Procesoarele Zen vor sosi in magazine in prima jumatate al anului 2017, insa placile de baza vor sosi mai repede cu procesoare APU Bristol Ridge, care inca se bazeaza pe tehnologie 28nm, dar vin cu o arhitectura de CPU imbunatatita, numita Excavator. Despre parte de procesor grafic integrat al APU-urilor inca nu stim prea multe, dar putem presupune ca vor fi mai eficiente si mai rapide decat generatia precedenta.
Ce trebuie stiut despre procesoarele Bristol Ridge este ca au fost proiectate numai pentru laptopuri, dar AMD neavand o generatie noua pregatita pentru desktop, au portat arhitectura si pe socket AM4, obtinand astfel niste cipuri extrem de eficiente si mai rapide decat generatia precedenta. Am putut vedea diferenta de performanta de cel putin 10% la cipul AMD Athlon 845 pe socket FM2+, care este primul cip lansat pe piata cu nuclee Excavator. Cu un consum de doar 65W concureaza cu procesoarele Core i3 Haswell/Skylake, oferind o performanta mai solida in aplicatii si jocuri, care necesita 4 nuclee reale.
Cum se vede in lista de mai sus, cu primul val vor sosi 2 APU-uri dual core, un CPU quad core si 5 APU-uri quad core. Partea de procesor al APU-urilor va concura cu procesoarele Intel Core i3, insa procesoarele grafice integrate vor bate orice procesor integrat Intel (in afara de variantele Iris Pro cu 64/128MB eDRAM).
Desi socketul AM4 va fi la fel la toate placile de baza si orice procesor AM4 va functiona in orice placa de baza AM4, vor fi cel putin 3 chipseturi diferite:
- A320 cu cele mai putine porturi su sloturi de expansiune
- B350 cu facilitati suficiente pentru majoritatea utilizatorilor
- TBA (to be announced) pentru overclocking serios, gaming si workstation
Iata cateva benchmark-uri facute de AMD:
Este posibil sa fie putin exagerate eceste rezultate, adica au ales pe cele mai favorabile pentru AMD, insa stim deja ca performanta 3D al APU-urilor existente pe piata sunt deja mai bune decat al procesoarelor grafice integrate Intel, deci cel mai probabil ne putem astepta la o imbunatatire de cel putin 15% fata de generatia precedenta (Godavari).
Asa cum am scris in titlu, primele procesoare Bristol Ridge vor ajunge in mainile OEM-urilor, adica vom vedea doar calculatoare HP, Dell, NEC, Fujitsu ...etc. complet asamblate in oferta magazinelor. Desi acest lucru ii poate nemultumi pe fanii AMD, in realitate nu sunt motive reale pentru a cere procesoare seaprat, deoarece cu APU-uri nu se poate face prea multe combinatii. Adaugi o placa video, niste rami, SSD si atat.
Mai interesant va fi noua arhitectura mult asteptata, numita Zen, care va aduce o performanta cu 40% mai buna decat generatia precedenta. La aceste procesoare 14nm DA, va fi obligatoriu sa-ti poti alege placa de baza potrivita cu suficiente sloturi PCI-Express, sloturi de memorie, M.2., porturi SATA, USB 3.1, ThunderBolt ...etc.