru overclock. Fara a modifica voltajul am reusit sa ridic FSB-ul procesorului Celeron E3200 de la 800MHz pana la 1066, ridicand astfel si frecventa totala la 3.2GHz!!!



Asa arata Windows 8 Experience Index la configuratia overclockata Intel Celeron E3200 3.2GHz, placa de baza Asrock G41, 2 x 2GB DDR3-1066 dual channel, Sapphire Radeon 5450 1GB PCI-Express 16X racire pasiva, hard disk WD 500GB 7200RPM 16MB SATA2 (SSD doar in viitor).

Pentru racirea procesorului trebuie sa spun ca nu am folosit orice, ci am cautat un cooler (Intel stock) mare cu miez din cupru, conceput pentru procesoarele cu consum urias Pentium D800 / D900 sau Core 2 Quad Q6000 / Q8000 / Q9000. Am dat jos ventilatorul original zgomotos, l-am inlocuit cu unul simplu de 8cm (scos dintr-o sursa ATX ieftina) pe care l-am conectat la doar 5V pentru o turatie extrem de redusa.


Din cauza turatiei foarte mici al ventilatoarelor din sursa si de pe procesor, a trebuit sa montez inca unul in spatele carcasei sa scoata mai bine aerul cald de la procesor. Binenteles ca l-am legat doar la 5V, dar se pare ca este suficient. In conditii de vara (27 grade in camera) temperatura procesorului nu trece de 50 grade Celsius oricat timp il tin in full load, overclockat, deci cred ca am gasit o solutie extrem de ieftina, silentioasa si eficienta... scor passmark 1832 ;)

Monitor Philips 21.5 221S3UCB

Pret de referinta: 450 Lei
Link magazin: Philips 21.5 221S3UCB

Monitorul Philips 21.5 221S3UCB este unul foarte ciudat, mai ales din cauza cablului de date USB (folosit pentru semnal digital), care are o latime de banda destul de redusa. Din pacate cablul USB limiteaza monitorul la afisarea imaginilor, paginilor WEB si alte aplicatii cu putina miscare. Jocuri si filme HD nu poate afisa fluent, desi din specificatii reiese ca foloseste tot feluri de acceleratoare, inclusiv 3D.

Partea pozitiva al acestui monitor este consumul de energie foarte redus, doar 9W, aproximativ 50% din consumul uni monitor 21.5" Full HD cu intrari VGA si DVI. Teoretic primeste destula energie din 2 porturi USB 2.0, dar producatorul a inclus si un adaptor AC/DC de 5W pentru a conecta la unul dintre mufele USB al monitorului. Folosind adaptoare externe putem conecta atatea monitoare USB cate poturi libere avem, dar astfel latimea de banda va fi si mai mult afectata, deoarece va fi impartita intre toate monitoarele conectate.

Programatori, contabili si jurnalisti reprezinta utilizatorii tinta al acestui produs, deoarece au nevoie de cat mai mult spatiu pe ecran si deobicei lucreaza doar cu texte, tabele si evntual fotografii. Considerand pretul foarte acceptabil al acestui monitor Philips, putem trage concluzia ca este ideal pentru configuratiile cu cel putin 4 monitoare, deoarece alternativa cu placa video ieftina permite maxim 3 monitoare conectate.

Pentru a simplifica lucrurile, putem trage 5V din aproape orice desktop (mufa alimentare IDE sau FDD), suficient pentru cam 4-5 monitoare de acest tip - pe acelasi cablu. Astfel nu avem nevoie de atatea adaptoare externe.

Laptop Acer Aspire V3-772G-747a161TMamm

Pret de referinta: 4500 Lei

Pe scurt laptopul Acer Aspire V3-772G-747a161TMamm contine: TFT 17.3" 1920 x 1080, Intel Core i7-4702MQ, 16GB DDR3, Nvidia Geforce GTX 760M, 1TB HDD, DVD-RW, Wi-fi, Bluetooth, USB 3.0

Procesorul nou venit, Intel Core i7-4702MQ 2.2GHz are 4 nuclee de procesare, divizate in 8 nuclee logice cu ajutorul tehnologiei bine cunoscute Intel HyperThreading. Desi este construit din peste 1400 tranzistori, cipul consuma maxim 37W, cifra in care este inclus procesorul grafic integrat, controlerul de memorie, interfata PCI-Express cat si controlerul de tensiune. Da, controlerul de tensiune a fost mutat de pe placa de baza in procesor pentru a creste eficienta si a imbunatati alocarea enegiei intre nucleele procesorului. Deocamdata eficienta este puctul forte al acestui procesor, dar in viitor va fi si mai rapid, cand sistemele de operare si aplicatiile vor putea folosi seturile de instructiuni noi.

Laptopul Acer Aspire V3-772G-747a161TMamm vine cu 16GB memorie DDR3, ceea ce permite rularea softurilor de editare video HD cat si al softurilor CAD (computer assisted design) cu proiecte complexe. Jocurile nu prea necesita mai mult de 8GB memorie, dar nu pot sa spun ca restul de memorie pana la 16GB este inutila, deoarece este flosita cel putin pentru file cache, care ajuta la timpurile de incarcare de pe hard disk.

Placa video Nvidia Geforce GTX 760M cu 2GB memorie proprie este o solutie optima pentru un asemenea laptop, insa din punct de vederea al performantei este cam de 2 ori mai lenta decat configuratiile cu 2 placi video in SLI sau Crossfire.

Hard discul de 1TB 5400RPM poate sa para slab, dar cum am mentionat, memoria de 16GB il ajuta foarte mult, fiindca majoritatea sistemelor de operare folosesc memoria libera pentru a pastra fisierele accesate recent/frecvent pentru acces rapid.

Portul USB 3.0 are o viteza de transfer foarte ridicata, dar cea mai practica functie dupa parerea mea este activa cand laptopul este oprit, adica poate incarca gadgeturi chiar cand latopul este oprit.

Concluzii:

Acest laptop este potrivit pentru orice, in afara de gaming extrem, care necesita mai multa putere de procesare grafica.
Daca conectam monitoare de rezolutii inalte la porturile VGA si HDMI, atuncia laptopul se poat transforma intr-un workstation forte capabil si eficient, fata de un desktop cu acelasi performanta.

Laptopuri Alienware acum cu Haswell

Alienware este unul dintre cele mai recunoscuti producatori de calculatoare pentru gaming. Considerand faptul ca in general laptopurile concepute pentru gaming nu prea functioneaza mult pe baterie, este putin ciudat ca cei de la Alienware totusi au ales sa faca upgrade-ul la Haswell, o platforma care practic nu aduce performanta in plus, ci doar un minimum de eficienta (10-20%). Oricare ar fi motivul upgrade-ului, sa speram ca totusi va aduce in timp beneficii vizibile utilizatorului.


Alienware Gaming Laptop 14 poate fi comandat cu 3 procesoare diferite:
  • Intel Core i7-4700MQ 6MB cache, TurboBoost pana la 3.4GHz
  • Intel Core i7-4800MQ 6MB cache, TurboBoost pana la 3.7GHz
  • Intel Core i7-4900MQ 8MB cache, TurboBoost pana la 3.8GHz
Desi in pret sunt diferente semnificative intre aceste trei modele de procesor, in jocuri sunt foarte putine sanse sa vedem cea mai mica diferenta intre ele. Toate trei au 4 nuclee plus HyperThreading si in principiu acelasi arhitectura cu acelasi GPU integrat HD Graphics 4600 si TDP total de 47W. Mai tebuie notat ca in afara de diferentele mici in frecventa maxima, modelul Core i7-4900MQ are in plus 2MB cache.

Memoria de sistem poate fi 8GB sau 16GB Dual Channel. Singurul lucru neobisnuit la memorii este calificativul DDR3L 1600MHz, adica DDR3 Low Voltage (eficienta ridicata).

Pentru stocare laptopul Alienware 14" are 2 unitati interne: 
  • HDD clasic pana la 750GB 7200RPM SATA
  • SSD pana la 512GB SATA
Cu un procesor Core i7 Haswell se observa orice diferenta in viteza hard discurilor, deci e bine sa alegem un SSD cat mai rapid, dar in principiu prezenta ambelor tipuri de hard disk este suficient pentru functionarea fluenta al sistemului de operare, cat si al jocurilor.

Unitatea optica nu mai are rol important in aproape nici un tip de calculator, dar laptopul Alienware 14" poate fi comandat cu o unitate slot loading 8X Super Multi Drive sau cu o unitate slot loading COMBO Blu-ray reader + Super Multi Drive (citeste CD, DVD si Blu-ray - scrie CD si DVD)

Placa video in acest laptop mic si rapid poate fi Nvidia Geforce GT 750M cu 1GB GDDR5 sau Nvidia Geforce GTX 765M cu 2GB GDDR5. Prima placa are nevoie de aproximativ 40W enegie, timp ce plac mai puternica necesita in jur de 60W. Diferenta in performanta este evidenta, daca ne uitam la unitatile paralele al procesorului grafic, care sunt 384 in modelul GT 750M si dublu, adica 768 in modelul GTX 765M. Este posibil ca memoria placii video in acest caz sa conteze mai putin, deoarece nu vorbim de modele de top, si nici de o configuatie SLI.

Strans legat de placa video este si ecranul, care poate sa aiba rezolutie 1366 x 768 sau 1920 x 1080, in functie de buget. Aici trebuie neaparat sa alegem inainte de cumparare, fiindca nu poate fi upgradat ulterior in cazul in care rezoluti mai mica nu este suficienta. Pedealtaparte daca folosim laptopul mai mult cu monitor/monitoare externe, atunci nu are sens sa cheltuim mai mult pe ecranul intern. DA, laptopul Alienware 14" are cel putin 2 iesiri de monitor de inalta rezolutie, HDMI 1.4 si miniDisplayPort, care la randul lor pot fi impartite in cate 2 monitoare daca este necesar.

Fiindca laptopul Alienware 14" este folosit deobicei pentru gaming, vine cu placa de retea Killer Networks Gigabit Ethernet NIC si Killer NIC 1202 80.11n Wifi sau 5G Wifi Broadcom 4352 802.11n/ac (optional Bluetooth 4.0). Oricare dintre aceste placi de retea este excelent pentru gaming, cu lag minim. Aici as mai mentiona importanta ruterului in ecuatie, deoarece in jocuri prin internet acesta poate adauga un lag considerabil de circa 50-100ms. Daca jocul este jucat local, adica doar in LAN (nu se conecteaza prin ruter spre internet), atuncia nu este nicio problema - partea de Wi-fi al oricarui ruter este foarte bine legat de partea cablata al retelei locale, nu intervine niciun lag semnificativ.

Laptopul Alienware 14" (oricare configuratie) vine cu acumulator 6-cell Li-Ion 69Wh si adaptor AC/DC 150W. Aceste cifre indica un laptop foarte eficient, dar nici de data aceasta nu putem vorbi despre autonomie mai lunga de circa 3 ore.

Pretul laptopului Alienware 14" incepe de la 1199$. Verifica urmatorul link pentru a vedea preturile din Romania: laptop Alienware

Laptopurile mai mari Alienware de 17" si 18.4" vin cu acelasi procesoare sau Core i7-4930MX, rezolutie al ecranului de 1600 x 900 sau 1920 x 1080, 8-32GB memorie de sistem, placa video pana la 2 x Nvidia Geforce GTX 780M cu 4GB GDDR5 (total) si pana la 4 unitati SSD. Verificati urmatorul link pentru configuratii si preturi exacte: laptop Alienware

Richland si Haswell sunt aici

Aproape in acelasi zi au aparut noutatile de la ambii producatori de procesoare, si sunt disponibile in tara. Cel mai important de stiut este ca procesoarele AMD Richland se potrivesc perfect in socket FM2 cu un BIOS update minor, timp ce Intel Haswell LGA1150 este o platforma noua, deci placa de baza trebuie achizitionat impreuna cu procesor.


In principiu nicunul dintre procesoarele noi nu au nimic revolutionar inauntru. Richland este putin imbunatatit fata de generatia precedenta - nucleele de procesor cat si partea de procesor grafic integrat. Intel a ramas la tehnologia de productie 22nm - nucleele de procesare au devenit mai eficiente, putin mai rapide. Procesoarele grafice integrate Intel au suferit modificari majore, in sensul ca viteza lor a crescut semnificativ. Siturile de profil prevestesc modele de procesor care vor contine si memorie proprie de 64MB pentru procesorul grafic integrat, insa in magazine nu au aparut inca.

Scriu modelel de procesor ordonate dupa pret, care se reflecta deobicei si in performanta:

AMD A6-6400K 3.9/4.1GHz Dual Core + Radeon 8470D 800MHz 192 Shaders = 65W Unlocked
AMD A8-6500 3.5/4.1GHz Quad Core + Radeon 8570D 800MHz 256 Shaders = 65W
AMD A8-6600K 3.9/4.2GHz Quad Core + Radeon 8570D 844MHz 256 Shaders = 100W Unlocked
AMD A10-6700 3.9/4.2GHz Quad Core + Radeon 8570D 844MHz 256 Shaders = 100W

Intel Core i5-4430 3/3.2GHz Quad Core + Intel HD Graphics 4600 = 84W
Intel Core i5-4570 3.2/3.6GHz Quad Core + Intel HD Graphics 4600 = 84W
Intel Core i5-4670 3.4/3.8GHz Quad Core + Intel HD Graphics 4600 = 84W
Intel Core i5-4670K 3.4/3.8GHz Quad Core + Intel HD Graphics 4600 = 84W Locked!
Intel Core i7-4770 3.4/3.9GHz Quad Core HT + Intel HD Graphics 4600 = 84W
Intel Core i7-4770K 3.4/3.9GHz Quad Core HT + Intel HD Graphics 4600 = 84W Unlocked

Concluzii:

Recomand procesoarele noi AMD Richland pentru cei care-si doresc un calculator ieftin, cu eficienta buna si procesor grafic integrat avansat. Se pot comanda procesoare la urmatorul link: AMD APU Richland iar placile de baza sunt de la platforma anterioara, Trinity, practic oricare cu socket FM2: Placa de baza FM2

Procesoarele Intel Hasweel sunt exceptionale din aproape toate punctele de vedere. Problema majora este pretul prea mare, iar cei care au deja o platforma Sandy Bridge sau Ivy Bridge nu au niciun motiv sa faca upgrade, deoarece castigul de performanta ar fi doar in jur de 10%. Verifica preturile: Placi de baza LGA1150 Procesoare LGA1150

Cel mai ieftin iPod Touch

Desi nu sunt fan Apple, am decis ca merita mentionat aparitia unui nou model iPod, cu pret redus. Pretul retail estimat este de 229 USD, adica cu 70 USD mai ieftin ca modelul 32GB.
Da, pentru reducerea de 70 USD trebuie sa ne multumim cu spatiul de stocare interna de doar 16GB (in loc de 32GB).


Sacrificiile nu se opresc aici, fiindca Apple a mai renuntat si la alte functii pentru a incadra in acest pret foarte mic. In primul rand este vorba de desing, adica noul iPod ieftin este disponibil doar in culoare neagra cu panou spate gri. Tot pe carcasa observam ca lipseste camera foto cat si accesoriul iPod Touch Loop, care ar oferi o siguranta suplimentara cand folosim gadgetul in locuri aglomerate. Din fericire altceva nu lipseste, deci castile de inalta calitate EarPods si incarcatorul sunt prezenti in cutia standard retail.


Ecranul IPS de 4" are rezolutie de 1136 x 640, care este util doar cand navigam pe net sau ne uitam la clipuri video. Cu procesorul A5, 512MB memorie si sistemul de operare iOS 6.1 putem sta conectat la net prin Wi-fi 2.4-5GHz sau ne putem uita la clipuri video pana la 8 ore pe o singura incarcare. Ascultand muzica, bateria noului iPod rezista pana la 40 ore. Incarcarea la 80% dureaza 2 ore, iar o incarcare 100% necesita 4 ore.

Intel vrea cipuri 5 nm in 2019

De la introducerea procesoarelor Intel Core Duo si Core 2 Duo pe tehnologie 65nm, Intel este lider in ceea ce priveste viteza nucleelor de procesare si marimea semiconductorilor in cip, timp ce AMD este cu un pas in spate, construind cipuri de viteza comparabila, dar cu tehnologie mai veche.

In acest moment Intel fabrica cipuri pe tehnologie 22nm, iar pana la sfarsitul anului va trece la 14nm. AMD abia a scos primele procesoare construite pe tehnologie 22nm, si nu are in plan depasirea acestui nivel in anul 2013, deci va ramane cu un pas in urma.

Intel are in cercatare tehnologia de productie pe 10nm, si spera sa fie gata de productie in masa in 2015. Dupa aceea va trece la tehnologia 7nm in 2017 si la 5nm in 2019, daca nu va intampina dificultati majore.

Chiar daca procesoarele Intel vor progresa dupa plan, mai greu va fi aducerea intregii platforme la nivelul procesorului, adica placile de baza sa nu mai contina cipuri demodate - fabricate pe tehnolgie 45nm sau 32nm - care consuma energie degeaba. La fel de greu (sau chiar mai greu) va fi integrarea chipseturilor in acelasi cip cu procesorul central, conform conceptului SoC "system on a chip", pentru tablete si laptopuri ultra-compacte. Ideal ar fi ca toate unitatile (SSD, RAM, CPU, GPU, diferite controlere ...etc.) intr-un dispozitiv digital sa fie fabricate cu acelasi tehnolgoie, si sa fie integrate intr-un singur cip.