In 2002-2003 cand au aparut serviciile de internet de la Astral, am facut o mica retea UTP cu vecinii, si am impartit intre noi o conexiune de 128Kbps, care costa in jur de 120 Lei pe luna, cu trafic recomandat de 10GB/luna.
Cablurile din aceasta retea sunt 100% practice si astazi, deoarece pe cele 8 fire functioneaza si retelele de 1000Mbps.
Switchurile si HUB-urile cu 5/8 porturi 10/100Mbps inca pot fi folosite pentru a extinte raza de acoperire al retelei din casa/birou, prin care impartasim si conexiunea de internet. In situatia ideala, am contractat un abonament de internet de 100/150/200Mbps cu modem+ruter inclus, astfel printr-un singur cablu UTP putem muta intreaga latime de banda in alte incaperi.
ISP <-> MODEM+RUTER <-cablu UTP-> Switch 10/100
Daca dorim sa folosim intreaga latimede banda de 150/200Mbps, atunci putem monta cate 2 mufe pe fiecare capat al cablului UTP (4 fire, adica 2 perechi pentru fiecare mufa). Astfel vom putea realiza viteze de transfer pana la 200Mbps in ambele directii pe acelasi cablu UTP, intre modemul/ruterul ISP-ului si inca 1-2 switch-uri 10/100Mbps.
ISP <-> MODEM+RUTER <-2 cabluri UTP-> 1-2 switch-uri 10/100Mbps
In cazul in care conectam la router prin cele 2 conexiuni UTP 10/100Mbps (realizat pe acelasi cablu, 4 + 4 sarme) un singur
switch 10/100Mbps, atunci viteza de transfer de 200Mbps va fi impartita intre calculatoarele conectate la switch (insa niciunul nu va putea avea mai mult de 100Mbps). In special switchurile ASUS au fost promovate ca fiind capabile sa aloce 100Mbps pentru fiecare port, adica viteza de transfer interna maxima intre toate porturile fiind de n x 100Mbps (n fiind numarul porturilor folosite).
De la abonamentele Clicknet (cumparat recent de TELEKOM) mi-a ramas un modem+ruter Huawei Echolife HG520B cu 4 portui LAN 10/100Mbps si Wi-fi G 54Mbps:
Ca ruter, poate functiona doar daca este conectat la retea ADSL, deci poate fi folosit doar ca Access point sau simplu switch.
Eu am ajuns in situatia de a re-folosi acest echipament ieftin si primitiv, din cauza ruterului meu Wi-fi
TP-Link TL-WR720N, care are doar 2 porturi LAN. Aceasta limitare nu mi-a permis sa conectez LAN-ul la ruterul Technicolor de la UPC, deoarece trebuie sa deserveasca 2 calculatoare desktop prin cablu (si 3 smartphone-uri prin Wi-fi). Pentru a minimiza latenta internetului, trebuie sa interconectam doar LAN-urile celor 2 echipamente, deoarece fiecare ruter in plus prin care trece internetul creste timpul de intarziere a packetelor. Astfel daca as conecta
ruterul TP-Link la ruterul UPC prin portul WAN, atunci as pierde din calitatea conexiunii de internet.
Pentru a folosi modem+ruterul Huawei HG520B ca access point:
- am resetat setarile
- l-am conectat la un calculator
- am dezactivat partea de modem
- am dezactivat serverul DHCP din LAN
- am setat securitatea Wi-fi
Dupa ce am salvat setarile si a facut reboot, nu am mai putut conecta la el cu setari DHCP automate, care a fost defapt scopul original. L-am conectat prin LAN la ruterul UPC si totul a mers din prima incercare, adica ambele calculatoare (cat si telefoanele) s-au conectat direct la DHCP-ul ruterului UPC.
|
(Modem/ruter Technicolor TC7200U - livrat de UPC cu abonamentele de 150Mbps si 200Mbps) |
Astfel am reusit sa aduc 100Mbps din conexiunea de internet 150Mbps intr-o alta camera (la 15m de ruterul UPC, unde semnalul Wi-fi al ruterului Technicolor deja scazuse sub 10Mbps, trecand prin 3 pereti).
Viteza maxima reala obtinuta pe calculatoarele conectate prin cablu UTP 100Mbps este in jur de 90Mbps, iar prin Wi-fi (standardul G - 54Mbps) telefoanele ating viteze de download intre 10 si 30Mbps, in functie de distanta si calitate (al telefoanelor). Telefonul
Allview A4You atinge 10-12Mbps in conditii optime,
Allview A5 Smiley urca pana la 20Mbps download, iar
HTC Desire C si
Allview Viper V1 depasesc 30Mbps download.
Daca as fi avut bani de cheltuit pe retea, atunci as fi cumparat un ruter sau access point cu switch Gigabit integrat, care m-ar fi costat
minim 170 Lei, dar totul ar functiona la viteza maxima de 150Mbps.
Modem UPC <-UTP Gigabit-> Ruter/AP Gigabit <-cabluri UTP gigabit/Wi-fi N 300Mbps-> desktop/telefon/tableta...etc.
UPDATE:
Am tras inca un cablu UTP de 15m, in paralel cu celalalt. Astfel un calculator este conectat direct la Modem/Ruter UPC prin conexiune Gigabit, iar prin cablul celalalt am legat portul LAN 100Mbps al ruterului TP-Link WR-720N.
Asa arata rezultatul testului pe calculatorul conectat direct prin conexiunea Gigabit. Urmeaza sa testez si partea wireless al ruterului UPC (cat si al ruterului TP-Link), cand voi avea la dispozitie un telefon/tableta/laptop capabil de 150Mbps....