AMD a promis si a livrat procesoare deblocate, overclockabile pana la 4GHz in funtie de norocul cumparatorului. Personal nu recomand overclockul celor care nu au timp/chef sa experimenteze si/sau au nevoie in primul rand de un sistem stabil. Singurul capitol la care merita umblat, este frecventa memoriei, care poate reprezenta un bottleneck in multe jocuri si softuri. Va reamintesc faptul ca si procesoarele SkyLake/Kaby Lake Core i3 pot rula majoritatea jocurilor destul de bine, multumit aproape in exclusivitate memoriei DDR4 de inalta frecventa (2400+) vs. DDR3-1600, suportat de vechile procesoare Core i3 (Haswell, Ivy Bridge, Sandy Bridge).
In acest moment ce mai atractiv procesor RyZen este modelul RyZen 7 1700, care ruleaza la 3GHz oricand sau pana la 3.7GHz in conditii ideale, iar TDP-ul este de doar 65W, nemaiintalnit la procesoare 8-core 16-thread (cu exceptia unor Xeon-uri foarte scumpe si nepopulare).
Pe 11 APRILIE vor sosi si modelele AMD RyZen 5 1400/1500X/1600/1600X la 853/969/1114/1279Lei, oferind performante comparabile cu procesoarele Intel Core i5 si i7, deoarece toate vor avea SMT (Simultaneous Multi Threading) si 4-6 nuclee. Singurul capitol la care Intel Kaby Lake nu are concurenta este IPC (instructions per clock). Toate procesoarele RyZen sunt cu 6.8% mai slabe decat Kaby Lake la acest capitol si inca cateva procente la frecventa maxima de numai 4.1GHz vs. 4.9GHz (overclock realist AMD RyZen vs. Intel Kaby Lake).
Placa de baza ASUS PRIME B350M-A la ~450Lei este suficienta pentru aprope orice configuratie RyZen, deoarece este dotata cu cele mai importante stoluri si porturi, cum ar fi USB 3.0/3.1, M.2 pentru SSD ultra-rapid pana la 32Gbps (4GB/s), PCI-Express x16 3.0 pentru orice placa video nVidia/AMD.
Deasemenea, placa de baza ASUS PRIME B350M-A este capabila de overclock manual, fouarte util in acest moment pentru tunarea memoriei pana la 3.2GHz, ceea ce influenteaza performanta mai ales in jocuri, dar nu numai. Lista completa cu memoriile testate o gasiti aici, insa numai urmatorul kit merge la 3200MHz overclockat:
- Corsair 2 x 8GB 3600MHz functioneaza la 3200MHz cu RyZen, overclockat din BIOS
Cei care nu vor sa overclockeze memoria, pot sa-si aleaga orice KIT DDR4, deoarece poate fi returnat in 14 zile de la comanda on-line, daca cumva nu prinde viteza de 2400MHz sau 2667MHz (viteza maxima oficiala non-overclock).
La capitolul SSD chiar si aceasta placa de baza ieftina suporta cam oricare model de top, fara bottleneck, insa daca sistemul nu va fi folosit pentru copieri la viteze extreme, atunci pentru sistem de operare, aplicatii si cateva jocuri oricare SSD M.2 este suficient. Cel mai ieftin SSD M.2 ultrarapid, care foloseste benzile PCI-Express x4 (in loc de SATA3) costa ~500Lei si are capacitate de doar 128GB, insa poate citi cu pana la 2GB/s si scrie cu pana la 650MB/s (timp ce SATA-3 poate doar 550MB/s).
In functie de aplicatiile si jocurile cele mai importante, care vor fi rulate pe sistem, putem alege orice placa video, deoarece se conecteaza direct la procesor prin 16 benzi PCI-Express 3.0, adica cel mai inalt standard in acest moment - nicio placa video nu necesita mai mult. Totusi, eu as recomanda minim un AMD Radeon RX 460 sau nVidia Geforce GTX 1050, pentru a avea o performanta generala decenta.
Daca nu vreti sa faceti overclock la procesor, puteti alege orice sursa cu 4+4 pini pentru alimentare procesor. O sursa de 400W reali teoretic poate fi suficienta cu placa video RX 460 / GTX 1050, insa pentru placi mai puternici, trebuie sa adaugam consumul lor la cei 400W de baza. Iar pentru a overclocka orice procesor RyZen sa luati in calcul max. 300W (Peak) doar pentru procesor.
Pentru incepatori nu recomand cooler CPU cu lichid, deoarece se strica usor si necesita mentenanta periodica (~lunara, in cazul sistemelor non-AIO). Sunt deja disponibile zeci de coolere pentru noul socket AM4 (care nu este compatibil cu alte socket-uri). Personal as alege ceva cu ventilator 12cm ...
La carcasa trebuie avuta in vedere inaltimea coolerului CPU si lungimea placii video. In cazul carcaselor ieftine, daca lacasul HDD sta in calea unei placi video mai lung, se poate taia - cu grija - cu o foarfeca de tabla, care costa in jur de 20Lei.
Am ajuns la sistemul de operare, care poate fi un Linux gratuit, Microsoft Windows Retail sau Microsoft Windows OEM revandut pe Kinguin.net.
Diferenta intre aceste 2 tipuri de licenta Windows este in primul rand pretul 550Lei Retail vs. 180Lei la Kinguin. A doua varianta va avea anumite limitari, de exemplu poate fi mutat pe alt sistem doar daca este atasat unui cont Microsoft (usor de facut in 5 minute, dar nu toata lumea este de acord cu asa ceva) si la un control fizic amanuntit autoritatile pot avea o problema cu factura electronica, primita prin e-mail de la magazinul on-line din Homg Kong (Kinguin).