LED = Light Emitting Diode (dioda emitatoare de lumina)
Asadar cand spui televizor LED, te referi la cea mai banala parte al televizoarelor moderne, adica sursa de lumina alba, care la televizoarele mai vechi era tub fluorescent.
In afara de sursa de lumina, structura televizoarelor LED este exact la fel ca al televizoarelor numite LCD, deoarece lumina trece prin panoul LCD, care-l filtreaza pentru a genera culori diferite pentru fiecare pixel. LED-ul fara panou LCD este doar alb.
Pentru sceptici recomand sa caute pe google kituri de inlocuire al tuburilor fluorescente cu LED-uri, disponibile si azi pentru anumite modele de televizor, monitor si laptop.
LCD = Liquid Crystal Display
Majoritatea gadgeturilor digitale folosesc un tip de panou LCD. Ceasurile digitale simple folosesc panouri LCD care pot afisa doar numere intr-o singura culoare: negru. Celelalte elemente grafice si text sunt fixe, adica pot fi afisate in forma in care au fost "desenate" si atat:
Ecranele mai avansate pot afisa orice caracter (text) si grafica, deoarece sunt construite ca un matrix, adica puncte mici (defapt patratele), identice, in linii si coloane perfecte.
Au mai fost cativa pasi de evolutie pana la panoul LCD modern, care foloseste un matrix cu puncte foarte mici, al caror culoare poate fi schimbata practic la orice culoare vizibila:
Cristalul lichid reactioneaza la electricitate, lasand mai mult sau mai putin lumina prin filtrele colorate (cantitate diferita pentru fiecare). Astfel culoarea pixelului este compus din cele 3 culori de baza, iar imaginea afisata arata natural:
TFT = Thin Film Transistor (tranzistor plat/subtire)
Aceasta tehnologie este responsabila pentru calitatea si claritatea imaginii pe monitoarele LCD. Tranzistoarele TFT sunt integrate intr-un strat al panoului LCD si au un rol foarte important: transmit curent electric catre cristalul lichid, definiind astfel nivelul de transparenta (luminozitatea) pentru fiecare pixel/subpixel.
OLED = Organic Light Emitting Diode
AMOLED = Active Matrix OLED
SAMOLED = Super AMOLED
Aceste trei tehnologii reprezinta pasul urmator pentru monitoare si televizoare, deoarece nu au nevoie de cristal lichid, in schimb pentru activarea pixelelor au pastrat tehnologia TFT. In loc de cristale lichide, curentul electric furnizat de TFT-uri ajunge la OLED-uri foarte mici - 3 in fiecare pixel (rosu, verde si albastru) - si le aprinde in luminozitatea potrivita.
Aceste OLED-uri mici sunt tiparite practic pe un panou (conductiv spre TFT-uri) in diferite forme, in functie de optimizarile facute de producator pentru o anumita aplicatie. Unii producatori au inceput sa foloseasca chiar 4 sau 5 culori, fara ca industria monitoarelor sa-i urmeze (deocamdata).
Cea mai mare problema la aceste panouri de tip OLED este curentul necesar pentru aprinderea OLED-urilor. De exemplu daca panoul este negru - nicun pixel aprins - atunci energia necesara este zero, dar cand totul trebuie aprins alb, atunci toate pixelurile trebuie aprinse simultan la luminozitate maxima. La primele modele au aparut eroare in asemenea situatii, sau ecranul se ilumina gradual, insa problema a fost rezolvata recent. Panourile OLED/AMOLED/SAMOLED de azi pot sa alterneze intre negru si alb de n ori pe secunda (in functie de rata de refresh al ecranului, in principiu 30-144Hz).
Diferentele majore intre tehnologiile descrise mai sus
Primele ecrane LCD consumau aproximativ de 2 x mai putin ca ecranele traditionale cu tub (CRT). Un monitor de 15" LCD avea nevoide de aproximativ 50W pentru a atinge o luminozitate ca un CRT 15" de 100-120W. Primele televizoare LCD 32" (81cm) consumau aproximativ 120-150W.
Dupa inlocuirea backlight-ului fluorescent cu LED-uri albi, consumul de energie a scazut drastic. Monitoarele 18.5" LCD TFT LED de azi consuma intre 8 si 20W energie, timp ce televizoarele de 32" (81cm) necesita in jur de 40-50W (din care 10-20W mananca doar difuzoarele).
Tehnologia OLED/AMOLED/SAMOLED nu a adus beneficii majore pentru utilizatorul obisnuit. Doar in anumite situatii consuma mai putin, de exemplu cand doar o parte din pixeluri trebuie aprinse pentru o perioada mai lunga de timp.
Cel mai evident exemplu este afisarea ceasului (si altor mesaje scurte) pe ecranul telefonului mobil. Daca facem calculele la un ecran tipic de 800 x 480 = 384000 pixeli ... afisarea orei exacte necesita doar cam 500 pixeli, adica o fractiune nesemnificativa din 384 mii.