Multi producatori, dar si provideri de internet, isi promoveaza echipamentele ca fiind solutii universale, pentru orice casa sau cladire, insa in practica este foarte rar ca un singur ruter Wi-fi sa acopere fiecare colt indepartat al casei/apartamentului/biroului.
Cum puteti vedea in poza, solutia mea include un router de buna calitate (200-300Lei) si unul - sau mai multe routere ieftine, intre care conexiunea se realizeaza prin cabluri UTP de max. 100m lungime, conectate exclusiv in porturile LAN al routerelor. Daca am conecta ruterul ieftin LAN-to-WAN, atunci ar creste latenta. Am avea probleme si cu aplicatiile care folosesc multe conexiuni, deoarece routerele ieftine suporta un numar limitat de conexiuni simultane si incep sa le intrerupa cand sunt prea multe, intrerupand chiar navigarea, messengerul, gaming-ul ...etc.
Am ales un router Linksys X1000 de calitate buna, care poate inlocui modemul Romtelecom (Telekom) sau pote fi folosit ca router simplu cu cabluri UTP (UPC/DIGI) si Wi-fi. Daca ai primit deja un router bun de la ISP (internet service provider), atunci vei avea nevoie doar de routere Wi-fi secundare, care pot fi si dintre cele mai ieftine (~50Lei).
Routerul principal trebuie configurat in mod obisnuit, deoarece toate calculatoarele, telefoanele, tabletele, televizoarele smart...etc. se vor conecta la el, cerand adrese IP locale de la serverul DHCP. Este recomandat sa setam reguli de bandwidth management/QoS, daca stim ca utilizatorii vor face frecvent downloaduri sau alt tip de actiuni, care necesita latime de banda maxima.
Routerele secundare vor fi practic pasive, adica vor crea doar legaturi intre Wi-fi, LAN si Routerul principal, fara sa prelucreze datele transmise. Pentru a dezactiva partea de router al echipamentului, trebuie doar sa dezactivam serverul DHCP, pentru a lasa toate gadgeturile sa ceara IP de la routerul principal. La configurarea securitatii Wi-fi, recomand sa folositi nume diferite dar parole identice la toate routerele secundare, pentru a simplifica lucrurile.
NOTA1: pentru a configura un router secundar, trebuie sa fie conectat doar la calculatorul cu care facem modificarile.
NOTA2: dupa salvarea setarilor si reboot, routerul secundar nu va mai aloca adresa IP pentru calculator.
Inainte de a salva setarile si reboot, trebuie sa ne asiguram ca IP-urile routerelor nu vor intra in conflict cu alte calculatoare/gadgeturi din retea. Daca routerul principal are numarul 192.168.1.1 si aloca IP-uri clientilor de la 192.168.1.50 la 192.168.1.250, atunci putem seta IP-urile routerelor secundare intre 192.168.1.2 si 192.168.1.49. Dupa ce ne-am asigurat ca IP-urile sunt setate OK, putem salva setarile si sa repornim routerul secundar (daca cere).
Daca avem o conexiune de internet mai mare decat 100Mbps si vrem sa impartim intreaga banda intre utilizatori, atunci ne trebuie routere cu porturi LAN Gigabit si Wi-fi cat mai rapid. Modul de conectare si setarile in principiu sunt acelasi ca in cazul conexiunii de doar 100Mbps, descris in acest articol.