Exprima-ti parerea si primesti bani direct pe card! apasa aici!
TE ROG NU FOLOSI ADBLOCK, TIPLI, HONEY...etc... de ce?

DIGI 4G - nelimitat pana la sfarsitul anului 2015

DIGI a lansat serviciul de internet mobil 4G in cateva orase, cu cateva antene. Poti vedea aria de acoperire "Live", adica actualizat destul de frecvent, pe situl oficial DIGI dedicat serviciului 4G.
Initial comunicatul DIGI a vorbit despre trafic limitat la acelasi valori, ca serviciile 3G, adica 3GB sau 4GB in functie de abonament si 15GB pentru abonamentul cel mai scump, dar se pare ca s-au razgandit. Probabil din cauza ariei de acoperire foarte redusa au decis sa ofere, cel putin pana la sfarsitul anului, trafic 4G nelimitat la toate abonamentele DIGI.
Din pacate nu am telefon compatibil cu retele 4G, dar am reusit sa testez viteza cu un Allview E4. Pe parcursul mai multor zile, rezultatele testelor au fost cat de cat stabile, in jur de 40Mbps download si 6Mbps upload.

Trebuie stiut ca serviciile de telecomunicatii si conditiile in care pot fi folosite sunt imbunatatite in fiecare zi, deci ne putem astepta la viteze mari mari, la diferite limitari, cat si la schimbari de tarife in functie de statisticile de trafic. Ca sa va dau un exemplu, de cand UPC a lansat serviciul de internet de 500Mbps tarifele si promotiile legate de acest serviciu s-au schimbat de aprox 5 ori/luna. Conform ofertei actuale clientii noi primesc viteza de 500Mbps gratuit, daca contracteaza un pachet de servicii de cel putin 69Lei/luna. Clientii cu contracte valabile inca in perioada obligatorie de 1-2 ani pot upgrada internetul numai contra cost, adica aprox +25Lei/luna.




Cam asa arata harta antenelor 4G, insa in fiecare oras marcat cu 4G are doar cateva antene, deci nu este acoperita intreaga suprafata.
Momentan Bucuresti are acoperirea cea mai buna cu zeci de antene, iar despre viteza, utilizatorii raporteaza viteze intre 30-40Mbps. OK, trebuie sa recunoastem ca nu se compara cu Orange si Vodafone, care merg cu peste 100Mbps, insa limitele de trafic sunt mai permisive, chiar daca DIGI va reveni la limitele anuntate initial (3-5GB pentru abonamentele ieftine si 15GB la "Optim Nelimitat" de 6EURO).

Vesti bune de la AMD

In ultimii ani Intel a fost lasat in pace sa-si creasca profitul si market share-ul, si aceasta situatie nu se va schimba in curand, cel putin pana la sfarsitul anului 2016.
DA, AMD a primit primele procesoare 14nm FinFET functionale de la GlobalFoundries. Fara sa intre in detalii, AMD a confirmat ca cipurile au trecut de teste fara probleme semnificative, deci urmeaza sa fie lansate pe piata in 2016.
Astfel toate tipurile de CPU, GPU si APU  - fabricate pe tehnologie 14nm - vor fi lansate in 2016. Mai intai cel mai probabil vor aparea modelele de top, iar modelele mai ieftine doar in 2017.
Pana la profitabilitate insa este o cale lunga, deoarece GlobalFoundries abia a inceput procedurile de optimizare pentru a avea cat mai putine rebuturi. Performanta fabricii va determina cand si in ce cantitate vor intra pe piata procesoarele de tip CPU, APU si GPU.
Pretul cipurilor AMD aproape 100% sigur va trebui sa fie sub pretul concurentei, pentru a putea avea succes.
Sunt sanse reale ca AMD sa redevina lider in performanta, daca ne uitam la inovatiile slabe facute de Intel in ultimii ani, de la Sandy Bridge pana la Skylake.
Un procesor Sandy Bridge Core i7-2700K (fara overclock) obtine 8851 puncte Passmark, iar un Skylake Core i7-6700K (fara overclock) obtine 10908 puncte in popularul soft de testare. In procente diferenta este de doar 23%, deci daca Intel continua in acest ritm, imbunatatirea de 40%, promisa de AMD, va schimba complet piata procesoarelor.

Racire cu apa - AIO vs. DIY - partea 1.

Fanii sistemelor de racire cu apa pentru calculatoare s-au obisnuit in ultimii ani cu sistemele AIO, care vin gata asamblate, si cu sistemele usor de asamblat, la care trebuie doar sa tai tevile la lungime dorita, sa asamblezi sistemul (toolless = fara unelte) si sa-l umpli cu lichid.


Aceste doua tipuri de sistem de racire PC costa minim 250Lei si ating cam acelasi performanta de racire.
Avand aceste produse disponibile la preturi rezonabile, aproape nimeni nu se mai gandeste sa-si fabrice singur un component sau altul - unul dintre exceptii fiind Linus Sebastian, de la Linus Media Group, care a lansat recent o provocare legata de aceasta tema. El si Luke (colegi la LMG) au concurat la realizarea unui sistem de racire cat mai mai ieftin si eficient (buget total $500 pentru PC si racire), teoretic fara componente prefabricate sau ajutor extern.


Merita vazut clipul, cat si celelalte productii LMG pe canalele LinusTechTips, TechQuickie si ChannelSuperFun.
Daca ai urmarit Scrapyard Wars 2 pana la capat, ai vazut ce radiator a fabricat Linus cu ajutorul unui vecin.
Pe partea stanga poti vedea blocul de apa, care se monteaza direct pe procesor, cu capacul din cupru, care are cele 2 gauri pentru intrare apa rece - iesire apa calda. Pe poza din dreapta am desenat calea si directia apei, in cele 7 canale.
Cooler Master (si majoritatea producatorilor) foloseste acelasi concept, dar cu un design mai optimizat, utilizand microcanale pentru a maximiza suprafata de contact, adica transferul de caldura intre apa si blocul metalic, insa diferenta nu este chiar atat de mare cum am credea.
Linus a comparat cele 2 blocuri CPU conectate la un radiator standard cu 2 ventilatoare 120mm, iar rezultatele au fost destul de surprinzatore: la IDLE diferenta a fost neglijabila, iar la FULL LOAD diferenta a fost de numai 6 grade.

In legatura cu radiator, trebuie sa caut niste informatii exacte despre suprafete, dar la acest component se pare ca prefabricatele sunt foarte optimizate, deci ar fi foarte greu de facut ceva artizanal, cu performanta comparabila si costuri reduse. Voi reveni cu alte informatii si concluzii dupa ce gasesc informatii clare despre suprafetele radiatoarelor prefabricate.