Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Retina Display intr-o carcasa noua

A trecut putin timp de cand tabletele si telefoanele cu calificativul Retina Display au fost lansate, iar azi avem primul laptop Apple 15.4" cu ecran imbunatatit (peste masura dupa parerea mea), disponibil si in Romania.

 In fotografia de mai sus din pacate nu se vede calitatea ecranului, trebuie vazut si incercat intr-un Apple store sau Showroom al unui distribuitor autorizat. Ecranul relativ mic cu 15.4" diagonala este iluminat de leduri, aici nu este nicio inovatie, dar rezolutia nativa este de 2880 x 1800 pixeli. Daca ne gandim la rezolutia FullHD (1920 x 1080), care nu a avut un succes atat de mare ca rezolutia numita "HD Ready" de 1366 x 768 pixeli, putem presupune ca nu va avea un succes mare. Majoritatea utilizatorilor home, office si business class nu vor putea folosi aceasta rezolutie uriasa in conditii optime, fiindca totul pe ecran ar fi prea mic pentru vizionare comfortabila. Cel mai probabil utilizatorii vor mari obiectele pe ecran, distorsionand putin forma lor. Pana la urma cam atat continut va intra pe desktop, dar in calitate mai buna, ceea ce nu neaparat reprezinta un avantaj fata de monitoarele cu rezolutii mai mici.

Pentru a controla rezolutia uriasa al ecranului firma Apple a instalat o platforma Ivy Bridge Core i7 cu procesor grafic integrat Intel HD Graphics 4000 si o placa discreta nVidia Geforce GT 650M 1GB. Tehnologia nVidia Optimus permite alegerea procesorului grafic activ oricand, cu sistemul de operare pornit.



Ne-am obisnuit deja cu conectivitatea redusa oferita de laptopuri Apple, dar incepand cu acest model putem spune ca utilizatorul nici nu are nevoie de mai mult, deoarece vorbim despre un laptop complet, cu monitor + procesor + procesor grafic + unitate de stocare adegvate. Mai trebuie mentionat ca acest laptop Apple foloseste un hard disk SSD special, care nu poate fi inlocuit cu orice disponibil pe piata, ci doar cu cateva modele rare, probabil disponibile doar in magazinele Apple. Unitatea optica nu are, dar sincer acest lucru nu ma deranjeaza. La nevoie sistemul de operare poate fi instalat de pe stickul USB oferit de Apple, iar toate celelalte softuri se pot cumpara si downloada din App Store, prin Internet. Fisierele personale binenteles pot fi transferate/sincronizate tot prin Internet, dar si prin reteaua proprie Wi-fi sau conexiune Bluetooth.

Pe partea dreapta laptopul Apple are mufa specifica MagSafe pentru adaptor AC/DC, care se deconecteaza fara probleme daca tragi de cablu. Cele doua porturi ThunderBolt ofera conexiune foarte rapida cu unitati externe de stocare, monitoare sau chiar placi video externe. Pe partea cealalta acest laptop mai are 2 porturi USB 3.0 si un port HDMI. Teoretic se pot conecta cel putin 3 monitoare la laptop, dar pot exista limite impuse de software, cat si de procesorul grafic integrat, care deobice suporta maxim 2 monitoare (incluzand monitorul laptopului).

Foarte important de stiut este faptul ca memoria DDR3 in aceste laptopuri noi nu poate fi schimbata sau upgradata, deoarece cipurile sunt fixate pe placa de baza, deci va rog sa va ganditi bine la capacitatea memoriei inainte de cumparare. Deocamdata comparatorul are 2 optiuni: 8GB sau 16GB.



Cu toate aceste tehnologii de varf cei de la Apple nu au facut prea multe compromisuri, deoarece au reusit sa  incadreze laptopul Apple 15.4" cu ecran imbunatatit la doar 2kg greutate, iar bateria Li-Polimer ofera pana la 7 ore de "productivitate fara fir". Pretul de pornire al acestui laptop este undeva in jur de 110 miloane lei (11,000RON), un pret justificat in principal de unitatea SSD 256GB, monitorul Retina Display, cat si de dimensiunile reduse al laptopului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu sunt de acord, fiindca