Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Review Laptop Acer Aspire E1-531-10004G32Mnks Celeron 1000M 4GB 320GB HD Graphics Linux Black


Pret orientativ: 1400RON
Disponibil cu 2GB RAM: Acer Aspire E1-531-1002G32Mnks

Am avut norocul sa pot testa acest laptop doar cu cateva zile dupa ce a aparut in magazinele din Romania. Trebuie sa spun ca am fost placut surprins de design, cat si de componentele hardware folosite in configuratia Acer Aspire E1-531-10004G32Mnks. In primul rand dimensiunile laptopului sunt foarte aproape de clasa Ultrabook, are doar cativa milimetri de exces in grosime si unitatea optica integrata. Monitorul este unul de 15.6” LED cu rezolutie de 1366 x 768 si Webcam HD integrat impreuna cu microfon deasupra panoului LCD. Carcasa masoara 381 x 253 x 25-33 mm si cantareste 2.45kg. Aceste cifre includ si bateria Li-Polymer cu 6 celule, care este integrat frumos in spatele laptopului, fara sa depaseasca grosimea normala al laptopului. Cu toate astea bateria laptopului ofera o autonomie de pana la 4 ore, cu Wi-fi pornit si sarcini usoare (ex. navigare pe net).



Procesorul este cel mai pretios component al acestei configuratii, deoarece face parte din familia Ivy Bridge, adica ultima generatie – fabricata pe tehnologie 22nm. Cu toate ca oficial cipul intra in clasa mainstream 35W TDP, este mult mai eficient (cu aprox. 20%) ca procesorul Sandy Bridge 32nm, cu specificatii similare. In softul popular Passmark cipul Intel Celeron 1000M 1.8GHz dual core a obtinut scorul de 1924 puncte, adica performanta este destul de aproape de procesoarele desktop Celeron Ivy Bridge.
Cipul grafic integrat Intel HD Graphics a obtinut 242 pucte in acelasi soft (Passmark), adica se comporta la fel ca cipurile grafice din procesoarele Sandy Bridge B950 laptop si G860 desktop. Iata si rezultatul testului de performanta din Windows 7 (64bit):


Considerand faptul ca performanta cipului grafic integrat deobicei depinde de viteza memoriei, sunt sigur ca memoria instalata de 1 x 4GB in aceasta configuratie reprezinta un bottleneck, deoarece astfel un singur canal de memorie este folosit. Din fericire laptopul are un singur panou - tinut de 2 suruburi – prin care putem accesa 2 sloturi de memorie SODIMM-DDR3, bay-ul de hard disk, cat si slotul mini-PCI-Express (half length), ocupat de placa Wi-fi.


Hard diskul de 320GB 5400RPM instalat reprezinta un alt bottleneck, care nu permite procesorului sa lucreze la 100% cand ceva se incarca. Dupa parerea mea ar trebui schimbat hard diskul clasic pe unul Hybrid sau SSD. Chiar daca laptopul face parte din categoria cea mai ieftina, procesorul si memoria in mod dual channel au potential.

Rar intalnit la laptopuri ieftine - Acer Aspire E1-531-10004G32Mnks are port Gigabit LAN cat si HDMI, dar nici mufele VGA analog, audio in/out si 3 x USB 2.0 nu lipsesc.

Din pacate acest laptop Acer nu vine cu sistem de operare complet, ci doar cu un Linux mai stramb, care booteaza in command prompt. Desigur aceasta problema poate fi corectata cu un Linux complet UBUNTU gratuit, sau un Windows XP, 7 sau 8 Retail/OEM (OEM trebuie cumparat impreuna cu laptop). Mai trebuie mentionat ca hard diskul laptopului vine formatat cu 50% din spatiu partitie linux si 50% FAT32, ceea ce poate fi foarte enervant daca ramane neobservat de utilizator (printre alte dezavantaje, FAT32 limiteaza marimea unui fisier la 2GB sau 4GB). La instalarea unui sistem de operare deobicei formatam doar partitia principala, deci dupa ce avem sistemul de operare gata instalat este indicat sa stargem partitia veche si sa creem una NTFS, suportat de Windows XP, VISTA, 7 si 8. Daca ai observat prea tarziu si ai deja fisiere salvate pe partitia FAT32 totusi nu e mare problema, deoarece exista un tool in Windows, care poate transforma partitia in NTFS prin folosirea comenzii in command prompt (trebuie pornit din Start menu – All programs – Accessories, right click si “Run as administrator” pe Command Prompt):

 convert d: /FS:NTFS

Un singur lucru mai am de adaugat - ceva negativ: discul original cu drivere este varza! A durat cam 45 minute sa copiez totul (aprox. 5GB) pe hard disk. Am facut o copie pe un DVD-R Verbatim, care poate fi citit la viteza maxima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu sunt de acord, fiindca