Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

Cine este Elon Musk si de ce iti pasa?

Elon Musk s-a nascut in 1971 in Africa de Sud, insa s-a mutat in Canada, apoi in SUA, cand a implinit 18 ani. Astfel a scapat de serviciul militar obligatoriu din Africa si a putut sa-si continue studiile in SUA.


Cariera lui Musk a inceput cand era mic. A programat un joc numit Blastar pe calculator Commodore si l-a vandut unui ziar IT la aprox. 500 USD. Au urmat cateva esecuri partiale sau totale, insa in SUA a creat si vandut companiile Zip2 si Paypal, dupa care a ramas cu o avere de 180 milioane de dolari.
Cu acesti bani a creat companiile SpaceX, Tesla Motors si Solar City, care produc rachete spatiale, masini electrice si panouri solare. Deasemenea a inceput proiectele Hyperloop si OpenAI, care vor oferi solutii pentru inca doua probleme esentiale ale lumii moderne.

Compania SpaceX a inceput cu 3 lansari esuate, insa a patra lansare a reusit si au urmat multe lansari de satelit in orbita, cat si transporturi de aprovizionare al ISS (International Space Station). Desi aceste misiuni erau farte importante si au fost realizate cu costuri simnificativ reduse, fata de ofertele competitorilor, cel mai spectaculos moment a fost cand au recuperat racheta principala, executand o aterizare controlata pe vaporul drona denumit "Of course I still love you".


Imediat dupa aterizare Musk a postat pe Twitter acest clip, cu melodia extrem de potrivita.
Ca sa rezum cele intamplate: racheta Falcon 9 a livrat peste 3 tone de provizii pentru ISS, dupa care s-a intors si a aterizat pe drona in mijlocul oceanului, fara interventie din partea echipei tehnice, bazandu-se doar pe coordonatele GPS. Am mentionat ca racheta masoara peste 41m in lungime, ca un bloc de 15 etaje?
Pana azi SpaceX a recuperat 7 rachete si in curand vor refolosi una, dupa teste adecvate bineinteles. Daca nu vor fi probleme, compania va economisi zeci de milioane de dolari (costul rachetei principale de tip Falcon 9) la fiecare re-lansare.


Tesla Motors a inceput sa produca/asambleze (manual) masina electrica Tesla Roadster, prima masina sport cu motor electric si acumulator Li-ion, in 2008. Proiectarea a durat 5 ani (2003-2008), iar linia de productie a reusit sa scoata putin peste 2400 masini. In final echipa de ingineri a reusit sa schimbe perceptia negativa al publicului despre masinile electrice, cu specificatiile:
  • autonomie de 400km
  • acceleratie 0-100km/h in 3.7 secunde
  • 288cp - fara schimbator de viteza
  • incarcare acasa (sau la statie) cu pana la 16.8kW (70A 240V)
Dupa ce au devenit credibili cu masina Tesla Roadster, compania a inceput sa proiecteze o masina noua, regandita de la zero pentru a fi 100% electrica, nimic ca Tesla Roadster, care a fost practic doar o masina pe benzina cu sistemul de propulsie inlocuit.


Asa arata partea esentiala al masinii Tesla Model S, adica bateria sub podea si motorul intre roti. Pe aceasta baza au creat ceva atractiv si eficient (doar 0.24 coeficient de rezistenta).


In acest moment cea mai scumpa configuratie Tesla Model S P100DL include:
  • baterie 100kWh = autonomie 613km
  • motor fata + motor spate = AWD 4x4 = 741cp
  • acceleratie 0-100km/h sub 2.4 secunde
  • 5 locuri pentru adulti + optional 2 pentru copii, orientare spre spate
  • suspensie pneumatica ajustabila
Pe acelasi structura, au lansat si un SUV electric, putin mai inalt si mai lent la accelerare (0-100km/h in 3.1 secunde), insa i-au adaugat suport pentru remorca (pana la 2300kg) si niste usi de tip "falcon wing".


Tesla Model X poate fi configurat cu pana la 7 locuri si are o autonomie de pana la 565km (cu bateria 100kWh) sau pana la 417km (cu bateria mai ieftina, de doar 75kWh).

Compania Tesla mai produce si baterii pentru uz casnic si industrial. Se pot folosi cu sau fara sisteme fotovoltaice, incarcand-le cand energia este ieftina (din retea in timpul noptii sau din panouri solare in timpul zilei) si descarcandu-le cand avem nevoie de energie. Cel mai nou sistem Tesla Powerwall 2 are capacitate utilizabila de 13.5kWh la un consum de maxim 7kW peak /  5kW sustinut. In principiu aceasta baterie poate alimenta o casa (sau apartament) medie timp de 2 zile. In cazul cladirilor mai mari, se pot interconecta in acelasi sistem automatizat pana la 9 baterii Powerwall 2.

Captura de pe situl Tesla.com (click pentru marire)
Compania Solar City a fost fondata de Elon Musk ca o entitate separata, insa recent a devenit parte al companiei Tesla si incepe sa fabrice panouri solare foarte ieftine, inovative. (Inainte de unire s-au ocupat doar de finantarea si instalarea sistemelor solare, achizitionate de la alti producatori).


Cam asta a fost istoria companiilor lui Musk, iar in viitorul apropiat, adica in 2017-2018, SpaceX va lansa peste 4000 sateliti (de productie proprie) pentru a oferi internet Gigabit oriunde pe glob, iar Tesla va lansa cea mai ieftina masina electrica Tesla, la doar 35.000 USD (fara reducerile de taxe), Tesla Model 3.


Tesla Model 3 va fi o masina extrem de importanta pentru companie, dar si pentru noi toti, deoarece va fi prima masina electrica ieftina fara compromisuri. La pretul de baza vei primi:
  • autonomie de 350km
  • hardware autopilot (8 camere video, sonar si radar) cu Active Safety (Autopilot se poate activa oricand contra cost, prin update OTA)
  • accelerare 0-100km/h sub 6 secunde
  • acces la statiile de incarcare Supercharger, ceea ce inseamna 0-80% in 20 minute
Compania SpaceX mai are un scop major, insa nu pe termen scurt. Elon Musk vrea sa colonizeze planeta Marte. Cel mai probabil va incepe in 2022 cu trimiterea unor roboti (cu racheta Falcon Heavy), care vor pregati conditiile minime de supravietuire pentru cateva persoane, si vor produce combustibil pentru un drum inapoi pe Pamant. Cand pregatirile vor fi gata pe Marte, SpaceX va trimite si astronauti.



AMD RyZen - fara modele 2-core si 6-core?

Conform unor surse avizate, AMD nu poate dezactiva 2 nuclee din 4, pentru a lansa si procesoare 6-core. Aparent noua arhitectura RyZen este mai complicat de taiat, insa este posibil ca dupa un timp (sau la procesoarele Zen+ refresh) vor rezolva si aceasta problema. Ar fi foarte important, deoarece cipurile partial defecte se vor arunca la gunoi, daca nu se pot bloca partial si vandute ca modele inferioare.


Asadar deocamdata ne putem astepta la 4 tipuri de procesoare AMD RyZen:
  • 4 nuclee - 4 thread-uri (fara SMT)
  • 4 nuclee - 8 thread-uri SMT
  • 8 nuclee - 8 thread-uri (fara SMT)
  • 8 nuclee - 16 thread-uri SMT
In afara de procesoarele RyZen for fi disponibile in curand si APU-urile pe socket AM4, fabricate pe 28nm. Probabil nu este coincidenta; este posibil ca inginerii au stiut din timp ca arhitectura RyZen nu va putea fi taiat usor si de aceea au migrat arhitectura veche Carrizo/Excavator si pe platforma AM4. Aceste procesoare au fost concepute pentru laptopuri, deci consumul de energie va fi foarte scazut, excelent pentru firme, care se gandesc la factura de electricitate, caldura generata si zgomot.

Ne putem astepta la 4 tipuri de procesoare Excavator pe platforma AM4:
  • 2 nuclee - 2 thread-uri = "Athlon X2"
  • 2 nuclee - 2 thread-uri cu iGPU Radeon = "A4" si "A6"
  • 4 nuclee - 4 thread-uri = "Athlon X4"
  • 4 nuclee - 4 thread-uri cu iGPU Radeon = "A8", "A10", "A12"
AMD a confirmat ca toate modelele RyZen vor fi disponibile in prima zi dupa lansare, iar lansarea va fi maxim pe 3 martie 2017, deoarece invitatiile trimise de AMD pentru GDC contin fraza: "Join AMD Game Engineering team members for an introduction to the recently-launched AMD Ryzen CPU followed by advanced optimization topics.”.
...iar GDC se termina pe 3 martie 2017, deci este posibil ca vom putea chiar cumpara placi de baza si procesoare RyZen cu 1-2 saptamani inainte de GDC.

Ce rost au procesoarele Core i3?


Desi procesorul Pentium 4 din 2005 avea HyperThreading activat, Intel nu a mai lansat procesoare sub acest brand cu HyperThreading pana azi, cand un procesor foarte ieftin, Pentium G4560, ar putea lua locul modelelor Core i3 in calculatoarele de gaming de performanta medie.

preluat de pe situl oficial Intel
Cum se poate vedea din tabel, procesorul Intel Pentium G4560 este fabricat pe tehnologie 14nm, optimizata pentru generatia Kaby Lake (aka Skylake Refresh). Ruleaza 2 nuclee / 4 thread-uri la maxim 3.5GHz, nu suporta TurboBoost (cum nici procesoarele Core i3 nu-l suporta), si are 3MB L3 cache, ca procesoarele Core i3 mai ieftine (Core i3-4170/6100/7100).

Pentru a intelege importanta acestei schimbari de strategie de marketing, uitati-va pe tabelul de mai jos, care include specificatiile procesorului Core i3-6100 Skylake:

preluat de pe situl oficial Intel
Singura diferenta intre Pentium G4560 si Core i3-6100 este frecventa putin redusa si binenteles pretul. In rest procesorul Pentium mai are doua avantaje:
  • Suporta memorie mai rapida, adica DDR4-2400
  • iGPU-ul decodeaza la nivel de hardware continut 4K criptat/protejat (ex: Netflix 4K)
La noi procesorul se vinde la 352Lei (22.01.2017), insa in prima zi a aparut pe anumite site-uri si la preturi sub 290Lei. Probabil din cauza stocului limitat, comerciantii (sau "piata libera") au decis sa-i creasca pretul, insa si asa este cea mai buna alegere din punct de vedere pret/performanta. Singurul procesor, care poate fi o alegere mai buna, este AMD Athlon X4 845 cu arhitectura Excavator la ~280Lei, insa acesta nu include procesor grafic integrat. Testat cu softul Passmark, Pentium G4560 obtine 5094 puncte, timp ce Athlon X4 845 obtine 5489 puncte, iar Core i3-6100 obtine 5452 puncte.

In concluzie, procesorul Pentium G4560 ofera o performanta de 5094 puncte Passmark la 352Lei (max) iar cel mai ieftin Core i3 din generatia Kaby Lake, adica modelul Core i3-7100, atinge 6038 puncte (adicacu 20% mai mult) la 600Lei (adicacu 85% mai mult)... deci nu prea exista motive pentru a alege un Core i3 standard, eventual un Core i3-7350K deblocat, care poate atinge 5GHz si concureaza cu procesoarele Core i5.

Gaming PC 2000Lei

Inainte de aparitia platformei AMD RyZen si preturile scazute la procesoarele Intel Kaby Lake, e timpul perfect sa construim un ultim sistem de gaming mainstream, de performanta medie, la pret accesibil:

*preturile sunt din 17. ianuarie 2017.

Acest sistem PC de gaming costa in jur de 2000Lei si ruleaza majoritatea jocurilor noi cel putin in rezolutia 720p cu setari MEDIUM. Jocurile mai putin solicitante, de exemplu DOTA 2, ruleaza chiar si in rezolutia 4K (3840 x 2160) la un frame rate acceptabil (30+).

Proceosrul AMD Athlon X4 845 este special, pentru ca este singurul cip lansat pentru socket FM2+ cu arhitectura Excavator, care va fi prezent si pe platforma AM4 la APU-urile ieftine 28nm (non-RyZen). Aceasta arhitectura inseamna un plus de 10-15% performanta, cu care acest procesor invinge un Intel Core i3-4000, 6000 poate chiar si pe cel mai ieftin Core i3 din generatia Kaby Lake. Singurul posibil neajuns la procesorul Athlon X4 845 este limita la numarul benzilor PCI-Express 3.0, si anume x8 pentru placa video. Desi viteza de transfer totala este identica cu viteza unui slot PCI-Express x16 V2.0, nu este indicat sa-l folosim cu placa video mai rapida decat un GTX 750Ti/1050Ti sau AMD Radeon RX 460/470.


Placa de baza MSI A68HM-P33 V2 are toate facilitatile necesare, adica slot PCI-Express x16, 4 porturi SATA-III si 2 porturi USB 3.0. Slotul PCI-Express este foarte important pentru o buna functionare al placii video AMD Radeon RX 460. Un port SATA-III este obligatoriu pentru unitatea SSD, pentru a obtine un timp de pornire de 5 secunde la sistemul de operare Windows 10 si gaming fara lag (la jocul/jocurile instalate pe SSD).


Am ales hard discul de laptop de 1TB pentru acest sistem, deoarece dispune de 128MB cache (care ajuta foarte mult la viteza de scriere si citire) si este destul de silentios. Poate fi folosit pentru stocare generala dar si pentru instalarea jocurilor, care nu neaparat au nevoie de incarcare foarte rapida.


Incepand cu anul 2016, capacitatea standard de memroie pentru jocuri este de 8GB, deci am ales cea mai ieftina varianta de la PC Garage, adica 2 module de 4GB, pentru a activa modul dual channel.


Cum am mentionat mai sus, procesorul nu prea poate conlucra cu placi video foarte performante, asadar am ales cea mai buna placa din punct de vedere al indicatorului pret/performanta. AMD Radeon RX 460 este mai rapid decat un nVidia Geforce GTX 750Ti, pretul este in acelasi zona iar tehnologia de fabricatie 14nm ii permite un consum de energie foarte redus, adica sub 75W (cat ofera slotul PCI-Express).


Procesorul fiind limitat la 65W consum, iar placa video la 75W, putem fi siguri ca intregul sistem nu va consuma mai mult de 200W, chiar daca luam in calcul eficienta sursei ieftine Spire 420W, care este undeva intre 65-72%.

Pentru a vedea jocuri ruland pe acest sistem, apasati acest link, iar pentru teste GTA V click aici.

Intel Kaby Lake - la PC Garage

Intel a anuntat mai multe procesoare interesante, care vor veni in 2017, s-a si intamplat lansarea, insa modelele interesante inca nu au ajuns in magazinul PC Garage, ci doar inlocuitorii modelelor traditionale Skylake Core i3, i5 si i7. Cele mai interesante procesoare vor fi Pentiumurile dual core cu HyperThreading in jur de 400Lei si Core i3-7350K la aprox. 800Lei, cu acelasi numar de nuclee si thread-uri, dar cu multiplicator deblocat. Forte probabil acest Core i3 deblocat va fi cel mai rapid procesor, adica va rula la cea mai mare frecventa (5GHz+ overclock, 4.2GHz stock).


In acest moment (11.01.2017) 17 modele Kaby Lake sunt disponibile:


Teoretic aceste procesoare pot fi folosite cu orice placa de baza LGA1151, inclusiv modelele cu memorie DDR3, posibil chiar si fara update de BIOS, insa cel mai bine vor functiona cu chipseturile noi (2xx).