Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Intel Next Unit of Computing


Pret estimat: 1700 Lei

Specificatii tehnice:
  • Placa de baza si carcasa NUC 116.6 x 112 x 39 mm
  • Procesor Intel Core i3-3217U 1.8GHz HT
  • Memorie 4GB SODIMM DDR3-1333/1600 (max. 2 x 8GB)
  • Hard disk 60GB SSD, instalat in slot mini PCI-Express/mSATA
  • Placa video integrata Intel HD Graphics 4000
  • Placa Wi-fi B/G/N, instalat in slot mini PCIe
  • Porturi: 2 x HDMI, 3 x USB 2.0, 1 x Gigabit LAN
  • Sursa externa AC/DC 65W

NOTA: controlerul audio are iesire digitala prin porturile HDMI

Descriere:

Calculatoarele numite Intel NUC (Next Unit of Computing) sunt bazate pe componente de laptop, pentru a diminua consumul de energie si marimea sistemului. Deasemenea hard discul clasic a fost inlocuit cu o placuta SSD 60GB, care ocupa de 3 ori mai putin spatiu decat un SSD laptop de 2.5".



Procesorul dual core Core i3-3217U 1.8GHz HT este unul foarte eficient, fabricat cu tehnologie 22nm Ivy Bridge pentru calculatoare portabile. Consuma maxim 17W, incluzand si procesorul grafic Intel HD Graphics 4000 de inalta performanta, potrivit si pentru gaming in detaliu LOW sau MEDIUM, inclusiv DirectX 11. In softul popular de testare Passmark procesorul obtine 2276 puncte, ca si un Celeron G530 Sandy Bridge 65W (desktop). Procesorul grafic obtine 4651 puncte in 3DMark06, performanta aproape identica cu un AMD Radeon 6470M discret.

Din acest mini calculator Intel NUC Core i3 a fost eliminat si cel mai mare component - unitatea optica, dar poate fi conectata una externa prin port USB 2.0. Cei care au nevoie si de spatiu de stocare cu siguranta vor conecta si un hard disk extern, deoarece unitatea de stocare interna ofera doar 60GB, abia suficient pentru Windows, Office si aplicatii.

Asa cum este, configuratia de baza Intel NUC Core i3, este cel mai potrivit pentru aplicatii de tip office, programare, multimedia - mai putin pentru CAD si jocuri intensive 3D.

Carcasa DeLux M198 mATX 293 x 132 x 323 mm



Pret orientativ: 90 RON
Link magazin: DeLux M198

Din pacate nu sunt foarte multe carcase ieftine pentru placi de baza mATX, desi acest format este cel mai folosit in sisteme. Magazinele PC continua sa instaleze configuratii mATX in carcase mari, ATX, lasand spatiul liber la cele 4 sloturi de jos, unde doar placi de baza ATX au conectori de expansiune. Asta inseamna cam 8-10 cm din inaltimea carcasei irositi.

Carcasa DeLux M198 mATX masoara doar 293 x 132 x 323 mm, adica ocupa cam de 2 ori mai putin spatiu decat o carcasa ATX standard 420 x 180 x 400 mm. Nu este o carcasa perfecta, dar la pretul acesta (<100 RON) este foarte atractiva, mai ales pentru ca incap in ea placa de baza mATX si placi video de inaltime standard (~10.7cm). Da, in aceasta carcasa pot fi instalate chiar 2 placi video pentru a-i folosi in mod Crossfire/SLI.



Multi utilizatori care au folosit carcasa se plang de panoul pe care se monteaza unitatea optica si hard discurile. Am asambblat si eu cateva sisteme in acest model de carcasa, deci pot sa confirm aceasta problema ... corectabila. Daca scoti panoul si te uiti bine la design, iti dai seama cum trebuie montate componentele si eventual unde trebuie putin indoit (ex: unitatea optica trebuie instalata cat mai in spate, sa nu ai probleme cu butonul de deschidere, iar hard discul trebuie prins cu 4 suruburi sub unitatea optica).
NOTA: este posibil ca problema afecteaza doar anumite exemplare sau fost deja rezolvata la transporturile mai recente. 

Celalalt punct slab al carcasei este ventilatorul din sursa, care scoate un zgomot destul de mare. Personal am rezolvat zgomotul prin mutarea ventilatorului (slim, 8 x 8 x 1.5 cm) de pe 12V pe 5V. Solutie mai buna ar fi inlocuirea ventilatorului cu unul Silent (ex: NoiseBlocker) care sta sub 18dB chiar la turatie maxima.

Din experienta pot sa spun ca un sistem care cosuma in medie 100-150W (Core 2 Duo/Celeron G/Pentium G/Core i3 + un hard + placa video <100W SAU Core i5/i7 + un hard + placa video on-board/low-end) poate functiona foarte bine in aceasta carcasa cu sursa originala.

Daca se strica sursa, atuncia poate fi inlocuita cu una identica Delux 450W mini la ~50RON sau cu una de foarte buna calitate mATX/SFX cu certificat 80PLUS la un pret de peste 90RON (Spire, Chieftec ...etc.). 

Concluzie:

DeLux M198 este o carcasa unica la aceste dimensiuni si pret. O recomand celor care se pricep un pic la hardware, si nu se sperie de problemele posibile mentionate.
NOTA: recomand vopsirea panoului din fata (de exemplu cu "Car Bumper Spray"), daca nu-ti place cum arata.

Review Netbook Packard Bell DOT S-C-262G32nuk Intel Atom N2600 2GB 320GB Linpus Lite MeeGo Black Purple White Li-Ion 8 ore




Pret orientativ: 900 RON



Cel mai apropiat sistem PC cu care se poate compara acest netbook este un Pentium 4 ”de ultima generatie”, adica 3.4GHz cu HyperThreading. Procesorul Intel Atom N2600 1.6GHz are 2 nuclee, impartite in 4 thread-uri cu tehnologia HyperThreading. in Passmark acest cip atinge performanta de 547 puncte, desi consuma foarte putina energie, doar 3.5W (impreuna cu procesorul grafic integrat si controlerul de memorie). Comparat cu un Pentium 4 mentionat mai sus (610 puncte passmark, 84W) este de cel putin de 20 ori mai eficient.

Singurul punct slab al acestui cip Intel Atom este procesorul grafic integrat Intel GMA 3600, care abia ruleaza filme HD 720p si jocuri 3D foarte simple. Testeri profesionisti au reportat ca au reusit sa ruleze filme HD 1080p cat si clipuri Youtube 1080p aproape fara frame drop, dar pentru asta a trebuit sa instaleze cel mai nou driver pentru cipul grafic si cea mai noua versiune Adobe Flash. Astfel daca sistemul este setat cum trebuie, utilizarea procesorului este in jur de 30% cand rulam continut HD 1080p de pe hard disk sau Youtube.

Comparat cu procesoarele concurente de la AMD, Intel Atom mai are un dezavantaj: limita de 2GB pentru memorie. Aceasta limita impiedica utilizatorul sa ruleze multe programe simultan fara page file, dar printr-un efort minim se pot inchide ferestrele nedorite, si astfel putem rula 2-3 programe simultan fara sa stricam experienta multi-taskingului pe 4 thread-uri.

Laptopul Packard Bell DOT S-C-262G32nkk Black intra in categoria ultraportabil, deoarece masoara doar 256 x 184 x 24 mm si cantareste doar 1.05 kg. Pe drum trebuie sa ne impacam cu ecranul de 10.1” 1024 x 600, dar cand avem ocazia putem conecta aproape orice tip de monitor sau LCD-TV prin la porturile VGA sau HDMI, ruland astfel clipuri 1080p in calitate maxima.

Hard diskul intern de 320GB este putin cam lenta, dar trebuie sa recunoastem ca nici un SSD nu ar ajuta foarte mult la timpurile de incarcare al programelor, deoarece procesorul este unul ultra low-power. Pentru a conecta unitati de stocare externe - sau orice alt tip de accesoriu – avem la dispozitie 3 porturi USB 2.0, un port Fast Ethernet 10/100MBPS si adaptor Wi-fi B/G/N integrat.

Bluetooth nu avem in acest laptop, dar poate fi instalat cu usurinta intr-un port USB. Configuratia descrisa mai sus poate functiona pana la 8 ore pe baterie, dar depinde de sistemul de operare, de setarile power plan si de softurile rulate.

Primul AMD APU adevarat cu GDDR5?


Stim deja aproape toate specificatiile consolei Sony PlayStation 4, care va aparea in curand. Va fi mai mult decat un calculator, dar cel mai important component al sau va fi procesorul imens, facut de AMD in stil APU.
Acest cip practic va fi combinatia unui procesor multi-core cu un procesor grafic de inalta performanta, menaiintalnita pana acum.

Pentru a intelege mai bine diferenta imensa, sa reamintim cele 2 tipuri de proceasoare high end facute de AMD pana acum:



CPU AMD FX-8350 = 4 module dual core + controler memorie DDR3-1866


APU AMD A10-5800K = 2 module dual core + controler de memorie DDR3-1866 + 384 procesoare stream (Radeon 7660D)

Primul este un procesor simplu, cu 8 nuclee (un modul contine teoretic doar cam 1.6 nuclee, dar este mai aproape de 2 nuclee decat de Intel HyperThreading) si controler de memorie pe doua canale.
Al doilea cip este un APU (Accelerated Procesing Unit), care include doar 4 nuclee (2 module Piledriver) de procesare, controler de memorie dual channel si procesor grafic AMD Radeon 7660D de performanta respectabila, 1550 puncte 3DMark 11. Desi procesorul grafic integrat foloseste memoria DDR3 al sistemului, acest scor inseamna ca cipul ofera o performanta mai buna decat placile video cu memorie proprie Radeon 6570.

Noul cip fabricat de AMD pentru Sony Playstation 4 are 8 nuclee de procesare, dar si 1152 procesoare stream pentru grafica (1.84 TFLOP/s), avand o performanta similara cu un AMD Radeon 7850. CPU high end + GPU high end - pe scurt.
Cheia pentru a realiza aceasta performanta este in controlerul de memorie, care inca nu stim exact cum va arata si cate canale va avea. Singurul lucru sigur este ca foloseste cipuri GDDR5 (total 8GB) pe mai multe canale de 256biti, la frecvente mari, atingand performanta de 176GB/s.

Acest cip PS4 va intra si pe piata calculatoarelor laptop/desktop/workstation, dar cu specificatii mai sarace. Conform unor surse semi-oficiale "nu vor fi active toate nucleele de procesare si nici toate proceasoarele stream". Din aceasta propozitie putem trage concluzia ca piata PC inca nu este pregatita pentru a trece la folosirea memoriilor GDDR5, astfel nici nu ar avea sens ca AMD sa lanseze cipuri extrem de rapide, dar cu bottleneck sever la controlerul de memorie, folosind doar module DDR3 sau eventual DDR4.

Ramane de vazut ce va reusi concurentul lui Intel. Lansarea oficiala al acestor cipuri APU va fi undeva pe la sfarsitul anului 2013, sau la inceputul anului viitor.

Apropo de Intel ... este foarte aprope lansarea platformei LGA1150 Haswell, care va avea procesor grafic integrat ceva mai puternic, dar incomparabil cu ceea ce pregateste AMD pentru sfarsitul anului. O fuziune intre Intel si nVidia (sau macar un transfer masiv de licente) ar fi un pas logic pentru a concura cu solutiile AMD. Este mai putin probabil ca Intel sa reuseasca singur sa faca niste procesoare de grafica integrate de mare succes.

Review Laptop ASUS G46VW-W3060D Intel Core i5-3210M 2.50GHz Ivy Bridge 4GB 500GB nVidia GeForce GTX660M 2GB Free DOS Black


Pret orientativ: 4200RON
Link magazin: Asus G46VW-W3060D


Laptopul Asus G46VW-W3060D face parte din seria bine cunoscuta „Republic of Gamers”, in care sunt numai laptopuri de inalta performanta, construite mai ales pentru jocuri. Avem de a face cu primul laptop ASUS 14” echipat cu placa video nVidia Geforce GTX 660M 2GB DDR5, care nu costa mai mult de 1000EURO, dar ofera portabilitate, performanta si silentiozitate nemaiintalnite. Pentru a realiza acest laptop cu costuri cat mai reduse, ASUS a taiat de unde a putut. Astfel ecranul a ramas cu rezolutia nativa de doar 1366 x 768, hard discul este unul clasic de 500GB 7200RPM, unitate optica nu este prezenta, iar procesorul a fost ales din clasa mijlocie de la Intel – Core i5-3210M Ivy Bridge. Cu toate ca procesorul are doar 2 nuclee (+HyperThreading), nu reprezinta un bottleneck major, deoarece atinge performanta de 3835 puncte in Passmark (la fel ca un Intel Core i3-2100 Sandy Bridge – desktop), iar acest scor este destul pentru sistemele gaming cu o singura placa video de performanta putin peste medie.

In aceasta configuratie ASUS, placa video Nvidia GTX 660M cu 2GB memorie DDR5 obtine 14242 puncte in 3DMark06, 9966 in 3DMark Vantage si 2483 in 3DMark 11. Windows 8 Experience Index arata asa:


NOTA: toate testele mentionate in acest articol au fost facute cu 8GB (2 x 4GB) memorie, hard disc de 750GB 5400RPM si cu laptop conectat la priza. Este doar logic ca intr-un laptop de gaming nu lasi procesorul sa foloseasca un singur canal de memorie. Hardul instalat de 500GB 7200RPM este clar mai rapid decat modelul folosit in teste. Ruland teste sau jocuri folosind doar bateria laptopului am constatat ca performanta cade in general sub 50%.

Cateva jocuri si viteza cu care ruleaza (cu setari HIGH):

  • Starcraft 2 (2010) – 74FPS 
  • Deus Ex Human Revolution (2011) – 83FPS 
  • The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) – 42FPS 
  • Sleeping Dogs (2012) – 35FPS
  • Guild Wars 2 (2012) – 26FPS 
  • Dishonored (2012) – 85FPS 
  • Call of Duty: Black Ops 2 (2012) – 56FPS 
Nivelul de zgomot este forte redus, pentru un laptop de gaming (idle-load): 34-42 dB
Temperatura carcasei nu depaseste 40 grade, masurat intr-o camera cu temperatura de 16 grade, full load bineinteles. Trebuie subliniat faptul ca wrist padul si tastatura raman chiar mai rece, sub 20, respectiv sub 30 grade. Carcasa atinge 40 grade numai in spate, unde iese aerul cald de la procesor si placa video.


Carcasa laptopului masoara 348 x 261 x 22-39 mm si cantareste 2.5kg (cu bateria Li-Polimer 6-cell). Cu toate ca bateria este destul de slaba, fata de alte laptopuri high end, care au baterii cu 9-12 celule, laptopul Asus G46VW-W3060D functioneaza cel putin 136 minute sub full load, 251 minute cu Wi-fi si navigare pe net, iar in IDLE fara Wi-fi si luminozitatea ecranului la minimum rezista pana la 7 ore pe o singura incarcare.


Despre conectivitate ... avem tot ce ne trebuie pentru gaming. De la monitorul mic cu rezolutie redusa ne scapa cele 3 porturi: HDMI 1.4, analog VGA si mini DisplayPort. Mai este prezent un port Gigabit Ethernet, 3 porturi USB 3.0 si porturi audio in/out. Singurul accesoriu de care avem nevoie neaparat este un mouse facut pentru gaming, deoarece tastatura integrata este de foarte buna calitate si este iluminata.

Review Laptop Asus K55VD-SX438D Intel Core i7-3630QM 2.4GHz 4GB 750GB Geforce 610M 2GB Free DOS


Link magazin1: Asus K55VD-SX438D
Link magazin2: Asus K55VD-SX438D

Acest laptop ASUS se bazeaza pe procesorul extrem de puternic Intel Core i7-3630QM Quad Core + HT (4C/8T), care in performanta se aproapie de procesoarele i7 desktop, iar in eficienta nu gasim nimic similar pe piata (cu exceptia unor modele superioare, mult mai scumpe). In softul popular Passmark, acest laptop obtine 7742 puncte, iar placa video cu 2GB memorie proprie in 3DMark06 obtine 4603 puncte, adica mai putine puncte ca solutia integrata Intel HD Graphics 4000, care obtine in jur de 4689 puncte.

Laptopul vine cu 4GB memorie de sistem, dar poate fi upgradat cu usurinta la 8GB prin adaugarea unui modul de 4GB, care costa in jur de 120RON.
NOTA: pentru a nu afecta performanta, este bine sa folosim memorie SODIMM DDR3-1600MHZ – identica sau similara cu modulul existent.

La capitolul stocare laptopul sta bine din punct de vedere al capacitatii, vine cu in hard disk clasic de 750GB 5400RPM, insa viteza de incarcare al programelor lasa mult de dorit, deoarece avem la dispozitie aproape cel mai rapid procesor de laptop, care trebuie „sa astepte” mult din cauza hardului de doar 5400RPM. Un unpgrade la SSD sau Hybrid este inevitabil, daca dorim sa optimizam functionarea acestui laptop.

Unitatea optica este un simplu inscriptor DVD, dar pentru backup ieftin este potrivit. Personal nu mai folosesc discuri optice nici macar pentru instalarea sistemului de operare, deoarece majoritatea linuxurilor, Windows VISTA, 7, 8 cat si MAC OS se pot instala cu ajutorului unui stick USB 4GB (~20RON). Backupul datelor pe discuri DVD este ieftin (un DVD gol costa cam 1RON), dar daca vrem ceva mai profesional, atuncia trebuie sa alegem din categoria scratchproof/waterproof, care costa de 3-10 ori mai mult. Mai trebuie mentionat ca putem folosi hardul de 750GB intr-un rack extern in cazul in care il inlocuim cu un SSD, putand face astfel backup direct pe acest disk extern – prin conexiune USB 2.0 sau USB 3.0 (un rack USB 3.0 costa putin mai mult ca unul pe USB 2.0).

Laptopul Asus K55VD-SX438D este echipat pentru conexiuni prin Wi-fi, Gigabit Ethernet, USB 2.0, USB 3.0, HDMI, analog VGA, cat si analog audio in/out. Marimea carcasei poate fi categorizata ca standard, cu dimensiunile 251 x 378 x 25-32 si greutatea de 2.52kg, dar din punct de vedere al design-ului are ceva in plus fata de carcasele 100% plastic: wrist pad si touch-pad acoperite cu metal.

Marele minus al acestui laptop este ecranul de 15.6”, care ofera rezolutie nativa de doar 1366 x 768, desi procesorul ar permite sa fie folosit pentru editare clipuri video HD. Din acest punct de vedere trebuie sa recomand conectarea laptopului la un monitor mai mare cu rezolutie Full HD, pe care ne putem bucura de grafica 3D, continut multimedia, cat si de cateva jocuri cu 3D engine mai simplu.

Puteti comanda acest laptop on-line de la eMAG.ro, livrare gratuita in toata tara: Asus K55VD-SX438D

Review Laptop Acer Aspire E1-531-10004G32Mnks Celeron 1000M 4GB 320GB HD Graphics Linux Black


Pret orientativ: 1400RON
Disponibil cu 2GB RAM: Acer Aspire E1-531-1002G32Mnks

Am avut norocul sa pot testa acest laptop doar cu cateva zile dupa ce a aparut in magazinele din Romania. Trebuie sa spun ca am fost placut surprins de design, cat si de componentele hardware folosite in configuratia Acer Aspire E1-531-10004G32Mnks. In primul rand dimensiunile laptopului sunt foarte aproape de clasa Ultrabook, are doar cativa milimetri de exces in grosime si unitatea optica integrata. Monitorul este unul de 15.6” LED cu rezolutie de 1366 x 768 si Webcam HD integrat impreuna cu microfon deasupra panoului LCD. Carcasa masoara 381 x 253 x 25-33 mm si cantareste 2.45kg. Aceste cifre includ si bateria Li-Polymer cu 6 celule, care este integrat frumos in spatele laptopului, fara sa depaseasca grosimea normala al laptopului. Cu toate astea bateria laptopului ofera o autonomie de pana la 4 ore, cu Wi-fi pornit si sarcini usoare (ex. navigare pe net).



Procesorul este cel mai pretios component al acestei configuratii, deoarece face parte din familia Ivy Bridge, adica ultima generatie – fabricata pe tehnologie 22nm. Cu toate ca oficial cipul intra in clasa mainstream 35W TDP, este mult mai eficient (cu aprox. 20%) ca procesorul Sandy Bridge 32nm, cu specificatii similare. In softul popular Passmark cipul Intel Celeron 1000M 1.8GHz dual core a obtinut scorul de 1924 puncte, adica performanta este destul de aproape de procesoarele desktop Celeron Ivy Bridge.
Cipul grafic integrat Intel HD Graphics a obtinut 242 pucte in acelasi soft (Passmark), adica se comporta la fel ca cipurile grafice din procesoarele Sandy Bridge B950 laptop si G860 desktop. Iata si rezultatul testului de performanta din Windows 7 (64bit):


Considerand faptul ca performanta cipului grafic integrat deobicei depinde de viteza memoriei, sunt sigur ca memoria instalata de 1 x 4GB in aceasta configuratie reprezinta un bottleneck, deoarece astfel un singur canal de memorie este folosit. Din fericire laptopul are un singur panou - tinut de 2 suruburi – prin care putem accesa 2 sloturi de memorie SODIMM-DDR3, bay-ul de hard disk, cat si slotul mini-PCI-Express (half length), ocupat de placa Wi-fi.


Hard diskul de 320GB 5400RPM instalat reprezinta un alt bottleneck, care nu permite procesorului sa lucreze la 100% cand ceva se incarca. Dupa parerea mea ar trebui schimbat hard diskul clasic pe unul Hybrid sau SSD. Chiar daca laptopul face parte din categoria cea mai ieftina, procesorul si memoria in mod dual channel au potential.

Rar intalnit la laptopuri ieftine - Acer Aspire E1-531-10004G32Mnks are port Gigabit LAN cat si HDMI, dar nici mufele VGA analog, audio in/out si 3 x USB 2.0 nu lipsesc.

Din pacate acest laptop Acer nu vine cu sistem de operare complet, ci doar cu un Linux mai stramb, care booteaza in command prompt. Desigur aceasta problema poate fi corectata cu un Linux complet UBUNTU gratuit, sau un Windows XP, 7 sau 8 Retail/OEM (OEM trebuie cumparat impreuna cu laptop). Mai trebuie mentionat ca hard diskul laptopului vine formatat cu 50% din spatiu partitie linux si 50% FAT32, ceea ce poate fi foarte enervant daca ramane neobservat de utilizator (printre alte dezavantaje, FAT32 limiteaza marimea unui fisier la 2GB sau 4GB). La instalarea unui sistem de operare deobicei formatam doar partitia principala, deci dupa ce avem sistemul de operare gata instalat este indicat sa stargem partitia veche si sa creem una NTFS, suportat de Windows XP, VISTA, 7 si 8. Daca ai observat prea tarziu si ai deja fisiere salvate pe partitia FAT32 totusi nu e mare problema, deoarece exista un tool in Windows, care poate transforma partitia in NTFS prin folosirea comenzii in command prompt (trebuie pornit din Start menu – All programs – Accessories, right click si “Run as administrator” pe Command Prompt):

 convert d: /FS:NTFS

Un singur lucru mai am de adaugat - ceva negativ: discul original cu drivere este varza! A durat cam 45 minute sa copiez totul (aprox. 5GB) pe hard disk. Am facut o copie pe un DVD-R Verbatim, care poate fi citit la viteza maxima.